Parttime gaan freelancen terwijl je een vaste baan hebt en in loondienst bent, kan een goede beslissing zijn. Het is een veilige manier om te proberen of freelancen wat voor je is en daarmee de eventuele start van een carrièreswitch. Er zijn zowel juridische als fiscale zaken waar je rekening mee moet houden. Want wat moet je als zowel freelancer als werknemer regelen en hoe kan Malt je hierbij helpen? In dit artikel stippen we de belangrijkste zaken aan over rechtsvormen, verzekering, pensioen en belastingzaken. Als je ook benieuwd bent naar hoe het zit met nevenactiviteiten en het concurrentiebeding in arbeidscontracten, lees dan dit artikel eens door.

Als werknemer én ondernemer heb je dezelfde plichten als een fulltime werknemer. Bovendien heb je ook de verplichtingen van een ondernemer en als freelancer wordt er nogal wat van je verwacht. Je bent verplicht je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK), daarbij de rechtsvorm van je bedrijf te bepalen, je moet zelf je verzekering en pensioen regelen én doorlopend een (financiële) administratie bijhouden en belastingaangifte doen.

Inschrijven KVK en rechtsvormen

Of je een vaste baan hebt of niet, elke freelancer dient zich in te schrijven bij de KVK. Hierbij is het belangrijk te bepalen onder welke rechtsvorm je jouw bedrijf gaat runnen. Bij startende freelancers komen de eenmanszaak en bv het meest voor. Elk type rechtsvorm heeft bepaalde fiscale implicaties. Je ontvangt na inschrijving bij KVK binnen twee weken van de Belastingdienst je omzetbelastingnummer, die gebruik je bij het doen van je btw-aangifte en je btw-identificatienummer, die gebruik je bij het versturen van facturen aan je klanten. Je hoeft je dus niet apart in te schrijven bij de Belastingdienst.

Verzekering en pensioen

Het is niet verplicht maar wel handig om je te verzekeren voor bepaalde zaken, zoals arbeidsongeschiktheid. Als je (deels) in loondienst bent, word je bij ziekte nog steeds betaald voor de uren die jij in je loondienst werkt terwijl je in de Ziektewet zit. Maar de uren die je naast je vaste contract maakt, vallen hier niet onder en daar word je ook niet voor doorbetaald. Ondernemers vallen namelijk niet onder de Ziektewet. Voor de uren die je voor je eigen bedrijf werkt, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. 

Wat betreft pensioen is het afsluiten van een lijfrentepolis bij een verzekeraar een mogelijkheid. Je betaalt premie om op het moment dat je met pensioen gaat periodiek uitbetaald te worden. Zo beschik je naast je AOW-uitkering over een extra inkomen, zodra je als freelancer de pensioenleeftijd bereikt hebt. Ook kun je ervoor kiezen zelfstandig te sparen of te beleggen. Meer informatie over het regelen van je pensioen als freelancer vind je in dit artikel. Daarnaast bestaan er aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekeringen voor bijvoorbeeld schade en hulp bij juridische geschillen. Je kunt de KVK verzekeringscheck doen om te kijken welke verzekeringen voor jou verstandig zijn om af te sluiten.

Inkomsten- en omzetbelasting (btw)

Als parttime freelancer heb je wellicht geen hoog jaarinkomen, maar alleen als je onder de €8.700,- blijft ben je vrijgesteld van belasting betalen. Het is dus belangrijk de Ondernemerscheck te doen, om te bepalen of je ondernemer bent voor de inkomsten- en/of omzetbelasting. De Belastingdienst maakt daarbij geen onderscheid tussen parttime of fulltime freelancers of freelancers met of zonder vaste baan. Beginnende ondernemers met een eenmanszaak zijn vaak ondernemer voor de omzetbelasting, maar niet voor de inkomstenbelasting. In dat geval geef je de winst uit je bedrijf op als ‘inkomsten uit overig werk’ bij je jaarlijkse inkomstenbelastingaangifte. Je omzetbelastingaangifte doe je ieder kwartaal door het formulier in te vullen dat voor je klaarstaat in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Daarbij ben je verplicht een (financiële) administratie bij te houden en deze minimaal 7 jaar te bewaren. 

Belastingkorting als parttime freelancer

Er is ook goed nieuws: je komt als freelancer in aanmerking voor een aantal aftrekposten als je aan het urencriterium voldoet. Dit betekent dat je meer dan 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming besteedt. Dit zijn omgerekend 49 weken van gemiddeld 25 uur, dus dit is aardig wat naast een (parttime) baan. Maar, dit zijn niet alleen je directe uren (de uren die je factureert), maar ook indirecte uren als reistijd, netwerken, acquisitie, het bijwerken van je website en administratie tellen mee. Je uren houd je bij in je urenadministratie. Als je aan het urencriterium voldoet, kun je aanspraak maken op onderstaande regelingen.

Kleineondernemersregeling

Is je omzet per kalenderjaar lager dan €20.000,-? Dan is de kleineondernemersregeling (KOR) misschien iets voor jou. Hier kun je gebruik van maken als je omzet exclusief btw minder is dan €20.000,- op jaarbasis én als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet. Je betaalt dan minder of helemaal geen omzetbelasting.

Ondernemersaftrek

De Ondernemersaftrek betreft een bedrag dat je aftrekt van je winst, zodat je over een kleiner bedrag, en dus uiteindelijk, minder belasting betaalt. Hieronder vallen onder andere de zelfstandigen- en startersaftrek. De zelfstandigenaftrek heeft in 2023 een hoogte van €5.030,- en hieraan kan de startersaftrek van €2.123,- worden toegevoegd, mits je aan de voorwaarden voldoet.

Mkb-winstvrijstelling

De mkb-winstvrijstelling is een aftrekpost op je winst. Je hebt recht op deze vrijstelling als je ondernemer bent. De vrijstelling bedraagt 14% van de de behaalde winst uit 1 of meer ondernemingen. De winst verminder je eerst met bovengenoemde ondernemersaftrek.

Beginnen met freelancen naast loondienst?

Er zijn dus een aantal juridische en fiscale zaken waar je rekening mee moet houden bij het starten als parttime freelancer terwijl je werkt voor een vaste werkgever. Schrijf je in bij de KVK en bepaal daarbij je rechtsvorm, sluit de nodige verzekeringen af, doe belastingaangifte en houdt een (financiële) administratie bij. De regels hieromtrent veranderen zo nu en dan, het is dus verstandig de websites van de KVK en Belastingdienst in de gaten te houden. In dit artikel vind je informatie over de regels per 2023. Ga voor de organisatorische zaken, zoals hoe het zit omtrent nevenactiviteiten en het concurrentiebeding in arbeidscontracten, naar dit artikel. Als je aan de slag gaat als freelancer is het handig om je in te schrijven bij Malt. Hier kunnen opdrachtgevers je vinden en benaderen. Malt helpt je ook bij het gehele proces van offerte tot factuur en daarbij hoef je dus geen aparte formats te maken of een archief aan te leggen. Dit betekent minder administratieve rompslomp.