Wil je graag je passie voor schrijven omzetten in een succesvolle freelance carrière? Als je droomt van flexibiliteit, creatieve vrijheid, werken waar en wanneer je wilt en de mogelijkheid om je eigen baas te zijn, dan is freelance tekstschrijven de ideale keuze voor jou. Ondanks dat AI om de hoek komt kijken zal er altijd behoefte zijn aan creatieve, menselijke content en de wereld van copywriten en tekstschrijven zal alleen maar essentiëler worden. 

Zie dit artikel dan ook als een teken om de wereld van freelance tekstschrijven in te duiken en ga direct van start. In deze gids leer je stap voor stap hoe je een freelance tekstschrijver wordt en ontdek je hoe je jezelf effectief op de markt zet en klanten vindt. 

Stap 1: Bepaal of je je wil inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als je begint met je carrière als freelance tekstschrijver wil je daar uiteraard betaald voor krijgen. Dit betekent factuurtjes sturen. Daarbij moet je ook belastingzaken regelen. Voor deze zaken heb je over het algemeen een Kamer van Koophandel registratie nodig. Deze zorgt ervoor dat jij op een legale en voor andere bedrijven vertrouwde manier zakendoet. 

Wij van Malt snappen dat het spannend kan zijn om nog voor je eerste opdracht al naar de Kamer van Koophandel te stappen. Gelukkig heb je verschillende opties en hoef je niet direct een KvK-nummer te regelen. Zo kan je tot aan een bepaald bedrag incidentiele opdrachten uitvoeren en kan je ook werken met enkel een btw-id. Echter, als je serieus bent over je nieuwe freelancecarrière loont het om de stap te zetten en je Kamer van Koophandel inschrijving realiteit te maken. 

Stap 2: Bouw een krachtig portfolio op

Om je potentiële klanten te overtuigen van je schrijfvaardigheden, kan het handig zijn een portfolio op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met het schrijven van enkele voorbeeldartikelen over onderwerpen die je interesseren. Dit kan variëren van blogposts tot productbeschrijvingen of zelfs ghostwriting voor andere auteurs. Je kan ook in je netwerk kijken of er vrienden of kennissen zijn met een bedrijf waarbij je voor een laag tarief ervaring kan opdoen. Win-win situatie voor beide partijen!

Zorg ervoor dat je portfolio een diverse selectie van je beste werk bevat, zodat potentiële klanten een goed beeld krijgen van je schrijfstijl en expertise. 

Stap 3: Definieer je niche en doelmarkt

Als freelance tekstschrijver is het belangrijk om je te specialiseren in een bepaalde niche. Denk na over de onderwerpen waar je gepassioneerd over bent en waar je veel kennis over hebt. Of het nu gaat om technologie, gezondheid, reizen of iets anders, het kiezen van een niche stelt je in staat om jezelf te positioneren als een expert en gerichte klanten aan te trekken. Bewezen ervaring in je niche maakt je betrouwbaarheid groter, zoals een afgeronde studie of werkervaring.

Daarnaast is het essentieel om je doelmarkt te definiëren. Identificeer de bedrijven, publicaties of individuen die je wilt bereiken met je schrijfdiensten. Onderzoek hun behoeften en pas je communicatiestrategie aan om hen effectief te benaderen. Veel copywriters werken indirect B2C: als bedrijf zijnde helpen ze vaak andere bedrijven, maar ze schrijven uiteindelijk voor de consument. 

Stap 4: Zet jezelf op de markt

Nu je je niche hebt gekozen en je doelmarkt hebt bepaald, is het tijd om jezelf op de markt te zetten. Dit omvat het maken van een aantrekkelijke website waarop je je portfolio, diensten en contactgegevens presenteert. Zorg ervoor dat je website een professionele uitstraling heeft en gebruik maakt van overtuigende teksten om potentiële klanten aan te spreken. Handige applicaties om een website te maken zijn bijvoorbeeld Wix, Wordpress of Squarespace. En nee, je hoeft geen ster in webdesign te zijn om mooie websites te maken tegenwoordig!

Daarnaast is het geen gek idee om actief te zijn op sociale media. Maak professionele profielen op platforms zoals LinkedIn of Instagram en deel regelmatig interessante content die relevant is voor je niche. Vergeet niet om ook online freelancemarktplaatsen zoals Malt, Upwork of Fiverr te verkennen, waar je opdrachten kunt vinden en je jouw profiel kunt presenteren aan potentiële opdrachtgevers.

Bij Malt hoef je alleen een profiel aan te maken en zodra die goed in elkaar zit komen de opdrachten in feiten vanzelf naar jou toe! Dat scheelt jou als tekstschrijver veel tijd die je dan weer beter kan spenderen aan het verbeteren van jouw schrijfskills. 

Stap 5: Netwerk en bouw relaties op

Een succesvolle freelance tekstschrijver worden gaat niet alleen over je schrijfvaardigheden, maar ook over het opbouwen van sterke relaties met potentiële klanten en collega's in de industrie. Actief netwerken kan deuren openen en je helpen waardevolle connecties te maken.

Bij het netwerken is het belangrijk om proactief te zijn. Bezoek (online) evenementen, conferenties en meet-ups die relevant zijn voor je niche. Neem deel aan gesprekken, stel vragen en deel je kennis. Op deze manier zal je mensen ontmoeten die mogelijk op zoek zijn naar jouw schrijfdiensten of die je kunnen doorverwijzen naar potentiële klanten. Daarbij zal je ook mensen ontmoeten die je nieuwe aspecten van het vak kunnen leren of je zullen inspireren. 

Bij Malt ben je direct lid van een community van gelijkgestemden die elkaar willen helpen en laten groeien. Daarbij organiseert Malt regelmatig evenementen waar je kunt netwerken of leren. Malt staat dan ook achter het idee dat je wellicht zelfstandig werkt, maar je het niet alleen hoeft te doen. 

Stap 6: Wees proactief bij het vinden van klanten

Je hebt uiteraard de optie om passief te wachten op klanten en met wat geluk zal dat soms ook best wel eens lukken. Echter is het zeker aan te raden om proactief te zijn bij het vinden van nieuwe opdrachten. Stuur gerichte berichten naar potentiële klanten die passen bij je niche. Personaliseer je berichten en laat zien dat je de (commerciële) behoeften van de klant begrijpt. Wees duidelijk over je expertise, tarieven en beschikbaarheid. Volg op met beleefde herinneringen als je geen reactie ontvangt. Wees niet bang om jezelf en je diensten te verkopen, afwijzing hoort er nu eenmaal bij en daar kan je alleen maar van leren.

Daarnaast kun je overwegen om proefopdrachten aan te bieden. Dit geeft klanten de mogelijkheid om je schrijfstijl en kwaliteit te ervaren voordat ze zich aan een groter project binden. Dit kan ook helpen bij het opbouwen van vertrouwen en het tonen van je waarde.

Tip: Vergeet niet om positieve feedback en testimonials van tevreden klanten te vragen. Deze kunnen worden gebruikt als social proof op bijvoorbeeld je website of Malt account.

Stap 7: Blijf leren en je vaardigheden verbeteren

Als freelance tekstschrijver is het belangrijk om je vaardigheden voortdurend te verbeteren. Blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen in je niche. Lees boeken en blogs over schrijven en volg online cursussen en schrijfworkshops. Met name SEO-gerelateerde onderwerpen zijn essentieel als freelance tekstschrijver.

Daarnaast is het waardevol om je schrijfstijl eens af te wisselen. Experimenteer met verschillende soorten content, zoals long-form artikelen, e-books, whitepapers, advertenties en sociale media-inhoud. Dit vergroot niet alleen je expertise, maar stelt je ook in staat om een breder scala aan klanten aan te trekken.

Kortom

Een freelance tekstschrijver worden vergt toewijding, doorzettingsvermogen en de bereidheid om uit je comfortzone te stappen. Echter, als schrijven je passie en je wilt de voordelen ervaren van freelancen is niks onmogelijk. Overweeg je KvK-inschrijving, bouw een overtuigend portfolio op, definieer je niche en doelmarkt, zet jezelf op de markt, netwerk actief, wees proactief bij het vinden van klanten en blijf jezelf voortdurend ontwikkelen. Met deze stappen kun je jezelf positioneren als een authentieke freelance tekstschrijver en de markt veroveren. Vergeet daarbij niet: freelance tekstschrijver worden is als autorijden, je leert het vooral door het simpelweg te doen. 

Vertrouw op je schrijftalent en ga ervoor. Wij van Malt geloven in je, succes!

Inhoud