Freelancers aantrekken en behouden

Freelancers: hoe kun je ze aantrekken en behouden? 

Door de digitale transformatie, de plotselinge shift naar werken op afstand en het toenemende verlangen naar onafhankelijkheid onder werknemers, wordt werken op freelancebasis steeds populairder. De mogelijkheid om zelf je tijd in te delen, je eigen opdrachten uit te kiezen en te werken zonder manager of baas, wat zorgt voor een betere balans tussen werk en privé, trekt. Steeds meer talentvolle mensen kiezen daarom om te gaan freelancen. En dat kun je zien aan de cijfers, in 2021 waren er in Nederland meer dan een miljoen zzp’ers actief! Dit cijfer is de afgelopen tien jaar gestaag omhoog gegaan en het ziet er niet naar uit dat de trend zal omkeren. Freelanceprofielen zijn vaak actief in digitale beroepen, maar komen ook voor in andere sectoren en ze zijn steeds meer in trek bij bedrijven. Die kunnen er dus maar beter voor zorgen dat ze een goede relatie onderhouden met de freelancers waar ze mee werken. In dit artikel geven we een paar tips over hoe je freelancers kunt aantrekken en behouden. Want een goed relatiebeheer voor freelancers is de sleutel tot een goede dynamiek binnen de organisatie.

Freelancers: stand van zaken

Wanneer voor een opdracht een specifieke vaardigheid nodig is kiezen veel bedrijven ervoor een freelancer in te schakelen. De grootte van een bedrijf maakt hierbij niets uit, van startups tot multinationals, organisaties maken steeds meer gebruik van de diensten van freelancers.

Er zijn veel verschillende redenen aan te wijzen. In de eerste plaats hoeven bedrijven geen tijd en geld te investeren in een langdurig wervingsproces. Daarnaast hebben we te maken met krapte op de arbeidsmarkt. De toename van het aantal freelancers laat zien dat deze gekwalificeerde, ervaren en reactieve profielen een echte toegevoegde waarde hebben voor de projecten waar ze bij betrokken worden. Maar het werven van een freelancer heeft meer voordelen. En dat zien we ook aan het grote aantal werknemers dat de sprong waagt en begint met freelancen. Het is voor bedrijven dan ook een echte uitdaging om toegang te krijgen tot de beste talenten en om ze te overtuigen voor het bedrijf te blijven werken. 

Waarom is het belangrijk om freelancers aan te trekken? 

Het grootste probleem van bedrijven die op zoek zijn naar een freelancer, is de timing. Een freelancer wordt aangenomen voor een ad hoc klus. Een bedrijf wil snel reageren op een uitdaging, zonder dat dit teveel kost. 

Stel je voor, je organiseert binnenkort een groot evenement. Je wil graag promotie maken en zou daarvoor het werk van een grafisch ontwerper kunnen gebruiken. Dit is een vraag die niet heel vaak voorkomt binnen je organisatie, je hebt dus geen grafisch ontwerper vast in dienst. 

De zoektocht begint, je speurt een platform af op zoek naar de beste creatieve profielen. Je stuurt berichten aan de freelancers die volgens jou het meeste talent hebben, maar die blijken de komende 3 maanden al volgeboekt te zijn. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt, je bent niet de enige die op zoek is naar een freelancer en ze hebben niet op je gewacht om aan het werk te gaan. Ze kunnen immers hun eigen programma indelen en ze hebben groot gelijk dat ze dat doen.

Acht tips om freelancers aan te trekken en te behouden

Vier tips om freelancers aan te trekken

Omdat je graag wilt werken met het talent dat jouw bedrijf een boost kan geven is het belangrijk om te voldoen aan de verwachtingen van freelancers. En je ze motiveren om voor jou aan de slag te gaan. We geven je een paar tips om freelancers aan te trekken en ervoor te zorgen dat ze met je willen blijven werken. 

1) Een goede merkreputatie

Wanneer een freelancer wordt benaderd voor een opdracht zullen ze altijd eerst het bedrijf opzoeken op Google. Zorg er daarom voor dat ze een website vinden van een organisatie waar ze graag mee willen samenwerken. Denk goed na over de reputatie van je merk. Zorg ervoor dat je de cultuur en de waarden van je bedrijf goed presenteert. En vergeet ook social media niet, het kan zijn dat freelancers op je sociale profielen kijken om te zien of ze een prettige werkomgeving kunnen verwachten. 

2) Het eerste contact

Na een uitgebreide zoektocht heb je eindelijk een freelancer gevonden die de opdracht kan uitvoeren. Nu moet je een bericht sturen waarin je vertelt over het project en waarom je graag met ze wil samenwerken. Het is eigenlijk een soort sollicitatie, maar dan met omgekeerde rollen. Het is aan jou, de opdrachtgever, om de dienstverlener ervan te overtuigen om met je te werken. 

Schrijf een krachtig bericht en gebruik geen standaardteksten of ongemakkelijk geformuleerde zinnen. Blijf menselijk, eenvoudig en duidelijk. Het is een goed idee als je in dit bericht iets vertelt over de waarden van de onderneming, de inhoud van de missie en wat jouw verwachtingen zijn voor deze opdracht. Het eerste contact moet zo duidelijk en transparant mogelijk zijn.

3) Een wisselwerking tussen opdrachtgever en freelancer

Voor freelancers is het loon aan het einde van de opdracht niet de enige motivatie voor hun werk. Ze hebben de beroepsbevolking verlaten omdat ze aan projecten willen werken die iets voor ze betekenen. Ze willen hun talent inzetten voor bedrijven die dezelfde waarden hebben als zij.

Als na deze eerste opdracht mogelijk een groter project in het verschiet ligt, moet je dat vooral vertellen. En als je tevreden bent over het werk van een freelancer, raad diegene dan aan bij collega’s en vrienden. Op die manier bouwen jullie een wederzijdse relatie op waar de samenwerking ongetwijfeld baat bij heeft. 

4) Betaal de juiste prijs

Kwaliteitswerk is niet goedkoop. Ervaren freelancers, experts in hun eigen vakgebied, hebben logischerwijs een hoger tarief dan beginners. Zie deze kosten niet als een belemmering, maar als een goede investering. Als een freelancer kwalitatief goed werk levert bespaart dat in een later stadium kostbare tijd. En het voegt waarde toe aan het project.

Een professional met veel ervaring weet deadlines goed te beheren en levert kwaliteitswerk waar achteraf weinig aan verbeterd zal moeten worden. Wees voorzichtig met onderhandelen. Het mag natuurlijk, en zeker als jullie veel samenwerken zal een freelancer soms korting kunnen geven op het dagtarief. Maar vergeet niet dat het gaat om aanbieders die zelf ook sociale premies en belastingen moeten betalen. Een ding wat je nooit moet doen is vragen om diensten in ruil voor publiciteit. Je vraag een bakker toch ook niet om korting op brood omdat je haar bij je vrienden promoot? Met freelancers is dat niet anders.

Waarom loyaliteit opbouwen bij freelancers? 

Je hebt een freelancer gevonden, jullie hebben een opdracht afgerond en de samenwerking bevalt. Nu is het de vraag of je dit talent met succes vast kunt houden. Dit is het moment waarop jij je van de concurrentie kunt onderscheiden als bedrijf. Het is belangrijk dat een freelancer zich gewaardeerd voelt door de opdrachtgever. Probeer een vertrouwensband op te bouwen, want een freelancer zal daardoor efficiënter en autonomer te werk gaan bij de uitvoering van toekomstige toevertrouwde taken. 

Laten zien dat je het werk van een freelancer waardeert heeft ook invloed op de productiviteit. Iemand die zich thuis voelt in jouw onderneming zal beter haar of zijn best doen om de gevraagde doelstellingen te overtreffen. En als je freelancers bij je kunt houden, betekent dit dat je niet opnieuw op zoek hoeft naar nieuw talent. Een pool van freelancers waar je regelmatig een beroep op kunt doen is een echte troef voor het bedrijf. 

Vier tips om freelancers aan je te binden

Maar hoe gaat dat in zijn werk, het opbouwen van een vertrouwensband, zodat je freelancers in je bestand kunt houden? Dit zijn onze tips om freelancers aan je bedrijf te binden.

1) Begrip voor en garantie van onafhankelijkheid

Vrijheid is erg belangrijk voor alle freelancers. De vrijheid om te werken waar ze willen, wanneer ze willen en voor wie ze willen. Het is dus belangrijk om bij het relatiebeheer dit aspect in gedachten te houden.

Dit betekent niet dat je een freelancer nooit moet aanbieden om te komen werken met het team, in tegendeel. Sommige freelancers vinden het prettig om op locatie te werken en nieuwe mensen te ontmoeten. Anderen werken liever alleen op afstand, een keuze die je als opdrachtgever moet respecteren. Op kantoor of op afstand, onthoud wel altijd dat er geen juridische relatie van ondergeschiktheid bestaat tussen jou en de freelancer. 

2) Het managen van verwachtingen

Om freelancers op lange termijn aan je bedrijf te binden, is het belangrijk dat iedereen tevreden is. Communicatie is daarbij erg belangrijk. Zorgt ervoor dat je de verwachtingen voor de gevraagde diensten en prestaties duidelijk communiceert, maar luister ook naar wat een freelancer van de samenwerking verwacht.

Onderstaande resultaten komen uit ons onderzoek “Freelancing in Europe“. Dit zijn volgens de deelnemers de belangrijkste criteria voor een goede samenwerking:

  • Goede relatie met het projectteam (69%)
  • Duidelijke en precieze briefing (50%)
  • Regelmatige communicatie met het team (49%)
  • Een project waar kennis en talent voor nodig is (29%)

Dat lijkt ons duidelijk. Twee op de drie freelancers vindt dat een goede relatie zorgt voor een duurzaam project. En één op de twee hecht waarde aan de kwaliteit van de briefing en verwacht regelmatige communicatie met het team. 

3) Peil de tevredenheid

Je wilt graag dat freelancers tevreden zijn, zodat ze met het bedrijf blijven werken. Daarom is het belangrijk om na elke opdracht te luisteren naar feedback. Zo voelen ze zich betrokken en gewaardeerd en zo kun je laten zien dat je ook rekening houdt met hun verwachtingen. Het is natuurlijk wel belangrijk om dit op te volgen en mogelijke oplossingen te vinden voor de gesignaleerde problemen.

4) Beleid voor het beheer van freelancers

Het is aan te raden om binnen een onderneming een beleid op te stellen met betrekking tot het beheer van freelancers. Maar zorg er ook voor dat de externen waarmee je werkt een contactpersoon hebben waar ze op kunnen terugvallen. Deze contactpersoon moet beschikbaar zijn om vragen te beantwoorden en moet de communicatie met de verschillende dienstverleners verzorgen. Verder is diegene een soort gids voor de freelancers en kan zij of hij helpen met de sociale integratie. De contactpersoon is ook verantwoordelijk voor het valideren van het werk en het afsluiten van de opdracht, het verzamelen van feedback en het opnieuw benaderen van freelancers wanneer er een nieuwe opdracht is.

Wanneer je gebruik maakt van Malt om freelancers te vinden, is het proces volledig gecentraliseerd. Dankzij het platform is het eenvoudig om de communicatie en de betaling van opdrachten te beheren. En je bouwt loyaliteit op bij freelancers, want ze krijgen extra punten en zichtbaarheid als ze een nieuwe opdracht voor dezelfde klant doen.