"Bedrijven komen van Mars, freelancers komen van Venus" gids Malt

icon of someone reading


Wat u in deze gids vindt:

  • Praktisch en makkelijk uitvoerbaar advies
  • Tips van freelancers
  • Feedback van bedrijven
  • Plus: de ultieme relatiequiz, om te testen hoe jullie samenwerking met freelancers ervoor staat 

Van de projectbriefing tot het feedbackproces: hoe kunnen freelancers en bedrijven succesvol samenwerken?


Steeds meer organisaties werken graag samen met freelancers. Ga maar na: als hooggekwalificeerde experts hebben freelancers vaak vaardigheden die schaars én essentieel zijn (onder meer op het gebied van technologie, data, marketing of design), en ze hebben meestal bakken ervaring en/of ambitie. Omdat hun skills zo gewild zijn, kunnen ze selectief zijn over de bedrijven waarmee ze in zee gaan. Veel van hen zoeken bijvoorbeeld alleen naar projecten binnen organisaties die dezelfde waarden delen, en waarbij ze onderdeel zijn van het team. 

Hoe trek je die talenten aan? Hoe onderhoud je een gezonde, duurzame relatie? Wij vroegen het 124 freelance professionals en meer dan 20 internationale bedrijven. Dankzij hun tips en adviezen kunnen we met trots deze gids presenteren. 

Acht jaar samenwerking met meer dan 320.000 freelancers en 40.000 klanten betekent natuurlijk ook dat Malt het één en ander weet over dit onderwerp. Wij zijn van mening dat wij de uitgelezen partij zijn om inzichten te delen over hoe je het werken met freelancers naar een hoger niveau tilt. 

Je moet er rekening mee houden dat een freelancer niet 24/7 voor je beschikbaar zal zijn, er lopen immers vaak ook projecten bij andere bedrijven. Je moet een evenwicht vinden in de relatie en flexibel zijn in de projectplanning: door regelmatige check-ins kun je dit op elkaar afstemmen.

portrait amandine pacaud

Amandine Pacaud

Digital en E-commerce Manager - France Boissons

Profiteer van 10 praktische tips om samen succesvol aan projecten te werken. Allemaal gemakkelijk uitvoerbaar en kleurrijk geïllustreerd.

Tip nr. 1: Het projectkader en de briefing


De briefing, of het document met eisen, is bedoeld om de beste freelancers aan te trekken én om ervoor te zorgen dat de werkrelatie gelijk goed van start gaat.
Het zorgt ervoor dat beide partijen op één lijn zitten en dat ze allebei begrijpen wat het project inhoudt. Hoewel het samenstellen van een projectbriefing eenvoudig lijkt, is het proces in werkelijkheid vaak moeilijker. In de gids, bekijk onze checklist met de belangrijkste punten voor het opstellen van een sterke briefing

Tip N°2: Het ideale selectieproces voor freelancers

Om de beste mensen aan te trekken, moet je als bedrijf aantrekkelijk zijn. Maar dat is nog niet alles. Het selectieproces is een beetje zoals daten: wel zo netjes als je op tijd reageert. Freelancers zijn immers zelfstandigen: als ze niet werken, krijgen ze niet betaald. Het is dus fijn als er snel beslissingen worden genomen. Als freelancer kun je het je nou eenmaal niet veroorloven om eindeloos te wachten tot je eindelijk een contract met een opdrachtgever kunt ondertekenen.


Tip N°3: Het delen van de macro-visie en inzicht in de bedrijfscultuur

Freelancers hoeven het organigram of de bedrijfsdoelstellingen voor de komende 10 jaar echt niet uit hun hoofd te leren. Maar het is wél belangrijk dat ze op de hoogte zijn van de bedrijfsvisie. 

Ontdek meer handige tips over hoe je een succesvolle relatie tussen freelancer en bedrijf creëert én behoudt.