Malt Logo

Scrum Masters freelancers

 • De grootste community van talenten in digitale beroepen
 • Een vereenvoudigd beheer van al je opdrachten
 • Begeleiding en op je behoeften afgestemde diensten
No results found
No results found
of Een opdracht indienen
Beveiligde betalingenAxa Opdrachten verzekerd door Hiscox Geverifieerde freelancers

70.000 bedrijven versnellen met Malt

Eindelijk. Een snelle en slimme manier om freelancers te vinden

 • Zoek. Vind in een paar klikken de juiste freelancer voor jouw project. Ontdek eenvoudig het juiste talent tussen duizenden geverifieerde profielen met onze slimme zoekmachine.

 • Huur in. Manage quotes, contracten, deadlines en overige communicatie op één centrale plek, via Malts intuïtieve interface.

 • Herhaal. Project afgerond? Zodra jouw betaling onderweg is naar jouw freelancer, kun je direct een nieuw project opstarten.

Tarieven van Scrum Master freelancers

Het gemiddelde dagtarief van ervaren freelancers bedraagt € 666.

Hun dagtarief verschilt afhankelijk van de stad waarin ze zich bevinden. Voorbeeld: het dagtarief van een Scrum Master in Amsterdam is €747 terwijl die in Rotterdam €740 is, of €768 in Eindhoven.

Scrum Master: Inzicht in zijn of haar beroep en zijn of haar prestaties

Freelance Scrum master: Alles over het beroep en de diensten

Een Scrum master zorgt ervoor dat de Agile-werkmethode Scrum in hun team op de juiste manier wordt toegepast. De Scrum-methode is gebouwd rond de drie pilaren transparantie, inspectie en aanpassing. Scrum masters motiveren hun team om samen problemen op te lossen en met een zo snel mogelijke time-to-market nieuwe (digitale) producten te lanceren. Vind jouw freelance Scrum master op de freelance website van Malt.

4 Tips om de juiste freelance Scrum master te vinden

1. Wat is een freelance Scrum master?

Een freelance Scrum master zorgt ervoor dat de Scrum-methode op de juiste manier wordt toegepast in een productteam. Het gaat meestal om het ontwikkelen van digitale producten door teams die bestaan uit developers, product managers en/of product owners. De Scrum-methode heeft als doel om de leden van het productteam autonoom te laten werken, met zoveel mogelijk interactie.

Freelance Scrum masters zorgen ervoor dat hun team de vooraf gedefinieerde doelstellingen bereikt. Dit doen ze door iedereen bij het project te betrekken, ervoor te zorgen dat de teamleden niet door externe factoren gestoord worden en door te helpen bij het zoeken naar oplossingen. Daarnaast leiden ze de Scrum-rituelen die bij deze werkmethode horen. Om hun team te trainen in de Scrum-methode hebben ze sterke diplomatieke, empathische en pedagogische vaardigheden.

Mensen denken ten onrechte vaak dat de rol van Scrum master overeenkomt met die van projectleider, maar dit klopt niet. Scrum masters gaan niet over de taakverdeling binnen een team, houden zich niet bezig met de planning of de keuzes voor oplossingen voor een bepaald probleem. Ze geven geen leiding aan het team, maar ze zijn als volwaardig teamlid verantwoordelijk voor het Scrum-gedeelte van het project. Dit is ook gelijk het punt waarop de functie Scrum master verschilt van die van een Agile coach. Agile coaches zijn geen onderdeel van het productteam, maar kunnen een Scrum-team bijstaan wanneer dit nodig is.

2. Waarom een freelance Scrum master inhuren?

Wanneer je in een van de volgende situaties terechtkomt kan het inhuren van een freelance Scrum master de juiste oplossing zijn:

 • Wanneer er binnen een team niet voldoende wordt gecommuniceerd
 • Wanneer je veel push-back krijgt van teams om nieuwe verzoeken op te nemen in het project nadat ze begonnen zijn met de bouw van een product
 • Wanneer je geen duidelijk overzicht hebt van de voortgang van lopende projecten

3. Hoe ziet een Scrum-sprint eruit en wat zijn de stappen?

Teams die gebruikmaken van de Scrum-methode werken in zogenaamde sprints. Dit zijn korte periodes van bijvoorbeeld een of twee weken en aan het eind van elke sprint levert het team een product. Tijdens de sprint richt het team zich op een deel van de taken, die bijgehouden worden in een backlog. De sprints volgen elkaar op totdat het project afgerond is.

Een sprint heeft meestal de volgende stappen:

 • Dagelijkse Scrum. Dit is een vergadering waarin de teamleden vertellen waar ze mee bezig zijn en waar ze tegenaan lopen. Hierdoor kunnen ze elkaar bijval geven en is de Scrum-master op de hoogte van mogelijke blokkades waarbij zijn of haar hulp nodig is.
 • Sprint review. Aan het einde van elke sprint worden de nieuw ontwikkelde features gepresenteerd en wordt er een demoversie van het product geleverd. Er wordt gekeken naar de user experience: klanten of betrokken eindgebruikers geven tijdens de sprint review feedback op de nieuwe elementen.
 • Sprint retrospective. Ook deze vergadering vindt plaats aan het eind van elke sprint. Dit is het moment waarop het werk van het team wordt geëvalueerd en er verbeterpunten worden voorgesteld voor de volgende sprint.

4. Freelance Scrum master gezocht: hoe vind je de juiste zzp’er?

Bekijk het Malt Profiel van freelance Scrum masters om te zien of ze een goed match zijn voor jouw opdracht. Je kunt zien wat voor opdrachten zij in het verleden hebben gedaan en wat voor feedback ze daarop hebben gekregen van hun eerdere opdrachtgevers. Ook geven freelancers op hun Malt Profiel aan wat hun gemiddelde dagtarief is, zodat jij een idee hebt van het totale kostenplaatje. In de meeste gevallen zullen freelance Scrum masters factureren op basis van hun uurtarief.

Heb je een shortlist van interessante profielen gemaakt? Dan kun je via de chat contact opnemen om het project door te spreken en om een offerte te vragen. Bij het zoeken naar de juiste zzp Scrum master is het belangrijk dat je op de volgende criteria let:

 • Technische kennis. Een Scrum master hoeft geen technisch expert te zijn, maar ze moeten wel genoeg technische kennis hebben om het werk van de developers te kunnen begrijpen en ondersteuning te bieden bij het zoeken naar oplossingen.
 • Pedagogisch leiderschap. Om werkmethoden binnen een bedrijf op structureel niveau te veranderen moet de Scrum master werknemers en soms zelfs bestuursleden kunnen overtuigen. Het werk van een Scrum master blijft daarom niet altijd binnen de kaders van een bepaald project.
 • Transparantie en communicatie. Het is heel belangrijk dat een Scrum master in staat is om afstand te nemen van het project. Hierdoor kan hij of zij conflicten oplossen, het team motiveren en helder communiceren over de voortgang van een project.