Databasebeheerders freelancers

 • De grootste community van talenten in digitale beroepen
 • Een vereenvoudigd beheer van al je opdrachten
 • Begeleiding en op je behoeften afgestemde diensten

Beveiligde betalingen

Axa Opdrachten verzekerd door Axa

Juridische documenten gecontroleerd

Meer dan 70.000 bedrijven gingen je al voor

 • Crédit Agricole
 • AXA
 • Netseen
 • Evaneos
 • BlaBlaCar

Eindelijk. Een snelle en slimme manier om freelancers te vinden

 1. Zoek.Vind in een paar klikken de juiste freelancer voor jouw project. Ontdek eenvoudig het juiste talent tussen duizenden geverifieerde profielen met onze slimme zoekmachine.

 2. Huur in. Manage quotes, contracten, deadlines en overige communicatie op één centrale plek, via Malts intuïtieve interface.

 3. Herhaal. Project afgerond? Zodra jouw betaling onderweg is naar jouw freelancer, kun je direct een nieuw project opstarten.

Databasebeheerder: Inzicht in zijn of haar beroep en zijn of haar prestaties

Freelance database administrator: Alles over het beroep en de diensten

Ben je op zoek naar een iemand die je databases (zoals klantgegevens, productgegevens, etc.) kan beheren? Neem dan contact op met een freelance database administrator, of dba. Hij of zij zorgt ervoor dat de database naar behoren werkt, dat de kwaliteit goed is en dat de gegevens veilig zijn. Een databasebeheerder implementeert de juiste software en databasebeheersystemen en bepaalt de parameters en de normen voor het gebruik van de databases.

3 Tips om de juiste freelance database administrator te vinden

Wat is een freelance database administrator? Functieomschrijving en hoofdtaken

Freelance database administrators worden ook wel database admins, databasebeheerders of dba’s genoemd. Zij zijn verantwoordelijk voor het implementeren, beheren en administreren van de databasesystemen van hun klant. Ze zorgen ervoor dat de database consistent is, dat de gegevens veilig zijn en dat de data altijd toegankelijk is.

Soms zullen zzp dba’s betrokken zijn bij het creëren van de data, of het selecteren van software en het opzetten van een architectuur om de werking en de veiligheid van de systemen te garanderen. In het technische team werken zij veel samen met database developers, data engineers, data analisten, data scientists en de technisch project manager. Voorbeelden van opdrachten die zij uit kunnen voeren zijn:

 1. Creatie van een database
 2. Beheer en onderhoud van databases
 3. Technische ondersteuning voor database gebruikers
 4. Toezicht op databases
 5. Back-up en beveiliging van data
 6. Herstel van data na een technisch probleem

Door de opkomst van Big Data groeit bij steeds meer bedrijven de behoefte om waardevolle gegevens op te slaan en te gebruiken. Daarom worden freelance databasebeheerders in allerlei sectoren ingehuurd. De diensten van zzp dba’s worden bijvoorbeeld veel gewaardeerd in de financiële sector, de handel en de administratieve sector.

1. De competenties van een freelance database administrator

Freelance database admins zijn in de eerste plaats expert op het gebied van databases. Ze beheersen verschillende databaseservices, zoals MySQL, Oracle, SyBase en SQL Server en kunnen uitstekend overweg met de taal SQL. Daarnaast hebben ze goede kennis van algemene informatiesystemen en de architectuur daarvan. Het is een pluspunt als ze overweg kunnen met Shell-scripts voor UNIX, Windows of MVS.

Wat betreft soft skills hebben freelance database administrators een goed aanpassingsvermogen, wat ze in staat stelt om de uitdagingen te begrijpen die relevant zijn voor de sector van de klant en de juiste keuzes te maken voor het implementeren van de databases. Ze spreken vloeiend Engels en begrijpen de technische documentatie over databases.

2. Freelance database administrator inhuren: hoe vind je de juiste zzp’er?

Wanneer je een zzp’er zoekt om jouw databases te beheren, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Malt helpt je bij het vinden van de meest geschikte freelancer om jouw technische team te ondersteunen.

 • Competenties – hoe een database wordt ingericht hangt af van de andere programmeertalen en systemen die gebruikt worden in je bedrijf. Zoek daarom een freelance database administrator uit die kennis heeft van de systemen die voor deze opdracht relevant zijn. Bespreek in het kennismakingsgesprek wat de uitdagingen en doelstellingen voor het project precies zijn en zorg ervoor dat de freelancers deze volledig begrijpt.
 • Ervaring – het hangt af van het project hoeveel ervaring een freelance database administrator moet hebben om succesvol samen te werken. Op het freelance platform van Malt vind je zzp dba’s met tot wel 7 jaar ervaring. Bekijk op hun profiel aan wat voor projecten zij in het verleden hebben gewerkt om te zien of het een goede match is voor jouw bedrijf.
 • Tarieven – op het Maltprofiel van elke freelancer kun je zien wat hun gemiddelde dagtarief is. Een freelance databasebeheerder kan een uurtarief in rekening brengen of een bepaald bedrag vragen voor het gehele project. Hoe hoog zijn of haar tarief is zal afhangen van de ervaring die ze hebben en op welke locatie zij werken. De beste manier om erachter te komen of een freelancer past bij het budget voor deze opdracht is door een offerte aan te vragen.
 • Beschikbaarheid – het grootste deel van een database project zal op afstand uitgevoerd kunnen worden, maar soms is het nodig dat de freelance database administrator naar kantoor komt. Het is daarom belangrijk dat hij of zij niet te ver weg woont. Ook is het goed om de beschikbaarheid van freelancers in de gaten te houden. Ben je op zoek naar iemand die fulltime of parttime aan de slag gaat? En hoe lang zal de termijn van het project zijn? In de zoekmachine van Malt kun je filteren op afstand tot de werkplek en beschikbaarheid. Op die manier weet je zeker dat je alleen freelance database admins te zien krijgt die deze opdracht daadwerkelijk uit kunnen uitvoeren.