Designconsultancy
In tegenstelling tot veel designers gaat het bij Laurens niet alleen om het creëren van visuals: hij speelt een meer strategische rol op hoog niveau bij zijn klanten. Bij Proximus is zijn werk meer gericht op merkstrategie dan op hands-on design. Ongeveer de helft van het team van de Design Studio, dat aan het merk werkt, bestaat uit consultants die nauw samenwerken met interne ontwerpers. Deze structuur bevordert een dynamische werkomgeving waar verschillende creatieve experts samenkomen om spraakmakende campagnes vorm te geven.
Hij werkt nu al meer dan twee jaar samen met de teams van Proximus en vernieuwt zijn samenwerking om de zes maanden. Deze semi-permanente samenwerking was van bij het begin duidelijk: "Ze wilden iemand die zou blijven," merkt Laurens op. "Ze wilden niet iemand opleiden om hem vervolgens weer te laten vertrekken." Proximus heeft hem in het verleden een voltijdse functie voorgesteld, maar Laurens staat erop om zijn onafhankelijke status als freelancer te behouden. Door zijn tijd te verdelen tussen Proximus en andere klanten blijft hij creatief bezig en flexibel in zijn carrière.
Een van zijn meest trotse projecten bij Proximus was de rebranding van hun bedrijfssegment vanaf de grond. "Ik bedacht het concept en zorgde ook voor de uitvoering. Het was geweldig om zo'n positieve ontvangst binnen het bedrijf te zien," zegt hij. Als grootste telecomaanbieder in België is Proximus zowel online als offline sterk aanwezig en de rebranding in real time kunnen zien was lonend. Voor Laurens is dit soort zichtbaarheid een beloning, maar het brengt ook zijn eigen uitdagingen met zich mee. Hij waardeert de zichtbaarheid die dit werk hem oplevert, maar hij erkent dat het moeilijk blijft om de directe impact op de business te kwantificeren.
Onboarding magie
Wat is zijn geheim bij het inwerken van nieuwe klanten? Laurens geeft toe dat hij het flexibel aanpakt. "Het hangt af van de grootte van het project," zegt hij. "Vaak houd ik 50% van de opdracht aan en doe ik de rest op mijn eigen manier." Vertelt hij klanten welke onderdelen hij gaat behouden en welke worden weggegooid? Niet per se: "Dat is wat ik meeneem naar het project, het maakt deel uit van de verrassing. Als ze iets niet expliciet noemen, dan is er meestal wel wat speelruimte."
De eerste stappen van elk project zijn de sleutel tot succes: "Het is superbelangrijk om de juiste briefing te hebben, een startbijeenkomst en om de verwachtingen van de belanghebbenden vast te stellen." Volgens hem worden veel briefings overladen met onnodige details, wat de creativiteit kan verstikken. In plaats daarvan geeft hij er de voorkeur aan om dingen terug te brengen tot hun essentie: een filosofie die aansluit bij zijn minimalistische ontwerpbenadering. "Bij een goed ontwerp gaat het er niet om dingen toe te voegen; het gaat erom dingen weg te nemen. Het moet duidelijk zijn, maar toch effectief." Zoals Don Draper ooit zei: "Maak het simpel, maar belangrijk."