Wil je een eigen onderneming opstarten? Dan moet je eerst een rechtsvorm kiezen. Startende ondernemers weten vaak niet welke rechtsvorm het beste is voor hun situatie.
Bij het kiezen van een rechtsvorm is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:
- Ga je samen of alleen ondernemen? Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voorwaarden en consequenties wat betreft samenwerken. Indien je ervoor kiest om alleen aan de slag te gaan, kun je kiezen voor een BV of een eenmanszaak.
- Hoe snel wil je aan de slag gaan? Sommige rechtsvormen kunnen alleen opgericht worden met tussenkomst van een notaris. Het opzetten van de onderneming duurt in deze gevallen langer dan bij een rechtsvorm waarbij er geen notaris aan te pas komt.
- Hoeveel bedrijfsrisico wil je nemen? De grootte van het bedrijfsrisico verschilt per rechtsvorm. Bij ondernemingen met rechtspersoonlijkheid is het bedrijf aansprakelijk voor eventuele schulden. Bij ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid ben je zelf met je eigen geld aansprakelijk.
- Hoeveel winst verwacht je te behalen? De gekozen rechtsvorm bepaalt welke belastingen je betaalt. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid betaal je vennootschapsbelasting. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid betaal je geen vennootschapsbelasting. Als je winst toeneemt, is het voordeliger om vennootschapsbelasting te betalen.
- Ben je van plan om personeel aan te nemen? Het is met elke rechtsvorm mogelijk om personeel aan te nemen. De aansprakelijkheid met betrekking tot de eventuele risico’s van het aannemen van personeel is per rechtsvorm anders geregeld.
Als je aan de slag wilt gaan als freelancer kun je kiezen uit een BV of een eenmanszaak. Het verschil tussen deze rechtsvormen zit vooral in de belasting en aansprakelijkheid.
Wat is een bv?
Een bv, besloten vennootschap, is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid zijn de bestuurders niet met hun privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden. Het is mogelijk om een bv zelfstandig of met anderen op te richten.
Bij een bv is het kapitaal verdeeld in aandelen die in bezit zijn van de aandeelhouders. De aanhouders hebben de hoogste macht binnen de onderneming en hebben (stem)recht om beslissingen te nemen over de onderneming. Met de aandelen kunnen aandeelhouders recht hebben op een deel van de winst, het winstrecht. Het is ook mogelijk om aandelen zonder stemrecht of zonder winstrecht uit te geven.
Voordelen bv
- Omdat een bv een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is, zijn de aandeelhouders niet met hun privévermogen aansprakelijk.
- Als de onderneming veel winst maakt, ben je voordeliger uit met een bv. Het belastingtarief over de winst is bij deze rechtsvorm namelijk lager dan het tarief bij een eenmanszaak.
- Een bv is aantrekkelijk voor investeerders. Investeerders krijgen namelijk aandelen. De investeerders delen hierdoor mee in de winst, maar zijn niet aansprakelijk voor eventuele schulden.
Nadelen bv
- Bij een bv heb je te maken met minder aftrekposten dan bij een eenmanszaak. Denk hierbij aan startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de mkb-vrijstelling. Deze aftrekposten worden van het belastbare inkomen afgehaald waardoor er minder belasting betaald hoeft te worden.
- Bij het oprichten van een bv moet je langsgaan bij een notaris. Deze notaris maakt de notariële akte op die je nodig hebt voor de oprichting. Hoewel je bij een bv slechts een startkapitaal nodig hebt van € 0,01, komen er dus wel extra kosten voor de notaris bij kijken.
- Bij zowel een eenmanszaak als een bv dien je belastingaangifte te doen. Bij een bv komen hier extra administratieve lasten bij kijken. Je moet namelijk ook jaarlijks een jaarrekening deponeren bij de KvK.
Wat is een eenmanszaak?
Bij een eenmanszaak is er één eigenaar. Een eenmanszaak is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat je privé aansprakelijk bent voor eventuele schulden.
Voordelen eenmanszaak
- Een eenmanszaak is heel snel en eenvoudig op te zetten. Zo hoef je bijvoorbeeld niet langs een notaris.
- Aangezien je geen notaris nodig hebt, liggen de kosten voor het oprichten van een eenmanszaak lager dan bij een BV. Je betaalt alleen de inschrijvingskosten van de KvK.
- Bij een eenmanszaak is er maar één eigenaar. Dit betekent dat er niks op papier gezet hoeft te worden over de onderlinge verantwoordelijkheden en verdelingen.
- Het oprichten van een eenmanszaak brengt ook belastingtechnische voordelen met zich mee. Bij een eenmanszaak heb je te maken met box 1 van de inkomstenbelasting. Hierin zijn een aantal gunstige fiscale regelingen opgenomen, zoals de startersaftrek, de ondernemersaftrek en de MKB-vrijstelling. Hierdoor betaal je minder belasting dan bij een BV.
Nadelen eenmanszaak
- De eigenaar van een eenmanszaak is hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden van de onderneming. Dit betekent dat je aansprakelijk bent met je privé-inkomen.
- Een eenmanszaak is niet heel aantrekkelijk voor investeerders. Investeerders lenen bij een eenmanszaak namelijk een bedrag uit aan de ondernemer, zonder er aandelen voor terug te krijgen.
Wat is het verschil tussen een bv en een eenmanszaak?
De grootste verschillen tussen een bv en een eenmanszaak hebben betrekking tot de oprichting, de aansprakelijkheid, de investeerders en de belasting. Een eenmanszaak is een stuk makkelijker en goedkoper op te richten dan een bv. Bij het oprichten van een eenmanszaak betaal je namelijk alleen de inschrijvingskosten van de KvK. Bij een bv daarentegen, heb je een notariële akte nodig voor de oprichting. Hier is een notaris voor nodig. Dit kost zowel extra geld als extra tijd.
Bij een eenmanszaak ben je hoofdelijk aansprakelijk voor eventuele schulden van de onderneming. Dit houdt in dat je aansprakelijk bent met je privé-vermogen. Bij een bv is dit niet het geval. Aangezien een bv een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is, zijn de aandeelhouders niet met hun privé-vermogen aansprakelijk.
Een bv is ook aantrekkelijker voor investeerders. Bij een bv krijgen investeerders namelijk aandelen in het bedrijf. Zij kunnen hiermee stemrecht in de onderneming krijgen en recht hebben op een deel van de winst. Als er aandelen zonder stemrecht of zonder winstrecht worden uitgegeven is dit echter niet het geval. Een eenmanszaak is minder aantrekkelijk voor investeerders, omdat zij hier geen aandelen krijgen voor het geld dat zij aan de ondernemer uitlenen.
Tenslotte zijn de belastingvoordelen per rechtsvorm verschillend. Bij veel winst heeft een bv meer belastingvoordeel dan een eenmanszaak. Het belastingtarief van een bv is namelijk lager dan bij een eenmanszaak. Bij een bv heb je echter geen recht op fiscale voordelen zoals startersaftrek, de ondernemersaftrek en de MKB-vrijstelling. Hier heb je bij een eenmanszaak wel recht op, waardoor je minder belasting betaalt.
Conclusie
Wat de beste rechtsvorm voor je onderneming is, is dus erg afhankelijk van je wensen. Het is belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen:
- Wil je snel en gemakkelijk een onderneming oprichten? Dan is een eenmanszaak de beste optie.
- Hoe wil je aansprakelijk zijn voor de eventuele schulden van de onderneming? Bij een eenmanszaak ben je aansprakelijk met je privé-vermogen. Wil je niet op deze manier aansprakelijk zijn? Kies dan voor een bv.
- Ben je sterk afhankelijk van investeerders? Een bv is een stuk aantrekkelijker voor investeerders dan een eenmanszaak.
- Ben je van plan veel winst te maken? Een onderneming met veel winst heeft meer baat bij een bv. Een eenmanszaak brengt andere fiscale voordelen met zich mee.
Het kiezen van een rechtsvorm is gelukkig niet definitief. Het is namelijk mogelijk om een eenmanszaak om te zetten naar een bv. Hoewel dit vrij eenvoudig is om te doen, zitten hier wel wat haken en ogen aan verbonden. Het is daarom verstandig om dit samen met een specialist te doen.
Wil je je inschrijven voor Malt, maar weet je niet welke rechtsvorm je moet kiezen? Maak je geen zorgen. Bij Malt kun je je namelijk zowel met een eenmanszaak als een bv inschrijven. Het enige verschil is dat je bij een bv ook een aandeelhoudersverklaring moet kunnen aantonen.