Misschien heb je er al eens over gelezen: het STAP-budget bestaat sinds 2022 en is bedoeld voor werkenden en werkzoekenden om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken. Zij kunnen namelijk tot € 1.000,- vergoed krijgen voor scholing en ontwikkeling. Vanaf 2024 verdwijnt het STAP-budget, tot die tijd zijn er nog 2 aanvraagrondes. De regels voor deze aanvraag periode’s zijn iets aangescherpt: alleen OCW-erkende opleidingen komen nu in aanmerking voor subsidie.

Waarom het STAP-budget voor freelancers interessant is

Als freelancer werk je vaak in sectoren die voortdurend veranderen, zoals tech, marketing, design en meer. Om concurrerend te blijven, is het belangrijk om je kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Het STAP-budget is een geweldige kans om dat te doen, zonder dat het je eigen portemonnee raakt!

Hier zijn enkele redenen waarom het STAP-budget relevant is voor freelancers:

  • Blijf concurrentie voor: De arbeidsmarkt verandert voortdurend, en nieuwe vaardigheden zijn in hoog tempo nodig. Door gebruik te maken van het STAP-budget kun je up-to-date blijven en de concurrentie voorblijven.

  • Vergroot je waarde: Het volgen van relevante cursussen en trainingen verhoogt je waarde als freelancer. Je kunt meer diensten aanbieden aan je klanten en vragen om hogere tarieven als je bijvoorbeeld een bepaald certificaat hebt behaald of kunt aantonen dat je een bepaalde cursus hebt gevolgd. 

  • Diversifieer je vaardigheden: Met het STAP-budget kun je cursussen volgen buiten je directe vakgebied. Dit kan je helpen om je vaardigheden te diversifiëren en nieuwe kansen te ontdekken. Daarnaast kan het een laagdrempelig stap zijn om te kijken of je een carrièreswitch wil maken!

Welke cursussen kun je zoal volgen?

Hoewel er minder opleidingen beschikbaar zijn dan bij voorgaande aanvraagrondes, is het aanbod nog steeds divers en dekt het bijna elk vakgebied. Naast het aanbod van volledige opleidingen, kun je er vaak ook voor kiezen om alleen een module of deel van een opleiding te volgen. Zo kun je gemakkelijker naast je baan extra kennis opdoen én blijven de kosten meestal binnen de  €1.000,- waardoor je dus alles vergoed krijgt.

Hier is een greep uit het aanbod van opleidingen die relevant voor jou kunnen zijn als freelancer: 

  • Chat GPT: Als freelancer die geïnteresseerd is in het benutten van AI-tekstgeneratie, biedt de ChatGPT-cursus jou de mogelijkheid om bedrijven te ondersteunen. Deze cursus richt zich op het begrijpen, aanpassen en toepassen van ChatGPT, waardoor je waardevolle bijdragen kunt leveren aan op meerdere gebieden, zoals klantenservice, contentcreatie en procesautomatisering. 

  • Data-analist: Ben jij als freelancer gefascineerd door het analyseren van complexe gegevens? Overweeg dan de Data Analist opleiding. Deze opleiding is ontworpen voor mensen die zich willen specialiseren in het analyseren van grote hoeveelheden gegevens en het toepassen van deze inzichten in zakelijke beslissingen. Je leert gegevens ophalen en verwerken met Python en leert ze visualiseren met behulp van Power BI, waardoor je in staat bent om grote hoeveelheden gegevens op een overzichtelijke manier te presenteren, wat waardevol is voor klanten en bedrijfsbesluitvorming.

  • Mastermodules ‘Data Driven Business Strategy’ en ‘Commercial innovation and strategy’: Als freelancer kun je je ook richten op strategische vaardigheden. Overweeg de mastermodules "Commercial Strategy and Innovation" en "Data Driven Business Strategy". De eerste leert je methoden om nieuwe zakelijke modellen te ontwerpen en strategisch te plannen, terwijl de tweede zich richt op het gebruik van gegevens om waarde te creëren en zakelijke doelen te bereiken. Deze modules helpen je om je freelance onderneming te onderscheiden en klanten te trekken of juist om andere bedrijven te helpen met hun business strategy. 

  • MBO Module Boekhouden en Administratie: Voor freelancers die hun financiële vaardigheden willen versterken, is er de MBO Module Boekhouden en Administratie. Dit programma biedt een snelle introductie in boekhouden en administratieve taken, wat goed van pas kan komen als freelancer! Het behandelt onderwerpen als dagboeken, journaliseren, coderen en controleren op MBO-niveau.

Ga voor het complete overzicht naar leeroverzicht.nl/stap of stapuwv.nl. Hier kun jij checken of jouw gewenste opleiding of cursus voldoet aan de voorwaarden van het STAP-budget.

Hoe vraag je het STAP-budget aan?

Het aanvragen van het STAP-budget kan ingewikkeld lijken, maar met deze stappen hopen we het eenvoudiger te maken: 

  • Stap 1: Controleer of je in aanmerking komtVoordat je begint, moet je controleren of je in aanmerking komt voor het STAP-budget. Over het algemeen moet je tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd zijn, in Nederland wonen of werken en minimaal 4 weken per jaar aan de Nederlandse sociale zekerheid bijdragen. Als freelancer zou je normaal gesproken aan deze criteria moeten voldoen.

  • Stap 2: Meld je aan voor een cursus/opleiding Denk goed na over welke cursus of opleiding je wilt volgen. Het moet relevant zijn voor je werk als freelancer en je professionele ontwikkeling ten goede komen. Zorg ervoor dat de cursus voldoet aan de voorwaarden van het STAP-budget en in het scholingsregister staat. 

  • Stap 3: Ontvang het STAP-aanmeldingsbewijs Nadat je jouw aanmelding hebt ingediend, ontvang je automatisch een digitaal STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider.

  • Stap 4: Vraag het STAP-budget aan Ga naar het online portaal waar je het STAP-budget kunt aanvragen. Hier zul je enkele persoonlijke gegevens moeten invullen, aangeven welke cursus je wilt volgen en het aanmeldingsbewijs moet uploaden.  

  • Stap 5: Uitbetaling STAP-budget Je aanvraag wordt beoordeeld door de instanties die verantwoordelijk zijn voor het STAP-budget. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een bevestiging, wordt het STAP-budget als voorschot uitbetaald aan de opleider en kun je doorgaan met je gekozen cursus!

  • Stap 6: Start opleiding cursus of training Binnen 3 maanden na afloop van de opleiding, cursus of training controleert UWV of de scholing is afgerond en of aan alle verplichtingen voor de subsidieregeling is voldaan.

  • Stap 7: Voeg je nieuwe vaardigheden en opleiding toe aan je Malt profiel en LinkedIn pagina Nu je je cursus hebt afgerond, kun je de opgedane kennis en vaardigheden inzetten om je freelance carrière naar een hoger niveau te tillen. Vergeet deze niet toe te voegen aan je Malt profiel en LinkedIn pagina - zo ben je beter zichtbaar én interessanter voor potentiële opdrachtgevers.

De voorlaatste aanvraagronde voor het STAP-budget start 18 september om 10:00. Wees er snel bij, want het beschikbare budget is vaak al binnen enkele minuten vergeven. De laatste aanvraagronde vindt plaats in november. In 2024 wordt het STAP-budget afgeschaft.

Kijk voor meer informatie over het STAP-budget en alle voorwaarden op de website van de Rijksoverheid.