Freelancers en intellectueel eigendom en vertrouwelijkheid

Het wordt steeds gebruikelijker om freelancers in te huren bij taken die expertise vragen, en de vraag naar freelancers zal in de toekomst alleen maar meer worden. Bij het werken met freelancers is het echter wel van belang om risico beperkende maatregelen te treffen. Heb je er namelijk al eens over nagedacht hoe het precies zit met het intellectueel eigendom? Of met de vertrouwelijkheid van bepaalde gegevens?

In dit artikel bespreken we waarom het definiëren van intellectueel eigendom en het documenteren van vertrouwelijkheid zo belangrijk is bij het werken met freelancers. We belichten de risico's en geven praktische tips om jou als bedrijf te helpen deze risico's te minimaliseren. 

Intellectueel eigendom: De bescherming van creatieve inspanningen

Intellectueel eigendom verwijst naar de rechten die voortvloeien uit creatieve inspanningen en innovatieve, nieuwe ideeën. Het omvat verschillende vormen, zoals auteursrecht, handelsmerken, octrooien en handelsgeheimen. Het definiëren van intellectueel eigendom is belangrijk omdat het jou als bedrijf in staat stelt de unieke ideeën en creaties te beschermen en te waarborgen dat ze exclusieve rechten hebben op het gebruik en de exploitatie ervan. Kortom, beschermen wat van jou is zodat andere het niet kunnen gebruiken.

Bijvoorbeeld: Een bedrijf huurt een freelance grafisch ontwerper in om een nieuw logo te maken. Zonder de juiste documentatie kan het bedrijf later ontdekken dat de grafisch ontwerper het logo elders heeft gebruikt of aan andere klanten heeft verkocht, waardoor de exclusiviteit en de waarde van het logo in gevaar komen.

Het ontbreken van duidelijke afspraken over intellectueel eigendom kan leiden tot geschillen en verlies van exclusiviteit. Freelancers kunnen per ongeluk of opzettelijk inbreuk maken op bestaande merkrechten of vertrouwelijke informatie delen met derden, wat kan leiden tot reputatieschade en juridische gevolgen voor het bedrijf. Als de grafisch vormgever en het bedrijf het intellectueel eigendom hadden bepaald, had de grafisch vormgever nooit het logo elders kunnen gebruiken. Dit benadrukt het belang van intellectueel eigendom. 

Vertrouwelijkheid: Beschermen van bedrijfsgeheimen

De vertrouwelijkheid vastleggen is ook van belang bij het werken met freelancers. Vooral wanneer de freelancers toegang hebben tot gevoelige bedrijfsinformatie. Het documenteren van vertrouwelijkheid zorgt ervoor dat de freelancer begrijpt welke informatie als vertrouwelijk wordt beschouwd en welke maatregelen moeten worden genomen om de vertrouwelijkheid te waarborgen.

Bijvoorbeeld: Een bedrijf huurt een freelance softwareontwikkelaar in om een nieuw softwareproduct te ontwikkelen. Het bedrijf moet ervoor zorgen dat de softwareontwikkelaar de broncode en andere bedrijfsgeheimen vertrouwelijk behandelt om te voorkomen dat concurrenten toegang krijgen tot waardevolle informatie.

Het gebrek aan vertrouwelijkheidsmaatregelen kan leiden tot het lekken van bedrijfsgeheimen, AVG-gevoelige informatie en reputaties schade. Freelancers kunnen onbedoeld vertrouwelijke informatie delen met derden, onvoldoende beveiligingsmaatregelen treffen of zelfs proberen bedrijfsgeheimen te stelen voor persoonlijk gewin of om aan concurrenten te verkopen. 

Praktische tips om risico’s te voorkomen:

1. Stel duidelijke contracten op

Zorg ervoor dat freelancecontracten duidelijke bepalingen bevatten over intellectueel eigendom en vertrouwelijkheid. Definieer welke materialen als intellectueel eigendom worden beschouwd en wie de eigenaar wordt. Specificeer ook welke informatie als vertrouwelijk moet worden behandeld. Hiermee realiseer je dat er zwart op wit staat wat de rechten van jou en de freelancer zijn. 

2. Maak gebruik van geheimhoudingsovereenkomsten

Vereis dat freelancers een afzonderlijke geheimhoudingsovereenkomst ondertekenen, waarin zij verplicht worden om vertrouwelijke informatie te beschermen en niet te delen met anderen.

3. Beperk toegang tot informatie:

Geef freelancers alleen toegang tot de informatie die nodig is voor hun taken. Zorg ervoor dat ze geen onbeperkte toegang hebben tot alle bedrijfsgegevens.

4. Gebruik beveiligde communicatiekanalen:

Maak gebruik van versleutelde communicatiemiddelen en beveiligde bestandsoverdracht systemen om de vertrouwelijkheid van gegevens te waarborgen.

5. Wijs op naleving van de protocollen:

Informeer freelancers over het bedrijfsbeleid en beveiligingsprotocollen, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden en het regelmatig wijzigen van wachtwoorden.

6. Bij Malt kan je een vertrouwelijksheidsovereenkomst laten tekenen.

Zo weet je zeker dat je gegevens beschermd worden.

Wees proactief in het beheren van deze aspecten en neem juridisch advies in overweging om ervoor te zorgen dat de documentatie voldoet aan de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot intellectueel eigendom en vertrouwelijkheid. Zo kun je met vertrouwen en een gerust hart samenwerken met freelancers en je bedrijf vooralsnog beschermen tegen eventuele risico's.