Malt Logo

UX Designers freelancers

  • De grootste community van talenten in digitale beroepen
  • Een vereenvoudigd beheer van al je opdrachten
  • Begeleiding en op je behoeften afgestemde diensten
No results found
No results found
of Een opdracht indienen
Beveiligde betalingenAxa Opdrachten verzekerd door Hiscox Geverifieerde freelancers

70.000 bedrijven versnellen met Malt

Eindelijk. Een snelle en slimme manier om freelancers te vinden

  • Zoek. Vind in een paar klikken de juiste freelancer voor jouw project. Ontdek eenvoudig het juiste talent tussen duizenden geverifieerde profielen met onze slimme zoekmachine.

  • Huur in. Manage quotes, contracten, deadlines en overige communicatie op één centrale plek, via Malts intuïtieve interface.

  • Herhaal. Project afgerond? Zodra jouw betaling onderweg is naar jouw freelancer, kun je direct een nieuw project opstarten.

Tarieven van UX Designer freelancers

Het gemiddelde dagtarief van ervaren freelancers bedraagt € 397.

Hun dagtarief verschilt afhankelijk van de stad waarin ze zich bevinden. Voorbeeld: het dagtarief van een UX Designer in Amsterdam is €527 terwijl die in Rotterdam €525 is, of €549 in Eindhoven.

UX Designer: Inzicht in zijn of haar beroep en zijn of haar prestaties

UX staat voor user experience. Freelance UX-designers zorgen ervoor dat de beleving van de gebruiker van jouw website zo aangenaam, praktisch en efficiënt mogelijk is. UX-designers ontwerpen de interface van een website. Ze creëren de lay-out, maken een boomstructuur van de pagina’s en analyseren de gebruikersinteractie.

3 Tips om de juiste freelance UX-designer te vinden

1. Wat is een freelance UX-designer?

Een freelance UX-designer is expert op het gebied van de online journey van een gebruiker. Het is een vrij nieuw beroep dat onderdeel is van het vakgebied webdesign. UX-designers werken samen met grafisch designers, webdesigners, art directors, projectmanagers, etc.

UX en UI-designers worden vaak met elkaar verward, maar het zijn twee verschillende beroepen. UI staat voor user interface, een UI-designer is verantwoordelijk voor het visuele gedeelte van de website. Zijn of haar werk beperkt zich tot de grafische content van de site op app. UX staat voor user experience en een UX-designer is verantwoordelijk voor de gehele gebruikerservaring. Ze ontwerpen niet alleen visuele elementen, maar houden zich ook bezig met de ergonomie van de interface en denken na over chronologie, navigatiegemak en de gebruikersjourney. Een UX-designer heeft dus een meer strategische rol, hij of zij zorgt er niet alleen voor dat de website goed werkt, maar ook dat klanten de website graag gebruiken.

De meeste UX-designers zijn UI-designers en andersom, dit geldt ook voor de meeste freelancers op het platform van Malt. De twee beroepen vullen elkaar aan, ze hebben allebei een rol die soms creatief en soms technisch is. Het is hun doel om elk online medium (website, mobiele app, e-mail, etc.) niet alleen praktisch en toegankelijk te maken, maar ook prettig in gebruik.

Een freelance UX/UI-designer ontwerpt een interactieve en intuïtieve gebruikerservaring door het integreren van verschillende grafische en technologische elementen, zoals touchscreen, schermrotaties, besturing door middel van stem, etc.

Een freelance UX/UI-designer kan zich specialiseren in web of mobiel, beide onderdelen hebben andere kenmerken. Afhankelijk van hun ervaring en hun deskundigheid kunnen ze een voorkeur voor een bepaald medium hebben. UX/UI-designers die gespecialiseerd zijn in web kunnen bijvoorbeeld een website, desktopapplicatie of SaaS ontwikkelen. Mobiele UX/UI-designers ontwerpen apps, waar weer een onderscheid is tussen IOS (Apple) en Android (Google).

2. Wat doet een freelance UX-designer? Hoofdtaken en competenties

Een freelance UX-designer weet dus alles over de ergonomie van een online medium en over hoe gebruikers navigeren. Je kunt contact opnemen met een dergelijk profiel als je een hele nieuwe website of app wilt ontwikkelen. Maar freelance UX-designers kunnen ook bestaande applicaties geheel of gedeeltelijk opnieuw vormgeven. Neem bijvoorbeeld Foodchéri, een Franse startup die zich specialiseert in het bezorgen van maaltijden. Zij huurden een freelance UX-designer in om hun nieuwe diensten op hun homepage en mobiele applicaties te integreren.

Een freelance UX-designer heeft kennis van Adobe software, zoals Photoshop, Illustrator, InDesignSketch en Invision. Hiermee maken ze duidelijk en gestructureerd materiaal. Er zijn veel verschillende deliverables die een UX-designer kan leveren, een paar voorbeelden zijn:

  • Een wireframe – wanneer je een grafische interface ontwerpt maak je eerst een wireframe. Hierin wordt de structuur, de functionaliteit en de inhoud van de interface bepaald. Met een wireframe kun je bekijken of een interface geschikt is om bepaalde doelen te behalen en of het idee technisch uitvoerbaar is. Ook kun je een simulatie doen van het ontwerp voordat je begint met het daadwerkelijk ontwikkelen ervan. Met een wireframe kun je een inschatting maken van de tijd en de kosten voor de ontwikkeling van de interface.
  • Een prototype – een prototype van een website of mobiele applicatie is een functionerend voorbeeld. Je kunt een prototype bijvoorbeeld in je internetbrowser bekijken. In het prototype zijn al klikbare links en interacties geïntegreerd, waardoor de gebruiksvriendelijkheid van de interface getest kan worden.
  • Een mock-up – een mock-up is gebaseerd op een wireframe, het gaat een stapje verder dan het algemene ontwerp van de toekomstige interface. In een mock-up zijn de lettertypes en kleuren gekozen en is er content toegevoegd. Het heeft als doel om zo goed mogelijk weer te geven hoe de uiteindelijke interface eruit gaat zien.

Deze stappen zijn niet noodzakelijk voor het ontwerpen van een interface, maar ze zorgen er wel voor dat het project de goede richting in gaat. Het ontwerpen van de verschillende deliverables, het testen en het ontvangen van feedback zijn fundamentele stappen in het ontwikkelproces van een uitstekende gebruikerservaring.

Uiteindelijk zal de UX/UI-designer de definitieve elementen leveren, zodat deze in de bestaande website of applicatie geïntegreerd kunnen worden. De integratie wordt gedaan door een (freelance) integrator of front-end developer. En het is handig om te weten dat sommige UX/UI-designers ook integrators zijn!

Naast de bovenstaande deliverables geven freelance UX-designers ook advies over het ontwerp van jouw website of app. Ze zijn expert in hun vakgebied en kunnen door hun ervaring en skillset aanbevelingen doen die specifiek betrekking hebben op de applicaties, doelen en doelstellingen van jouw bedrijf.

3. Freelance UX-designer gezocht: hoe kies je de juiste zzp’er?

Wanneer je een freelance UX-designer wilt inhuren moet je op de ervaring, de reputatie en het dagtarief van kandidaten letten. Je kunt deze informatie vinden op het Maltprofiel van freelancers.

Daarnaast is het voor een UX/UI-designer van belang dat ze goed kunnen luisteren. Naast de gebruikerservaring zijn er andere aspecten van belang, zoals kennis van marketing, grafisch ontwerp en sales. Heb je een geschikte kandidaat gevonden, neem dan via het freelance platform van Malt contact op en kijkt of het klikt. Zo ja, doe dan een projectvoorstel en vraag om een gepersonaliseerde offerte.