Freelancers stellen een waterdicht contract op

Als freelancer ben je eigen baas, en elke baas wilt het liefst alle mogelijke risico’s indekken. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan, gedoe met de Belastingdienst, opdrachtgevers die het ineens niet eens zijn met je tarief of andere problemen. Om dit te voorkomen is het verstandig om freelance contracten op te stellen. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van deze overeenkomsten, zodat jij straks precies weet hoe je een waterdicht contract opstelt. 

Wat is een freelancecontract?

Een freelancecontract wordt ook wel een overeenkomst van opdracht (OVO) of modelovereenkomst genoemd. In feite is het simpelweg een opdrachtbevestiging, waarin je de relatie tussen jou als freelancer en de opdrachtgever vastlegt. Het is niet verplicht om dit contract op te stellen, maar het biedt wel vele voordelen. 

Wat staat er in een freelancecontract?

Het freelancecontract biedt zekerheid voor zowel de freelancer als de opdrachtgever. Er staat namelijk zwart op wit wat de definitieve afspraken zijn over bijvoorbeeld:

  • Het project
  • De werkverwachtingen
  • Een begin- en einddatum (indien niet bekend, kun je dit noteren en afspraken maken met de opdrachtgever hoe dit geformuleerd wordt)
  • De vergoeding
  • De betalingsvoorwaarden
  • De gegeven tijd om de factuur te betalen 
  • Annuleringstermijnen
  • Aansprakelijkheid
  • Auteursrechten 
  • Geheimhouding
  • Het gebruik van geleverd werk 

Het freelancecontract pakt veel zaken aan en zorgt ervoor dat iedere freelancer met een gerust hart en duidelijke verwachtingen aan een project kan gaan werken. Mocht er dan een keer iets misgaan dan is er altijd een contract om op terug te vallen. 

Schijnzelfstandigheid 

Overigens is het freelancecontract voor nog iets anders belangrijk. Het laat namelijk aan de Belastingdienst zien dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Als je met een Kamer van Koophandel inschrijving en vanuit een freelancepositie werkzaamheden verricht, maar er is een gezagsverhouding met een opdrachtgever, dan spreekt men van schijnzelfstandigheid. Dit is voor zowel de freelancer als de opdrachtgever een duur geintje. Met het freelancecontract voorkom je hier problemen mee. 

Voorbeelden freelancecontracten van de Belastingdienst

Er zijn twee verschillende soorten freelancecontracten die door de Belastingdienst zijn opgesteld:

  • Algemene modelovereenkomst
    Dit is overeenkomst die je ongeacht je branche of beroep kunt gebruiken. Deze mag je vrij gebruiken. 
  • Modelovereenkomst voor branches en beroepsgroepen
    Deze zijn voor als je liever een specifiekere overeenkomst wilt gebruiken.

Deze overeenkomsten kan je als freelancer gebruiken als je er zeker van wilt zijn dat je een contract gebruikt die door de Belastingdienst is goedgekeurd en het voordeel is dat je er zelf relatief weinig werk aan kwijt bent. 

Zelf een contract opstellen

Als je zelf de touwtjes in handen wilt nemen kan je ervoor kiezen om het contract helemaal zelf op te stellen. Je kan dan vooralsnog de modelovereenkomsten van de Belastingdienst als leidraad gebruiken, maar je hebt de vrijheid om extra dingen toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan details zoals:

  • Uitgebreide tariefbeschrijving. 
    Reken je per uur, dag of project? Hoe wordt de BTW berekend? 
  • Uitgebreide factuurbeschrijving. 
    Wanneer factureer je? Wil je gebruik maken van een voorschot? 
  • Niet nakomen verplichtingen. 
    Wat gebeurt er als bepaalde verplichten niet worden na gekomen? Wat zijn de consequenties?

Vergeet niet om altijd de NAW-gegevens en het KVK-nummer van zowel jezelf als de opdrachtgever in het contract te verwerken. 

De opdrachtgever het contract laten opstellen

Wanneer je de opdrachtgever het contract laat opstellen, wees er dan van bewust dat het niet vanuit jouw belangen is opgesteld. Lees daarom altijd goed na wat er precies in het contract staat en wees niet bang om te onderhandelen. 

Het freelancecontract bij Malt

Bij Malt hebben de freelancers altijd recht op duidelijkheid en transparantie tijdens hun projecten. Alle gemaakte afspraken en ondertekende contracten kunnen worden geüpload binnen Malt. Opdrachten zijn verzekerd met Hiscox en mocht er iets gebeuren dan zijn alle gesprekken en afspraken terug te vinden. Daarbij onderteken je als freelancer de freelance charter, wat zowel voor de freelancer als toekomstige opdrachtgevers zekerheid biedt. 

Het gemak aan werken via Malt is dat alle facturen op een geautomatische manier worden gestuurd bij het beëindigen van een opdracht. Dit gebeurt wanneer beide partijen aangeven akkoord te zijn met de beëindiging. Dit scheelt een hoop administratie en zorgen en zo weet je zeker dat de facturen juist zijn opgesteld.

Bovendien heeft Malt een community team wat kan helpen bij eventuele geschillen of conflicten. 

Lang verhaal kort

Een freelancecontract is niet verplicht maar biedt voor zowel opdrachtgever als freelancer veel zekerheid en rust. Je kan zowel de overeenkomsten van de Belastingdienst overnemen als zelf een contract opstellen. Laat geen ruimte over voor nuances door duidelijke afspraken te maken. Op deze manier kan je na de ondertekening met een gerust hart aan de opdracht beginnen zonder je zorgen te maken over eventuele risico’s.