Sommige freelancers geven de voorkeur aan werken met een breed scala aan verschillende klanten, terwijl anderen zich richten op een paar specifieke. Hoe dan ook, als freelancer doe je er goed aan om je klantenkring aan je te binden. Aan de ene kant, omdat je waardevolle tijd bespaart als een klant uit eigen beweging contact met je opneemt: je hoefde hem niet zelf te zoeken. Aan de andere kant, omdat het altijd eenvoudiger is om te werken voor een klant met wie je al eerder hebt samengewerkt. De meest effectieve manier om je klanten te behouden, is door een retentiestrategie te ontwikkelen om hen te laten zien dat ze er alles bij te winnen hebben door regelmatig met jou te werken.

Laten we samen vijf tips doornemen om je klanten te behouden en je freelance-activiteit te laten schitteren.

1. Communiceer regelmatig en proactief

Zoals in veel relaties, moet communicatie centraal staan in de samenwerking tussen een freelancer en diens klant. Als het de eerste keer is dat je met deze klant werkt, stel deze dan gerust vanaf de eerste dag: laat zien dat je vooruitgang boekt in je werk of zelfs in je onderzoek. Het simpele feit van het regelmatig versturen van een duidelijke e-mail zal de klant geruststellen over je professionaliteit en betrokkenheid.

Met je vaste klanten is het ook een kans om te praten over je beschikbaarheid, je verwachtingen of je vragen. Benjamin Andreosso, PHP/JS-ontwikkelaar en freelancer op Malt, legt uit: "Actief communiceren met mijn klanten is een belangrijk deel van mijn werk, het stelt me in staat om een dialoog te onderhouden en sneller vooruit te gaan met verzoeken en gesprekken." Deze communicatie-inspanning zou deel moeten uitmaken van je retentiestrategie, totdat het een dagelijkse gewoonte wordt.

Zodra de opdracht is voltooid, is het aan jou om de band met de klant te onderhouden. Afhankelijk van de relatie die je tijdens de samenwerking hebt opgebouwd, neem af en toe contact met hem op of stuur hem een e-mail om de klant te herinneren dat je beschikbaar bent als de klant je diensten nodig heeft. Een goede gewoonte is om een lijst van je klanten op te stellen met de data waarop je van plan bent om weer contact met ze op te nemen. Afhankelijk van het scenario wacht je een week, een maand of zelfs zes maanden voordat je weer contact opneemt. Je kunt ook een voormalige klant benaderen als je nieuwe vaardigheden hebt ontwikkeld die hem zouden kunnen interesseren, bijvoorbeeld na een training of certificering. Dit is een uitstekende manier om te laten zien dat je geïnteresseerd bent in de behoeften van je klant en dat je je blijft ontwikkelen.

2. Zorg goed voor je favoriete klanten

Creëer een vertrouwensklimaat wanneer je een samenwerking met een nieuwe klant start. Wees zo transparant mogelijk over je werkmethoden, luister naar de verwachtingen, maar wees niet bang om je ideeën voor te stellen. Door proactief te zijn, toon je je vermogen om zelfstandig te werken.

Je kunt je klanten voorstellen om via e-mail te communiceren, te telefoneren of via Zoom te spreken, of zelfs om lid te worden van het Slack-kanaal van hun bedrijf. Als je de kans krijgt om je klanten persoonlijk te ontmoeten, bij een kopje koffie of een lunch, is dat nog beter!

Anticipeer op de problemen van je klanten

Je bent niet zomaar een "bron" die op afroep beschikbaar is om een lijst met taken uit te voeren. Je biedt een extern perspectief op het project van je klant, terwijl je een integraal onderdeel van hun team bent: geef je mening, bied advies, en signaleer de moeilijkheden die je ziet of verwacht dankzij je expertise.

Lisa Miquet, fotograaf, regisseur en freelancer op Malt, getuigt hierover:

"Jij bent de expert van de gevraagde vaardigheid. Het is dus belangrijk om je klant van tevoren en achteraf van de opdracht te voorzien van je kennis. Dingen die voor jou vanzelfsprekend lijken, zijn dat niet altijd voor mensen die ver van jouw vakgebied staan."

3. Richt je op de lange termijn

Om aan de behoeften van hun klanten te voldoen, moet de overgrote meerderheid van de freelancers flexibel zijn. Dit betekent niet dat je je prijzen moet verlagen: leer je waarde kennen en leg deze uit aan je prospects. Maar onderhoud je aanpassingsvermogen: deze kwaliteit zal altijd in je voordeel werken. Benjamin Andreosso benadrukt:

"Soms moet je concessies doen op bepaalde punten, of het nu gaat om de werkomgeving of het uurtarief. Want een eerste opdracht met een klant uitvoeren, betekent de eerste band met hem creëren, wat kan leiden tot andere mogelijkheden."

Als je ervoor kiest om je gebruikelijke dagtarief iets te verlagen voor een nieuwe klant, stel dan voor om via Malt te werken. De klant profiteert van een veilig en handig platform, en je krijgt meer zichtbaarheid, tot aan het verdienen van het Super Malter-insigne dat je helpt om gemakkelijk andere klanten te vinden.

In elk geval, vermijd het om jezelf te overschatten, en accepteer alleen projecten die je met succes kunt voltooien. Echter, als je een goed contact hebt met een bedrijf of met een bepaalde klant, overweeg dan om je te positioneren voor mogelijke toekomstige opdrachten. Je zult geduld moeten hebben, maar je inspanningen zullen uiteindelijk vruchten afwerpen. Een klant die tevreden is met je diensten zal blij zijn om je weer te contacteren, zelfs maanden later.

"Je kunt niet altijd voldoen aan de vraag van een klant, maar het is belangrijk om je andere vaardigheden te verkopen voor toekomstige projecten. Als ik een bijzondere affiniteit heb voor het bedrijf of mijn gesprekspartner, zal ik ervoor zorgen dat ik contact houd met mijn klant om beschikbaar te zijn voor een andere aanvraag." — Benjamin Andreosso, PHP / JS-ontwikkelaar en freelancer op Malt

Om een klant loyaal te maken, moet het eenvoudig en aangenaam voor hem zijn om gebruik te maken van je diensten. Het platform Malt biedt concrete voordelen om het leven van je klanten, maar ook dat van jou, gemakkelijker te maken. Het omvat onder andere een systeem voor offertes, facturen en aanbevelingen tussen klanten en freelancers. Door de optie "Terugkerende opdracht" te kiezen, kun je je relaties met je meest loyale klanten veiligstellen, terwijl je aan het einde van elke maand wordt betaald.

4. Waardeer het nieuws van je klanten

Wissel uit en bespreek met je klanten over hun verschillende projecten. Als ze een nieuwe functie voor hun applicatie uitbrengen, laat dan een reactie achter op sociale media om ze te feliciteren. Als ze een nieuw product willen ontwikkelen, kun je misschien het profiel van een expert aanbevelen met wie je eerder hebt samengewerkt? Als ze een tech-talent zoeken voor een specifieke functie, kun je hun vacature delen met je professionele netwerk. Deze kleine gebaren kosten je weinig, maar helpen om de band met je klanten te versterken.

Het volgen van de actualiteit is een zeer goede gewoonte om aan te nemen als freelancer. Abonneer je op nieuwsbrieven die gespecialiseerd zijn in je vakgebied (en lees ze!). Je kunt ook het nieuws van merken die je interesseren en profielen die je inspireren volgen. LinkedIn is een uitstekend startpunt om vergelijkbare profielen als de jouwe te ontdekken en merken die op een dag je klanten kunnen worden. Je kunt ook deelnemen aan Malt Academy-conferenties om je vaardigheden te ontwikkelen en je netwerk uit te breiden.

Als je het leuk vindt om met een bepaalde klant te werken, leer dan zijn bedrijf, zijn merk en zijn concurrenten kennen. Volg de actualiteit van zijn sector, die zou moeten aansluiten bij je expertisegebied. Als je relevante informatie voor je klant tegenkomt, deel deze dan met de klant: dit is een uitstekende manier om je interesse in zijn bedrijf te tonen, de band te onderhouden en kansen te creëren.

5. Leer nee te zeggen

Het behouden van een klant betekent niet dat je ja moet zeggen op al diens verzoeken. Integendeel, het is essentieel om de criteria van een opdracht die niet bij je past in twijfel te trekken. Als je niet comfortabel bent met de organisatie van de klant, het tarief dat hij voorstelt, de deadlines of de aard van de opdracht, bespreek dit dan met de klant. Als je geen gemeenschappelijke grond kunt vinden, is het beter om de opdracht te weigeren: een project met tegenzin accepteren brengt niets goeds.

In het geval van een klant met wie je al eerder hebt gewerkt, wees zo transparant mogelijk en deel je twijfels met hem. Als je één van zijn opdrachten moet weigeren, bedenk dan dat je je klant tijd bespaart: hij kan iemand vinden die beter aan zijn verwachtingen voldoet voordat zijn project van start gaat. Nee zeggen is ook een manier om je expertise te benadrukken, door te laten zien dat je je eigen grenzen kent.

Voor je langere projecten met je meest loyale klanten biedt het platform Malt een functie "Terugkerende opdracht" waarmee je een opdracht over meerdere maanden kunt opsplitsen en factureren. Je hebt een unieke interface voor je, die de verschillende orderoverzichten en facturen met elk van je klanten centraliseert.

Deze adviezen volgen zal je helpen om je favoriete klanten te behouden en nieuwe te vinden. Communiceer proactief met je klanten, onderhoud een vertrouwensband, anticipeer op hun problemen, integreer ze in je sectorale monitoring, en toon dat je je grenzen kent. En vooral, heb geduld: het behouden van je klanten kost tijd, maar het is de moeite waard!