Waar het allemaal begon:
Kun je ons iets vertellen over jezelf en je reis naar freelancing?
“Absoluut! Ik ben een UX/UI-ontwerper en het creëren van naadloze gebruikerservaringen is waar ik voor leef. Ik kom oorspronkelijk uit Buenos Aires, Argentinië, maar ik verhuisde in 2017 naar Barcelona met een beurs om mijn master in communicatie af te ronden. Het was de bedoeling dat ik maar een paar maanden zou blijven, maar ik vond de stad zo geweldig dat ik besloot niet op mijn terugvlucht te stappen! Bovendien wilde ik altijd al reizen en in het buitenland wonen. Als Argentijnse resoneert de Spaanse cultuur diep in mij - er zijn de bergen en de zee, de taal, de warmte van de mensen en een sterk gemeenschapsgevoel. Er is een gedeelde geest tussen Argentinië en Spanje die het gemakkelijk maakt om contact te maken, en het ontspannen tempo van het leven hier voelt precies goed voor mij.
Na mijn beurs heb ik eerst in een restaurant gewerkt, wat erg leuk was, maar daarna heb ik de sprong gewaagd om freelancer te worden. Wat ik het leukst vind aan freelancing is de flexibiliteit en vrijheid - ik maak mijn eigen regels en bepaal mijn eigen uren. Ik denk echt dat tijd het kostbaarste is wat een mens heeft en ik waardeer het echt dat ik mijn eigen tijd kan beheren. Na verloop van tijd werd freelancing meer dan werk alleen; het stelde me in staat om expertise op te bouwen in verschillende sectoren en in contact te komen met inspirerende klanten.”
Hoe heb je Malt ontdekt en wat trok je aan in deze freelance marketplace?
“Ik kwam Malt tegen toen ik online op zoek was naar freelance platforms. De gebruiksvriendelijke interface en leuke kleuren vielen me meteen op, en wat ik erg waardeer is dat ik niet zelf naar projecten hoef te zoeken - de opdrachtgevers komen naar mij toe. Betalingen zijn snel en veilig en soms zijn er community-evenementen in Barcelona waar ik al heel leuke mensen heb ontmoet. Bij Malt merk je dat het team oprecht om je geeft; het voelt persoonlijker dan andere platforms.”
Wat is in jouw vakgebied de toegevoegde waarde van een freelancer in plaats van een fulltime werknemer?
“Als freelancer kan ik een frisse, objectieve blik inbrengen die vaak een aanvulling is op de visie van het interne team. Ik bied ook flexibiliteit - ik kan inspringen voor specifieke projectbehoeften zonder een langdurige verbintenis aan te gaan, wat echt waardevol is voor veel klanten. Bovendien heeft het werken aan verschillende projecten in verschillende sectoren me inzichten gegeven die me in staat stellen om innovatieve, op maat gemaakte oplossingen te leveren die voldoen aan de unieke doelen van elke klant.”
Samenwerking met Roche
Kun je iets vertellen over je huidige rol als freelancer bij Roche?
“Natuurlijk! Bij Roche ontwerp ik gebruikersgerichte oplossingen voor interne tools die complexe workflows stroomlijnen voor hun teams. De grootste uitdaging is het begrijpen van en afstemmen op de ingewikkelde processen die uniek zijn voor de farmaceutische industrie. Ik werk nauw samen met productmanagers, ontwikkelaars en eindgebruikers om inzichten te verzamelen, duidelijke vereisten te definiëren en een intuïtieve ervaring te ontwerpen. We gebruiken agile methodologieën en UX-onderzoekstools om onze aanpak voortdurend te verfijnen. Het succes van het project wordt afgemeten aan de verbeterde teamproductiviteit en de hogere gebruikerstevredenheid, hoewel er een paar iteraties nodig waren om een naadloze integratie met de systemen van Roche te garanderen.”
Wat drijft jou om te blijven leren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen als UX-ontwerper? Kun je recente lessen delen?
“In UX evolueren dingen zo snel, en mijn drive om te blijven leren komt voort uit het willen leveren van de best mogelijke gebruikerservaring. Bij UX-design draait alles om het begrijpen van menselijk gedrag en daar heb ik altijd van gehouden. Door de principes te analyseren die de percepties, emoties en acties van gebruikers bepalen, kan ik weloverwogen ontwerpbeslissingen nemen die echt tegemoetkomen aan de behoeften en verwachtingen van mensen. Ik volg altijd online cursussen - het meest recent via Coderhouse en UXCristopher. Zo blijf ik op de hoogte van de nieuwste ontwerptools en -methodologieën. Voortdurend leren helpt me mijn aanpassingsvermogen te behouden en dat is de sleutel tot het voldoen aan de veranderende behoeften van mijn klanten.”
Hoe onderhoudt je je professionele netwerk?
“Ik blijf actief in de designgemeenschap door evenementen in de branche bij te wonen, lid te worden van online forums en deel te nemen aan lokale UX-meetups. Contact houden met eerdere klanten en medewerkers op LinkedIn en af en toe een kijkje nemen heeft ook geleid tot doorverwijzingen en nieuwe kansen. Netwerken is iets wat ik ben gaan zien als essentieel voor succes in freelancing.”
Freelancer carrière
Welke uitdagingen ben je tegengekomen in je carrière als freelancer en hoe heb je ze aangepakt?
“Een van de grootste uitdagingen is het beheren van meerdere projecten tegelijk. Ik heb geleerd om te vertrouwen op projectmanagementtools om georganiseerd te blijven en taken effectief te prioriteren. Regelmatige, duidelijke communicatie met klanten is ook essentieel. Projecten in evenwicht houden betekent soms nee zeggen tegen nieuwe verzoeken zodat ik de kwaliteit van mijn huidige verplichtingen kan handhaven.”
Heb je advies voor freelancers die strategisch willen groeien binnen hun projecten?
“Mijn advies is om de visie van de klant echt te begrijpen en je werk af te stemmen op hun doelen. Het opbouwen van sterke relaties met belanghebbenden en jezelf positioneren als een samenwerkingspartner, in plaats van alleen een dienstverlener, kan leiden tot meer impactvolle rollen. Ook het uitbreiden en verfijnen van je vaardigheden is van vitaal belang - zo blijf je waarde toevoegen en relevant.”
Leuk weetje: Wat is iets onverwachts over jou?
“Ik heb een passie voor fotografie en leg graag momenten van mijn reizen vast. Door deze creatieve uitlaatklep kan ik een frisse kijk op mijn ontwerpwerk geven en blijf ik geïnspireerd om buiten de gebaande paden te denken.”