In het hart van de AI-revolutie zijn freelancers niet alleen aan het aanpassen; ze leiden de weg. Met een toename van 250% in de vraag naar AI-vaardigheden sinds 2022, met ChatGPT, NLP en Chatbot-expertise die het voortouw nemen. Kortom: de toekomst van freelancen wordt herschreven. Te midden van debatten over de impact van AI op banen, komen freelancers naar voren als pioniers, die behendig dit nieuwe terrein doorkruisen. Echter, terwijl 25% van de zoekopdrachten naar AI-vaardigheden een match vond op Malt in 2022, was slechts 18% gematcht in 2023, wat wijst op een gebrek aan beschikbaar talent op dit expertisegebied.

Terug in 2013 waarschuwden Oxford-experts dat computers tegen 2033 bijna de helft van de Amerikaanse banen zouden kunnen overnemen. Nu AI's impact op banen blijft zorgen voor krantenkoppen, is het tijd voor freelancers om te overdenken: welke vaardigheden hebben een boost nodig? Vasthouden aan de basis of het omarmen van een vaardighedenmake-over is de belangrijkste vraag die iedereen zichzelf stelt. In de freelance-arena is opvallen essentieel. Het beheersen van AI-tools en het oppeppen van je veerkracht en creativiteit is de winnende combinatie.

Hier is een snelle gids over de topvaardigheden om te perfectioneren, zodat je niet alleen de toekomst overleeft, maar er ook in gedijt. Dit is jouw moment. Zal je de uitdaging van AI aangaan?

Het omarmen van technologie om je productiviteit te verhogen

AI is niet bepaald de nieuwkomer op het blok. Denk eens terug aan 1997 toen IBM's schaakwonder, Deep Blue, de krantenkoppen haalde door wereldkampioen Kasparov te slim af te zijn. Dat was slechts een glimp van het potentieel van AI.

Maar waarom is er nu zoveel ophef? Tussen 2016 en 2024 hebben we een stijging gezien in rekenkracht, waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan. Plotseling is het hanteren van complexe taken bijna kinderspel geworden. Terwijl we vooruit kijken, betekent de opkomst van technologische tools dat we onze vaardigheden moeten heroverwegen - sommige zullen misschien niet meer zo opvallen als vroeger, waardoor we ons moeten richten op nieuwe belangrijke krachten.

Steeds meer bedrijven passen hun routekaarten aan om AI op te nemen. SAP is het nieuwste voorbeeld. Het bedrijf herstructureert 8.000 banen en investeert €2 miljard in een verschuiving naar kunstmatige intelligentie. De focus van het bedrijf op Business AI en generatieve AI-technologieën markeert de toewijding aan strategische groeigebieden en het vertrouwen in toekomstige vooruitzichten.

De verschuiving naar een AI-verbeterde werkwijze

Technologie zet onze werkleven op zijn kop en hervormt hoe we onze dagen organiseren. De sprong naar hybride post-pandemische modellen (hallo thuiswerken en virtuele vergaderingen) kreeg een turbo boost van de nieuwste en beste softwarefuncties. Betreed het tijdperk van Hubspot, Slack, Notion, ChatGPT, Canva - apps boordevol AI-tools die onze dagelijkse sleur stroomlijnen en frisse manieren bieden om georganiseerd te blijven.

Met meer werknemers, van werknemers tot freelancers, die vanuit huis werken, neemt het leven van het op afstand werken toe. Een studie van het National Bureau of Economic Research, waarbij 39.000 mensen in 27 landen werden ondervraagd, toonde aan dat thuiswerken ons gemiddeld 1 uur en 12 minuten per dag kan besparen. Het onder de knie krijgen van digitale en AI-tools vanaf afstand is niet alleen handig; het is een game changer. Maar het vraagt wel wat doorzettingsvermogen (vertrouwd raken met nieuwe tools) en toporganisatievaardigheden (het beheersen van asynchrone communicatie).

AI-taakbeheersing voor moderne workflows

Om AI effectief in te zetten voor routinetaken, is het essentieel om bepaalde managementvaardigheden onder de knie te krijgen. Het begrijpen van de aard en implicaties van de taak is cruciaal bij het delegeren aan AI. Ongeacht het beroep of de branche, het behalen van bevredigende resultaten en het creëren van efficiënte AI-oplossingen vereisen scherpe analyse, gestructureerde planning en duidelijke communicatie. Deze tijdloze vaardigheden zullen aan belang winnen naarmate de technologie evolueert om te helpen bij meer complexe taken. Het omgaan met AI vereist een genuanceerde benadering van communicatie.

Het samenstellen van effectieve AI-opdrachten

Context is cruciaal bij communicatie met AI. Precisie en duidelijkheid zijn essentieel, en het gebruik van eenvoudige, grafische taal wordt over het algemeen sterk aangemoedigd. Het is belangrijk om vragen te kaderen door AI binnen de specifieke context van uw onderwerp te plaatsen, inclusief persona en kwestie die aan de orde zijn. Adrien Fernandez-Baca, CEO van Cubyn, merkt op dat "AI-tools zoals ChatGPT een enorme kennis kunnen ontsluiten en snelle vooruitgang op elk gebied kunnen faciliteren als ze correct worden gebruikt."

Wil je aan de slag? Ontdek meer over het RISEN-framework om uw opdrachten te optimaliseren en het meeste uit AI-tools te halen.

 • R - Role: Of "optreden als". Definieer het type vaardigheden dat je nodig hebt. Heb je behoefte aan copywriting? Dan, "treed op als copywriter". Heb je SEO-optimalisatie nodig, dan "treed op als SEO-optimalisator", enzovoort. Dus het begin van je prompt zou er ongeveer zo uitzien: "Treed op als een copywriter om te ...".

 • I - Instructions: Of "doen". Bepaal wat je van AI verwacht te doen. Dus wat de prompt betreft, kijken we naar "Tre​d op als een copywriter om een artikel te schrijven over..."

 • S - Steps: Of "instructies". Omschrijf wat u nodig heeft en hoe dit eruit zou moeten zien. Uw opdracht zal dan evolueren naar het volgende: "Trede op als een copywriter om een artikel te schrijven over ... begin met een sterke opening om de aandacht van de lezer te trekken, geef me drie hoofdpunten in de tekst, elk met voorbeelden, en eindig met een krachtige oproep tot actie om de lezer aan te zetten zich te abonneren op de nieuwsbrief."

 • E - End goal: Of "verwachtingen". U vertelt AI wat u verwacht te zien en wat uw insteek is. Dit betekent dat u aan uw opdracht toevoegt zoals volgt: "Trede op als een copywriter om een artikel te schrijven over ... begin met een sterke opening om de aandacht van de lezer te trekken, geef me drie hoofdpunten in de tekst, elk met voorbeelden, en eindig met een krachtige oproep tot actie om de lezer aan te zetten zich te abonneren op de nieuwsbrief. Dit artikel is gericht op ... die zich verdiepen in ... ".

 • N - Narrowing: Of "beperkingen". Hier zult u een paar regels definiëren die worden toegevoegd aan uw opdracht "Trede op als een copywriter om een artikel te schrijven over ... begin met een sterke opening om de aandacht van de lezer te trekken, geef me drie hoofdpunten in de tekst, elk met voorbeelden, en eindig met een krachtige oproep tot actie om de lezer aan te zetten zich te abonneren op de nieuwsbrief. Dit artikel is gericht op ... die zich verdiepen in ... Het artikel moet tussen ... en ... woorden zijn met een ... toon".

null

Training en testen van uw AI-model

Het iteratief testen en uitbreiden van vragen zijn van vitaal belang om de reacties aan uw behoeften aan te passen. Het opsplitsen van complexe projecten in eenvoudige taken, die strategisch van tevoren worden geïdentificeerd, leidt ook tot bevredigende resultaten bij het experimenteren met AI.

Begrijpen van AI-vooroordelen en menselijke fouten

Net zoals bij gebruikersenquêtes, tevredenheidsvragenlijsten, verkoopscripts of A/B-testen, is het cruciaal om menselijke fouten te herkennen en jezelf hierover te informeren bij het gebruik van AI. Het Codex van Cognitieve Vooroordelen van John Manoogian, waarin 180 vooroordelen worden vermeld, belicht die vaak gerepliceerd worden in taalmodellen. Onze neiging om bepaalde herinneringen te benadrukken, informatie te negeren, ons te richten op geloof-versterkende details, of externe context te negeren, kan de analyse en de informatie verwerking van AI verstoren. Claire Lebarz, VP van data bij Malt, benadrukt het belang van het beoordelen van de impact van strategie bij het werken met AI, en herinnert ons eraan dat vooroordelen inherent aanwezig zijn vanwege hun maatschappelijke prevalentie.

Wendbaarheid en creativiteit: essentiële vaardigheden voor de toekomst

Profiteren van training en peer-learning

Met een schat aan kennis binnen handbereik is de uitdaging om gelijke tred te houden met de snel evoluerende technologie. Het Tech Work Report van 2022 suggereert dat vaardigheden al na 18 maanden verouderd kunnen zijn, waarbij het belang van wendbaarheid en snelle aanpassing wordt benadrukt. Julie Ranty, mede-oprichter en CEO van het trainingsplatform Pollen, gelooft dat "Peer Learning de meest efficiënte manier is om snel praktische vaardigheden over te brengen op een boeiende manier." Volgens een LinkedIn Workplace-rapport geeft bijna 68% van de professionals de voorkeur aan leren van collega's, die het best gepositioneerd zijn om hun ervaringen te delen over opkomende uitdagingen. Interactieve sessies in kleine groepen kunnen het leren van essentiële vaardigheden verbeteren over cruciale onderwerpen zoals productontwerp, data en AI, verkoop, marketing, groei van impact, technologie en management, waarbij wordt ingespeeld op de behoefte aan voortdurende educatie om verschuivingen in de arbeidsmarkt te navigeren.

Creativiteit: de hoeksteen van innovatie

Creativiteit staat centraal als drijvende kracht achter innovatie. Menselijke kwaliteiten en emotionele factoren die niet gemakkelijk worden gerepliceerd door AI blijven cruciaal en kunnen toekomstige beroepen onderscheiden. Dit benadrukt het belang van creatieve taken met een hoge toegevoegde waarde, waarbij vaardigheden die moeilijk te imiteren zijn door algoritmes bijzonder gewaardeerd zullen worden, zoals:

 • Strategische vaardigheden

 • Projectontwikkeling, ontwerp en beheer

 • Talentmanagement

 • Het vermogen om te innoveren en te itereren

 • Emotionele vaardigheden

Laat je persoonlijkheid stralen

In marketing is de uniciteit van content essentieel, omdat door AI gegenereerde materialen vaak het persoonlijke tintje missen dat door zoekmachines als "uniek" wordt gewaardeerd. Creatieve projecten, hoewel ze meer initiële investering vereisen, zijn om die reden vaak bevredigender. Het is daarom interessant om AI te beschouwen als je virtuele assistent. AI kan dienen als een nuttig hulpmiddel voor taken met een lage waarde, zoals het genereren van ideeën of het corrigeren van teksten, maar het hoog-niveau conceptualiseren en structureren van projecten blijft een domein waar freelancers grondigheid en creativiteit moeten tonen.

Verfijn je geheime wapen

Freelancers die uitblinken in het creëren van persoonlijke verhalen staan op het punt om te schitteren. Terwijl AI-wervingshulpmiddelen de talentenjacht wereldwijd verbreden, neemt de concurrentie toe. Met een vleugje creativiteit opvallen kan jouw geheime wapen zijn. AI heeft het vertellen van verhalen nog niet volledig onder de knie, een vaardigheid die Jamie Wong, een ondernemer en tv-producent, suggereert binnen ieders bereik te liggen, waarbij ze de belangrijkste elementen benadrukt die een verhaal boeiend maken. Hier zijn volgens haar de geheime ingrediënten:

 • Eenvoud

 • Het verrassingselement

 • Geloofwaardigheid en emotie

Het verfijnen van deze menselijke talenten is essentieel voor overtuigingskracht en het behouden van een voorsprong in een arbeidsmarkt die voortdurend evolueert met technologische trends.