three people sitting around a laptop looking a the screen. marketing strategies.

Met de opkomst van ChatGPT, videocontent, digitale interactie en klantbeleving draait 2024 meer dan ooit om het bieden van meeslepende ervaringen waar consumenten zich helemaal in kunnen onderdompelen. Onlangs publiceerde Malt de whitepaper "Waarom je geen marketingteam meer nodig hebt", waarin we uitgebreid ingaan op de toekomst van marketing. Wat zijn bijvoorbeeld de 5 heersende marketingtrends in 2024? In dit artikel zetten we ze voor je op een rijtje. 

1. De kracht van hapklare content

Volgens Marina Detienne, Marketingdirecteur voor EMEA South bij Talend, is het aanbod van contentformats in korte tijd significant veranderd. Waar voorheen de focus lag op traditionele, papieren formats zoals boeken, rapporten en whitepapers, is deze nu verschoven maar hapklare content die je snel tussendoor consumeert via sociale netwerken. Het gevolg? De populariteit van korte video’s op platforms als TikTok, Instagram Reels en YouTube Shorts is enorm gegroeid. In het communicatielandschap van 2024 hebben deze vluchtige contentvormen een blijvende stempel gedrukt en zijn ze een vast onderdeel van onze dagelijkse mediaconsumptie geworden. Door slim gebruik te maken van deze video's kun je als bedrijf indrukwekkende resultaten boeken. De algoritmes van de platforms zetten jouw merk namelijk maar al te graag in de spotlight, wat leidt tot ongekende zichtbaarheid en directe betrokkenheid van het publiek dat je wil bereiken. 

Een onderzoek van HubSpot onderstreept dat dit geen trend is die zomaar overwaait: meer dan 31% van de marketeers wereldwijd investeert momenteel in korte videocontent en 46% geeft aan dat dit de betrokkenheid en bedrijfsresultaten heel concreet ten goede komt. Naast video is er ook een belangrijke rol weggelegd voor korte, krachtige artikelen die in een paar minuten te lezen zijn – essentieel voor wie inzet op 'hapklare' content.

2. Eindeloze contactmomenten via social media 

In 2024 is het hebben van contactmomenten op sociale netwerken belangrijker dan ooit. Elk platform, of het nu TikTok, LinkedIn of YouTube is, schreeuwt om originele content die je nergens anders vindt. Nadine Lindt, digital marketingmanager bij Bosch, legt uit dat met de opkomst van social media er een krachtig communicatiekanaal bij is gekomen. Het heeft niet alleen impact op de manier waarop we met elkaar omgaan, maar ook op ons koopgedrag en hoe we ons als consument laten beïnvloeden. Het is een speelveld dat continu in beweging is, boordevol kansen voor marketeers om hun boodschap gericht te verspreiden. Denk daarbij aan scherp getargete advertenties en slimme influencer samenwerkingen, waarbij je precies kunt meten wat wel en niet werkt.  Bovendien is de verwachting dat tegen 2024 sociale netwerken het eerste aanspreekpunt voor online zoekopdrachten worden, waarbij ze mogelijk een streepje voor krijgen op gevestigde zoekmachines zoals Google.

3. Next level SEO-strategieën

Zoekmachineoptimalisatie, oftewel SEO, blijft ook in 2024 een onmisbare pijler binnen de marketingstrategie. De waarde ervan is door de jaren heen niet verminderd – integendeel. De algoritmes van zoekmachines veranderen voortdurend, wat duidelijk maakt hoe belangrijk het is om SEO-professionals in huis te hebben die zorgen voor een gestage, winstgevende stroom van bezoekers, zowel op de korte als op de lange termijn. Deze experts doen veel meer dan alleen het schrijven van teksten die vragen beantwoorden; ze zorgen er ook voor dat allerlei soorten multimedia content goed vindbaar zijn en houden de vinger aan de pols wat betreft de laatste trends. 

Dat is precies waarom zoveel merken en ondernemingen steeds vaker kiezen voor freelancers om aan hun SEO-wensen te voldoen. Elba Saavedra, freelancer bij Malt, benadrukt hoe belangrijk het is dat freelancers zichzelf blijven ontwikkelen. Met trends die komen en gaan, en platformen die die razendsnel evolueren, is stilstand achteruitgang. Als je je skills up-to-date houdt, kun je rekenen op een stabiele stroom aan opdrachten, een ijzersterke reputatie en langdurig succes. 

Direct jouw freelance SEO-expert vinden op Malt

4. Content op maat dankzij slimme data

In het marketinglandschap van 2024 is kennis van data-analyse onmisbaar. Dit komt vooral door de opkomst van gepersonaliseerde content. De tijd van massale, algemene contentverspreiding – denk aan omvangrijke e-mailcampagnes en standaardadvertenties – is voorbij. Tegenwoordig richten marketeers zich op content die zo is verfijnd dat het naadloos aansluit bij de belevingswereld van de klant. Marina Detienne stelt dat de verschuiving van 'massa'-marketing naar doelgerichte strategieën een fundamentele verandering betekent voor het werk van marketeers. Met een schat aan consumentendata op zak, zijn zij nu in staat om content te creëren die perfect past bij de specifieke kenmerken van verschillende demografische segmenten. Fernando Jofre, freelancer bij Malt, benadrukt het belang van gesegmenteerde contentcreatie die specifiek gericht is op duidelijk gedefinieerde doelgroepen. Wat dat betreft zijn data analysten zeer gewild; toekomstgerichte organisaties halen deze freelance experts aan boord vanwege hun internationale perspectief, innovatieve methoden en strategische inzichten die een waardevolle impact maken op het bedrijfsresultaat. 

5. Authenticiteit en inclusie voorop

We leven in een tijdperk waarin je als merk of bedrijf onder een vergrootglas ligt bij consumenten – zeker bij de kritische Gen-Z. Daarom is het zaak om oprecht en transparant te zijn over je houding tegenover sociale en duurzame kwesties. Als je werkelijk voor bepaalde waarden staat – zoals inclusie – is het belangrijk dat je deze op een duidelijke manier communiceert. En onthoud goed: consumenten zijn niet naïef. Ze zullen onmiddellijk elke schijn van greenwashing doorzien, en kijken kritisch mee. De moderne consument zoekt naar een ‘menselijke’ relatie met producten en diensten, wat betekent dat je strategieën moet ontwikkelen die passen bij de dynamiek van social content en een authentieke bedrijfscultuur. Elba Saavedra benadrukt hoe essentieel oprechtheid en emotionele betrokkenheid zijn om deze verbinding met het publiek te realiseren.