Nederlandse freelancer als drijvende kracht achter innovatie

1. Steeds meer bedrijven huren freelancers in

De cijfers liegen er niet om: het aantal zzp'ers in Nederland blijft stijgen. In 2023 telde Nederland bijna 1,6 miljoen zzp'ers, een opmerkelijke toename vergeleken met slechts tien jaar geleden. Deze groeiende groep van zelfstandige professionals speelt een essentiële rol in de Nederlandse arbeidsmarkt en draagt bij aan de economie op verschillende niveaus. Deze groei is niet alleen een teken van de veranderende arbeidsmarkt, maar ook van de toenemende waarde die aan flexibiliteit en autonomie wordt gehecht.

Nederlandse werkgevers zijn door de jaren heen vaker gaan kiezen voor freelancers als alternatief voor medewerkers in loondienst. De belangrijkste verklaring is de groeiende vraag naar specifieke vaardigheden en kennis. Door nieuwe business modellen en razendsnelle, digitale ontwikkelingen hebben steeds meer organisaties behoefte aan professionals op het gebied van bijvoorbeeld data-analyse, Artificial Intelligence (AI), cyber security en digitale marketing. Ook is de vraag naar vakmensen op het gebied van de energietransitie groot.

"Freelancers zijn vaak early adopters van nieuwe technologie en dienen als vernieuwende krachten die innovatie binnen organisaties versnellen," zegt Dustin Robinson, Head of Marketing and Community Nederland bij Malt. "Te midden van de voortdurende gesprekken over wet- en regelgeving voor freelancers is het essentieel om dit te onthouden. Een afname in het aantal freelancers zal onvermijdelijk leiden tot minder innovatie."

2. AI-gedreven impact: freelancers omarmen kunstmatige intelligentie

Een ander tof aspect dat we in ons e-book belichten, is hoe freelancers omgaan met kunstmatige intelligentie (AI). Bijna twee derde van Malt’s freelancers ziet AI als een gamechanger, en bijna allemaal hebben ze plannen om zich hier verder in te verdiepen. AI helpt hen bij het stroomlijnen van taken, het verbeteren van creatieve skills en het bieden van betere oplossingen aan klanten. Dat laat echt zien hoe freelancers niet alleen nieuwe technologieën omarmen, maar ze ook slim gebruiken om hun diensten te verbeteren en meer impact te maken.

Opvallend is dat deze freelancers niet slechts passieve gebruikers van AI zijn, maar eerder actief investeren in het leren en ontwikkelen van AI-vaardigheden. Ze omarmen de technologie en zien het als een kans om zichzelf verder te ontwikkelen. Deze proactieve aanpak getuigt van hun streven naar voortdurende verbetering en hun bereidheid om mee te groeien met technologische ontwikkelingen. Met AI als hun bondgenoot zijn deze freelancers goed gepositioneerd om te gedijen in een voortdurend veranderende omgeving. Ze zijn vastbesloten om met vertrouwen de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.

Wist je dat soft skills steeds belangrijker worden?

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist door de opkomst van AI en de digitalisering van de werkvloer worden soft skills steeds belangrijker. Hoewel technologieën zoals AI bepaalde taken en functies kunnen overnemen, zijn ze niet in staat om typisch menselijke eigenschappen te vervangen die essentieel zijn voor effectieve samenwerking en communicatie. Eigenschappen zoals emotionele intelligentie, creatief denken en het vermogen om te blijven leren en groeien, zijn van onschatbare waarde in een landschap dat gedreven wordt door technologie.

3. Freelancers investeren continu in hun professionele groei

Terug naar de freelancers binnen de Malt community. We noemden het eerder al: freelancers van vandaag blijven op de hoogte van de laatste trends in hun vakgebied en houden goed in de gaten hoe de behoeften van hun klanten en de markt veranderen – om daar vervolgens slim op in te spelen. Zo nemen ze zelf regelmatig het initiatief om nieuwe vaardigheden bij te leren. Sterker nog, freelancers op Malt Nederland besteden gemiddeld vier uur per week aan training en ontwikkeling. 

Daarbij zien we weer iets opvallends: die tijd wordt niet per definitie besteed aan het volgen van een training of cursus bij een opleidingsinstituut – met andere woorden, de traditionele leertrajecten die werkgevers hun vaste medewerkers vaak aanbieden. De freelancers die wij spraken voor ons e-book, gaven aan een zelfgestuurde en proactieve aanpak te hebben voor hun professionele groei, waarbij ze gebruikmaken van een combinatie van zelfstudie, peer learning en praktijkervaring. 53% van de freelancers binnen de Malt community heeft in het eerste jaar na hun inschrijving tenminste één nieuwe vaardigheid of certificatie toegevoegd aan hun profiel. 

Download ons e-book over freelancen in Nederland

Als je meer wilt weten over het bruisende Nederlandse freelancelandschap en de cruciale rol die freelancers spelen bij innovatie, nodigen we je van harte uit om ons e-book te downloaden. Ontdek de diepgaande inzichten, leer waarom freelancers de drijvende kracht zijn achter innovatie en verken de impact van nieuwe wetgeving op deze flexibele en getalenteerde professionals.

Bij Malt zijn we toegewijd aan het ondersteunen van freelancers en opdrachtgevers bij het creëren van een bloeiende freelance community. Samen kunnen we bouwen aan een toekomst waarin flexibel werken en innovatie hand in hand gaan.