Journalisten freelancers

 • De grootste community van talenten in digitale beroepen
 • Een vereenvoudigd beheer van al je opdrachten
 • Begeleiding en op je behoeften afgestemde diensten

Beveiligde betalingen

Axa Opdrachten verzekerd door Hiscox

Geverifieerde freelancers

Meer dan 70.000 bedrijven gingen je al voor

 • Crédit Agricole
 • AXA
 • Netseen
 • Evaneos
 • BlaBlaCar

De Journalisten ervaren freelancers

Meer

Eindelijk. Een snelle en slimme manier om freelancers te vinden

 1. Zoek.Vind in een paar klikken de juiste freelancer voor jouw project. Ontdek eenvoudig het juiste talent tussen duizenden geverifieerde profielen met onze slimme zoekmachine.

 2. Huur in. Manage quotes, contracten, deadlines en overige communicatie op één centrale plek, via Malts intuïtieve interface.

 3. Herhaal. Project afgerond? Zodra jouw betaling onderweg is naar jouw freelancer, kun je direct een nieuw project opstarten.

Journalist: Inzicht in zijn of haar beroep en zijn of haar prestaties

Freelance journalist: Alles over het beroep en de diensten

Freelance journalisten schrijven teksten voor verschillende mediakanalen. Ze zijn niet afhankelijk van een persorganisatie en kunnen voor verschillende media werken. Freelance journalisten worden per artikel of nieuwsbericht betaald. Filter op het platform van Malt bij het zoeken naar een freelance journalist op competenties en thema’s, zoals politiek, business, sport of entertainment, of kies voor een veelzijdigere kandidaat met ervaring in verschillende sectoren.

3 Tips om de juiste freelance journalist te vinden

1. Wat is een freelance journalist?

Freelance of zzp journalisten zijn niet aan een bepaald persbureau of mediakanaal gebonden. Ze werken zelfstandig en verkopen de artikelen, reportages of interviews die ze schrijven aan media en andere bedrijven. Freelance journalisten schrijven dus voor verschillende opdrachtgevers. Ze produceren teksten voor verschillende mediakanalen, zowel online als print. Net als journalisten in loondienst kunnen zzp journalisten voor de media werken (websites, radio, televisie, print), maar het verschil is dat ze onafhankelijk zijn en dat er geen ondergeschikte relatie bestaat tussen de journalist en de opdrachtgever.

De meeste freelance journalisten zijn geen beroepsjournalisten, daarom beschikken ze niet altijd over een perskaart. Vooral voor jonge schrijvers zijn freelance opdrachten een goede manier om ervaring op te doen en naam te maken als journalist. De eerste jaren van hun carrière schrijven ze voor verschillende redacties, tot ze ergens als vaste schrijver worden aangenomen. Sommige journalisten kiezen er echter voor om zelfstandig te blijven en gebruiken hun ervaring om voor de media of voor andere bedrijven te werken.

Een journalist die kiest om onafhankelijk te zijn is niet aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten en valt dus niet onder de cao voor journalisten. Als zzp’er hebben ze een andere juridische status, ze staan aan het hoofd van hun eigen bedrijf.

2. Wat voor teksten kan een zzp journalist aanleveren?

Een freelance journalist moet niet verward worden net een freelance webredacteur. Het verschil is dat een journalist aan de strikte ethische regels van het beroep is gebonden. Een webredacteur schrijft vooral content voor de websites van bedrijven. Ze zullen niet gauw stukken schrijven voor een nieuwssite of een krant, daar heb je een zekere journalistieke ervaring voor nodig.

Zzp journalisten kunnen autonoom een volledige reportage maken, inclusief foto’s of videomateriaal, interviews en de tekst die de actualiteiten of gebeurtenissen beschrijft. Ze houden bij het schrijven van het artikel rekening met de schrijfstijl van het bedrijf waar ze voor werken. Freelancer journalisten zijn schrijftalenten en ze maken geen spellings- of grammaticafouten. Naast artikelen schrijven ze ook persberichten. Het kan voorkomen dat een freelance journalist het veld in moet om een nieuwsbericht te kunnen schrijven. Ze beschikken zelf over het materiaal dat ze hiervoor nodig hebben:

 • Microfoon voor geluidsopname
 • Camera
 • Laptop
 • Kladblok

Door die autonomie kunnen freelance journalisten snel informatie transcriberen wanneer ze door een redactie worden ingehuurd voor een opdracht. En ze kunnen reportages of gelijkwaardige content leveren aan andere bedrijven dan mediakanalen, in dat geval werken ze vaak samen met marketing managers, tekstschrijvers, SEO consultants, etc. Sommige freelance journalisten zijn zelf gespecialiseerd in online teksten en SEO. Door het brede scala aan beschikbare profielen van zzp journalisten zijn er geen grenzen aan de content die ze kunnen produceren.

3. Freelance journalist inhuren: hoe vind je de juiste zzp’er?

Ben je op zoek naar een zzp journalist? Dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Malt geeft enkele tips om ervoor te zorgen dat jij de freelance journalist vindt die bij jouw bedrijf past.

Thematiek

Bij je zoektocht naar een freelance journalist is het goed om te kijken of hij of zij ervaring heeft in jouw branche. Sommige freelancers specialiseren zich in een bepaald onderwerp (sport, gezondheid, politiek, economie, etc.), andere zijn veelzijdiger en schrijven over verschillende onderwerpen. Op de profielpagina van een freelancer kun je zien wat voor werk zij in het verleden hebben gedaan. Ook kun je in de zoekmachine op het freelance platform van Malt filteren op de gewenste deliverables, zoals een fotoreportage, podcast of interview. Op die manier vind je de meest geschikte profielen van zzp journalisten.

Ervaring

Ben je op zoek naar een freelance journalist die teksten van hoge kwaliteit produceert en die een goede reputatie heeft bij verschillende redacties? Richt je dan op de profielen met de meeste ervaring. Op het Maltprofiel van een freelance journalist kun je zien voor welke opdrachtgevers ze eerder hebben gewerkt. Dit geeft een goed beeld van de ervaring die ze hebben als journalist. In tegenstelling tot webredacteuren worden de nieuwsberichten van journalisten onder hun eigen naam gepubliceerd. Je kunt dus makkelijk controleren of het portfolio van een freelance journalist authentiek is. Verder krijg je door de reviews die opdrachtgevers na een opdracht op het profiel van een freelancer achter kunnen laten een beeld van hoe de samenwerking is verlopen.

Tarief

Freelance journalisten factureren per nieuwsbericht dat zij schrijven. De prijs hangt af van de lengte van het artikel en of het bijvoorbeeld foto’s bevat. Een freelance journalist kan ervoor kiezen om een tarief per woord te rekenen of om een uurtarief in rekening te brengen. Op het platform van Malt kun je snel zien voor welk dagtarief een freelance journalist werkt. Vervolgens kun je contact met hem of haar opnemen om de details van de opdracht te bespreken, zodat zij een offerte kunnen opstellen.