Hoe ben je je carrière begonnen?
Ik studeerde economie, en ben daarna de reclamewereld ingerold waar ik bij verschillende reclame- en designbureaus heb gewerkt. Na 13 jaar te hebben gewerkt bij een branding agency, kreeg ik de kans een opdracht te tekenen om voor 1 jaar 1 dag in de week te werken als freelancer. Dat gaf mij voldoende financiële zekerheid om te beginnen als freelancer en vanuit daar te kijken naar meer opdrachten.
Door jarenlang te hebben gewerkt voor agencies en reclamebureaus, heb ik veel ervaring opgedaan in het werken voor verschillende internationale klanten. Zo ben ik er ook achter gekomen wat voor soort opdrachten ik het leukste vindt om te doen.
Waarom heb je toen besloten om als freelancer verder te gaan?
Na jarenlang heel breed met het marketingvak bezig te zijn geweest, werd het voor mij duidelijk wat ik echt leuk vond: het in deze disruptieve tijd helpen van organisaties met het toekomstbestendig maken van hun brand. Op een gegeven moment ben ik daarom ook de post doctorale opleiding Master of Brand Management gaan doen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, om mij meer te specialiseren. Ik had toen al in mijn achterhoofd dat ik graag voor mezelf wilde werken en mij meer wilde focussen op mijn vakgebied. In loondienst was ik als manager veel bezig met zaken die niet direct met mijn vak te maken hebben, bijvoorbeeld functioneringsgesprekken. Als freelancer word je ingehuurd om datgene te doen wat je heel goed kan. Je bent ook meer betrokken bij de implementatie en ziet ook waar je dan in de praktijk tegenaan loopt. Dat is anders als je aan de adviserende bureaukant zit.
Ik vind het leuk om een proces te faciliteren waarin ik samen met de klant onderzoek hoe ze met hun merk(en) de transitie kunnen maken naar de nieuwe tijd. Zowel in hun strategie, klantreis, design en communicatie.
Hoe kwam je aan je eerste klus?
In mijn eigen netwerk vertelde ik altijd al enthousiast over mijn werk, het vak en mijn visie hierop. Iemand uit m’n netwerk vroeg of ik hen wilde komen helpen om hun bedrijf te herpositioneren, een nieuwe huisstijl te ontwikkelen en te helpen met de marktbenadering.
Hoe bevalt het werken als freelancer?
Aan de ene kant lijkt het gras bij de buren altijd groener; geen boekhouding, niet zelf klanten te hoeven zoeken, financiële zekerheid, niet alles alleen te hoeven bedenken, etc. Maar aan de andere kant, de vrijheid om zelf te mogen bepalen wanneer en waar je werkt, in welke richting je bedrijf wil ontwikkelen, met wie je wilt werken, geen vrij hoeven vragen, en nog veel andere voordelen bevallen mij heel goed.
Hoe zorg je ervoor dat je kennis over het vakgebied up to date blijft?
Het landschap waarin ik opereer verandert ontzettend snel. Toen ik net begon in de reclamewereld ging het vooral over radio en tv, tegenwoordig zijn daar veel meer dingen bij gekomen. Je kan niet van alles een heleboel kennis hebben, dus het is goed om een breed netwerk te hebben van mensen met een bepaald specialisme. Daarnaast moet je ook goed je antennes uit hebben staan voor wat er allemaal gebeurd in de markt. Veel lezen over wat er in de industrie gebeurt en ook bredere maatschappelijke trends volgen en bedenken wat de implicaties daarvan zijn op jouw business. Ik heb daar recent ook een boek over geschreven: Merkdisruptie; over 100 merken die gaan verdwijnen, 15 megatrends die dit veroorzaken en 1 strategie om de ondergang te voorkomen.
Heb je advies voor mensen die overwegen om ook als freelancer aan de slag te gaan?
- Bezint eer ge begint. Heb je echt een eigen drive om deze stap te zetten, realiseer je dan vooraf ook de soms minder leuke aspecten: veel tijd besteden aan je nieuwe onderneming, boekhouden, etc. Daarnaast moet je erover nadenken of het in je privé situatie past, of je het niet erg vind om geen vaste collega’s te hebben en of je er bijvoorbeeld niet wakker van ligt als je een tijdje geen opdracht hebt.
- Oriënteer voordat je begint met freelancen alvast wat jouw positie in de markt is. Maak bijvoorbeeld alvast een profiel op Malt om te kijken hoe je in de markt ligt. Daarnaast hebben ze bij Malt veel kennis over de markt en welke profielen er veel gezocht worden.
- Oefen je pitch. Denk voordat je je baan opzegt alvast na over een pitch-verhaal over je onderneming.
- Je kunt ook naast je vaste baan een opdracht doen om parallel te starten, om meer financiële zekerheid te hebben en te kijken of het iets voor je is.
- Kijk in je netwerk of je andere professionals kent die je kunnen helpen bij datgene wat je wel verkoopt maar niet zelf kunt.
Wat is jouw ervaring met Malt?
Ik zou mensen adviseren om langs te komen op netwerkevenementen van Malt, het is enerzijds leuk en laagdrempelig om mensen te ontmoeten en het is goed voor je netwerk. Wat ik verder fijn vind aan Malt is de combinatie van een persoonlijke benadering en het gemak van het systeem.