Het economische landschap blijft evolueren en onafhankelijke consultants staan vaak aan de voorhoede van deze veranderingen. De vraag naar gespecialiseerde expertise neemt toe, waardoor het cruciaal is dat je jezelf aanpast en jezelf uitrust met de juiste vaardigheden om vandaag en in de toekomst succesvol te zijn.

In zo'n omgeving vereist het relevant en competitief blijven meer dan alleen sectorale expertise of eerdere ervaring. Om voorop te blijven lopen, moet je een mindset van continu leren en ontwikkelen omarmen en jezelf voorbereiden met de juiste vaardigheden om de toekomst te doorstaan. Wat zijn deze essentiële vaardigheden? In dit artikel zal ik de drie vaardigheidssets behandelen die moeten worden beheerst om te gedijen in de toekomst van advieswerk.

Vaardigheden: de sleutel tot het succes van zelfstandige consultants

De wereld is voortdurend in beweging, net als de bedrijven die erin opereren. Hoewel niemand de toekomst kan voorspellen, is het duidelijk dat het zakelijke landschap van vandaag niet hetzelfde zal zijn als dat van morgen. Als je alleen vertrouwt op je eerdere ervaring, zul je snel buiten het adviesvak vallen. Een uitstekende reputatie is belangrijk, maar het is verre van het enige dat telt.

De zakelijke leiders van vandaag kijken verder dan je cv. Ze proberen te begrijpen waar de markt naartoe gaat en de beste manieren om daar te komen. Tegelijkertijd doen ze meer onderzoek naar de ondersteuning die hun organisatie echt nodig heeft. Maar waar zijn ze echt naar op zoek? Volgens LinkedIn zijn de vereiste vaardigheden voor banen van vandaag met ongeveer 25% veranderd sinds 2015, en dat aantal zal naar verwachting verdubbelen tegen 2027. Wendbaarheid en aanpassingsvermogen zijn twee karaktereigenschappen die toekomstige consultants goed van pas zullen komen.

In werkelijkheid hebben de vaardigheden die je onderscheiden van andere professionals een grote invloed op je kansen om toekomstige adviesopdrachten binnen te halen - terwijl degenen die alleen vertrouwen op hun reputatie achterblijven.

De drie essentiële vaardigheden waar consultants vandaag de dag behoefte aan hebben

Kritisch denken, probleemoplossend vermogen, analytisch redeneren en technische kennis vormen de basis van een succesvolle adviespraktijk. Als we aannemen dat je al over deze vaardigheden beschikt, laten we dan eens kijken naar de belangrijkste kwaliteiten voor de komende jaren.

Als we de huidige trends volgen, voorspel ik dat deze drie vaardigheidsgroepen in de toekomst veel gevraagd zullen zijn voor adviesopdrachten:

1. Kunstmatige intelligentie (AI)

De eerste is waarschijnlijk geen grote verrassing. Kunstmatige intelligentie en machine learning behoren tot de sectoren die op dit moment de wereld veroveren. Veel mensen beschouwen de vooruitgang in AI echter slechts als een technologisch onderwerp. In werkelijkheid heeft AI de kracht om bedrijven van alle groottes en in alle sectoren volledig te transformeren. Hoewel AI-oplossingen door technisch personeel kunnen worden geïmplementeerd, zullen ze worden gebruikt op gebieden als financiën, human resources, marketing en verkoop, oftewel bijna alle afdelingen. Consultants moeten uiterst alert zijn op wat er gebeurt in het zakelijke landschap met betrekking tot AI. Veel bedrijven zullen zich tot consultants wenden om AI-tools te implementeren, dus het is belangrijk dat je begrijpt waar AI het meest nuttig kan zijn en hoe je verschillende platforms in de dagelijkse functies kunt integreren.

Bovendien is weten hoe je tools moet instellen slechts een deel van het werk dat gevraagd zal worden. Het zal ook essentieel zijn om te begrijpen hoe je de middelen het meest effectief kunt gebruiken, en waar toekomstige middelen moeten worden ingezet. Eén van de grootste voordelen van de vooruitgang in AI is dat de tijdsbesparing die wordt mogelijk gemaakt door automatisering leiders in staat stelt om meer tijd te besteden aan de ontwikkeling van interne medewerkers. Dit brengt ons bij onze volgende belangrijke vaardigheid.

2. Leiderschapsvaardigheden

Terwijl afdelingen tijd vrijmaken met behulp van AI en andere vormen van automatisering, zullen ze extra middelen tot hun beschikking hebben. We raden aan om deze nieuw vrijgekomen tijd te besteden aan interne medewerkers. Moderne leiderschapsvaardigheden vereisen een hoog niveau van emotionele intelligentie, iets wat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Onthoud dat potentiële klanten van je verwachten dat je hen leidt naar hun volgende fase - dus het is essentieel dat je leiderschapsvaardigheden vanaf je eerste gesprekken duidelijk zijn. Als je denkt dat je je leiderschapsvaardigheden moet bijschaven, zijn er tal van bronnen beschikbaar.

Gebieden waarop het met name nuttig zal zijn om te focussen zijn:

  • a) Strategisch denken - Om prioriteiten te stellen, slimme beslissingen te nemen en effectief uit te voeren, moet je het grotere geheel begrijpen en weten hoe je keuzes maakt die resulteren in een positief nettoresultaat voor je klant.

  • b) Delegeren - Om je tijd en middelen optimaal te benutten, moet je wellicht anderen inschakelen voor bepaalde taken. Idealiter zal het verplaatsen van kleinere projecten van je bord je in staat stellen om strategischer na te denken, wat belangrijk is om langetermijndoelstellingen te bereiken.

  • c) Verandermanagement - Men zegt dat verandering nooit gemakkelijk is, en de meeste organisaties zullen dat beamen. Succesvolle leiders werken samen met werknemers om veranderingen te plannen, uit te voeren en te monitoren die nodig zijn om de bedrijfsdoelstellingen te behalen.

  • d) Interpersoonlijke communicatie - De beste leiders gebruiken hun communicatietalent om anderen te motiveren, te inspireren en te overtuigen van de beste koers van handelen. Om een positieve en collaboratieve werkomgeving te creëren, moet je werken aan het verbeteren van je algemene communicatieve vaardigheden.

  • e) Managementvaardigheden - De meeste leidinggevende functies omvatten een zekere mate van planning, organisatie en het aansturen van middelen en personeel. Een goede manager begrijpt de gewenste resultaten en weet hoe hij zowel tools als mensen kan inzetten om zowel korte- als langetermijndoelen te bereiken.

3. Veerkracht

Zoals eerder vermeld, zullen de vaardigheden die nodig zijn om succesvol te werken snel evolueren. Veel organisaties zullen zichzelf tekort vinden komen aan de middelen die ze nodig hebben om hun recente doelen te bereiken, waaronder mensen, processen en platforms. Bovendien hebben de pandemie en de daaropvolgende economische vertragingen de gehele arbeidsmarkt verstoord en de reactie- en aanpassingsvermogens van veel bedrijven beïnvloed. Het zal een grote mate van aanpassingsvermogen vergen om een toenemende werklast te beheren met een tekort aan vaardigheden. In veel gevallen zullen deze bedrijven zich tot externe bronnen moeten wenden om het gat te dichten. Consultants moeten een gebalanceerde en realistische mindset behouden terwijl ze indien nodig hun koers veranderen om de beste resultaten te behalen. Wat zeker is, is dat consultants die zich inspannen om op de hoogte te blijven van de laatste trends een aanzienlijk voordeel zullen hebben.

Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan voor vaardigheden

Eén van de eerste en beste stappen op weg naar het verbeteren van vaardigheden is het opstellen van een plan om jezelf en je vaardigheden te ontwikkelen. Veel bedrijven maken van deze ontwikkelingsplannen een prioriteit, maar onafhankelijke adviseurs hebben er vaak geen tijd voor. Toch is het de moeite waard om tijd te besteden aan een ontwikkelingsstrategie. Hoe bereik je je doelen als je geen duidelijk stappenplan opstelt? Maak een jaarplan waarin de belangrijkste onderwerpen staan ​​waarover je meer wil weten en hoe je deze kennis gaat verkrijgen.

Nadat je een lijst hebt gemaakt van de onderwerpen en vaardigheden die voor jou het belangrijkst zijn of die het meest van toepassing zijn op je werk, onderzoek je de tactieken die je moet gebruiken om het probleem verder te onderzoeken. Dit vereist wat marktonderzoek, maar je zou verschillende manieren moeten kunnen vinden om te upgraden. Mijn suggesties omvatten persoonlijke evenementen, boeken en podcasts. Er zijn tal van gratis evenementen die je kunt bijwonen om meer te leren en een netwerk op te bouwen, maar het is ook de moeite waard om te betalen voor evenementen die passen in je algemene strategie: het is een investering in je toekomst. Sommige mensen kiezen er ook voor om evenementen te organiseren om hun vaardigheden te demonstreren en tegelijkertijd hun netwerk te vergroten. Het organiseren van evenementen is voor iedereen nuttig. U kunt van de gelegenheid gebruik maken om jezelf als thought leader te profileren, terwijl je een community opbouwt en verbindingen rond je persoonlijke merk creëert.

De specifieke kanalen die je voor je onderzoek inzet, zijn afhankelijk van jouw vakgebied. Verenigingen, nieuwsbrieven en evenementen die betrekking hebben op financiën zijn anders dan die voor bijvoorbeeld HR-managers. Je zult je eigen onderzoek moeten doen en kijken wat voor jou logisch is, maar de sleutel is om deze kanalen opzettelijk toe te voegen aan je persoonlijke ontwikkelingsplan – en het te volgen.

Persoonlijk heb ik tijdens mijn reis om een ​​autoriteit op het gebied van AI te worden, grote kranten en hun wekelijkse AI-nieuwsbrieven gevolgd. Ze leggen markttrends goed uit, wat nuttige inzichten oplevert die waarde kunnen bieden voor mijn klanten. Daarnaast volg ik een hele reeks online evenementen op de voet. Op dit moment ben ik geïntrigeerd door het onderwerp leiderschap en hoe de vereisten van een sterke leider zich ontwikkelen. Daarom ben ik op zoek naar thought leadership, evenementen en persoonlijke connecties op dit gebied.

Welke vaardigheden het meest gevraagd zullen worden, hangt af van je eigen specialisatie, maar het is veilig om aan te nemen dat AI, leiderschapsvaardigheden en veerkracht allemaal nodig zullen zijn om concurrerend te blijven en toekomstige zakelijke kansen te creëren in 2030 en daarna.

Als je meer wil weten over het winnen van projecten als managementconsultant of interim-manager, volg ons op LinkedIn, waar je een verscheidenheid aan ideeën, trends en expertise vindt die je zullen helpen in een werkomgeving die voortdurend evolueert.