Sluit je jaar succesvol af met deze tips

Evalueer je doelen van het afgelopen jaar

Voordat je vooruit kijkt, is het belangrijk om te reflecteren op de doelen die je aan het begin van het jaar hebt gesteld. Neem de tijd om te analyseren welke doelen je hebt bereikt en welke wellicht zijn blijven liggen. Kijk niet alleen naar kwantitatieve doelen, zoals omzetdoelen, maar ook naar kwalitatieve doelen zoals het verbeteren van je vaardigheden, het uitbreiden van je netwerk en het verhogen van klanttevredenheid.

Door deze evaluatie kun je niet alleen je successen vieren, maar ook begrijpen waarom bepaalde doelen niet zijn behaald. Dit inzicht helpt je bij het aanpassen van je strategieën voor het komende jaar.

Stel nieuwe doelen voor het nieuwe jaar

Met de inzichten uit je evaluatie in gedachten, formuleer je nieuwe doelen voor het komende jaar. Maak je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden (SMART). Denk aan het vergroten van je klantenbestand, het verbeteren van je marketingstrategie of het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

Het stellen van doelen helpt niet alleen bij het richten van je inspanningen, maar fungeert ook als motivatie gedurende het jaar. Schrijf je doelen op en hang ze op een zichtbare plek, zodat je regelmatig herinnerd wordt aan wat je wilt bereiken.

Overweeg een hoger uurtarief

Met toenemende ervaring, verbetering van je werk en stijgende kosten voor levensonderhoud kan het lastig zijn voor veel zelfstandige ondernemers (zzp'ers) om hun (uur)tarief te verhogen, vooral bij vaste opdrachtgevers. Het begin van het nieuwe jaar is een logisch moment om dit te doen, maar zorg ervoor dat je je nieuwe tarieven ruim van tevoren communiceert.

Maak een gedetailleerde planning voor volgend jaar

Een gedetailleerde planning is cruciaal voor het beheer van je tijd en middelen. Plan projecten, deadlines en belangrijke mijlpalen in een overzichtelijke kalender. Zorg ervoor dat je rekening houdt met vakanties, conferenties en andere potentiële onderbrekingen.

Een goede planning helpt niet alleen bij het behalen van je doelen, maar stelt je ook in staat om realistische verwachtingen te scheppen voor jezelf en je klanten. Wees flexibel en pas je planning aan als dat nodig is, maar houd altijd het overzicht om te voorkomen dat je overweldigd raakt.

Vernieuw je financiële administratie

Naast belastingzaken is het ook het ideale moment om je financiële administratie bij te werken en te vernieuwen. Zorg ervoor dat je al je inkomsten en uitgaven hebt geregistreerd, en maak indien nodig aanpassingen in je budget. Een overzichtelijke financiële administratie geeft je inzicht in de financiële gezondheid van je onderneming en helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

Profiteer van fiscale voordelen

Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor je belastingaangifte. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten hebt verzameld, zoals facturen, bonnen en relevante belastingformulieren. Maak gebruik van eventuele aftrekposten waar je recht op hebt en overweeg om advies in te winnen bij een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je geen kansen mist om geld te besparen. Wij geven je alvast een paar praktische tips die toepasbaar zijn op dit jaar: 

Kleine Investeringsaftrek (KIA)

Als je in 2023 minimaal € 2.601 en maximaal € 63.715 investeert in bedrijfsmiddelen zoals een laptop, gereedschap of kantoorinrichting, kom je in aanmerking voor de KIA. Hierbij mag je maar liefst 28% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van je belastbare winst. Houd er rekening mee dat elke afzonderlijke investering van minimaal € 450 meetelt.

Investeringen slim afschrijven

Indien je een zakelijke aankoop boven de € 450 doet, is het niet toegestaan om het volledige bedrag in één keer af te trekken van je belastbare winst. Je moet dit bedrag verdelen over meerdere jaren, wat bekend staat als afschrijven. Echter, als je een startende ondernemer bent of investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, mag je 'willekeurig afschrijven'. Dit betekent dat je het bedrag wel in één keer mag afschrijven.

Energiezuinige investeringen

Overweeg om in 2023 nog energiezuinige investeringen te doen. De aanschaf van energiezuinige bedrijfsmiddelen is voordeliger in 2023 dan in 2024, omdat de Energie Investeringsaftrek (EIA) daalt van 45,5% naar 40%. Als je van plan was om zakelijk te investeren in zonnepanelen, isolatie of een duurzaam vervoersmiddel, is het raadzaam om dit vóór het einde van het jaar te doen.