Steeds meer mensen zien de voordelen van zelfstandig ondernemen in, met name freelancing. Het aantal freelancers in Nederland is volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) flink toegenomen. 

Volgens het CBS telde Nederland begin 2023 ruim 2,1 miljoen bedrijven, waarvan het grootste deel uit freelancers bestaat. Een grote oorzaak waarom het aantal freelancers als maar blijft stijgen, zijn de veranderingen in de werkstructuur. Steeds meer mensen zetten zich af tegen de traditionele 9 tot 5 baan en het werken op kantoor. Zij willen zelf kunnen bepalen wanneer zij aan het werk gaan en vanaf welke locatie zij werken. 

Een andere oorzaak is de alsmaar groeiende vraag naar freelancers in sectoren zoals ICT, project management en marketing. Deze sectoren bevatten veel projectmatig werk. In plaats van een medewerker aan te nemen voor een tijdelijke klus, is het een stuk eenvoudiger om een freelancer in te huren. 

Bij Malt zien wij ook een stijging in het aantal freelancers. Uit een onderzoek verricht over freelancers in Frankrijk, Spanje en Duitsland is gebleken dat de voordelen op het gebied van autonomie, flexibiliteit en werk-privé balans de grootste redenen zijn om aan de slag te gaan als freelancer. 

De verdiensten van een freelancer

Een freelancer verdient over het algemeen meer dan iemand in loondienst. Dit is één van de redenen waarom veel mensen ervoor kiezen om aan de slag te gaan als freelancer. De verdiensten van een freelancer zijn gebaseerd op een aantal factoren:

  • Vraag en aanbod: er is veel vraag naar hooggeschoolde freelancers, met name in de sectoren marketing, IT en projectmanagement. Doordat er veel vraag is, kan een freelancer een hoog tarief vragen. 
  • Flexibiliteit: als freelancer kan je zelf bepalen waar, wanneer en voor welk uurtarief je werkt. Door deze flexibiliteit heb je de mogelijkheid om meer projecten aan te nemen en daardoor meer te verdienen. 
  • Belastingvoordelen: in Nederland kunnen freelancers profiteren van bepaalde belastingvoordelen. Als freelancer kan je namelijk zakelijke kosten aftrekken en betaal je een lager belastingtarief over je inkomen. Deze voordelen zorgen ervoor dat het netto-inkomen hoger ligt dan bij mensen in loondienst. De belangrijkste aftrekposten voor freelancers zijn: zelfstandigenaftrek, startersaftrek, investeringsaftrek, fiscale oudedagsreserve, MKB-vrijstelling en meewerkaftrek. 
  • Gespecialiseerde skills: freelancers worden vaak gekozen op basis van een specialisatie waar zij over beschikken. Dit zijn vaak gespecialiseerde vaardigheden die bedrijven nodig hebben, maar te veel tijd en geld kosten om hun eigen personeel aan te leren. Dit maakt het inhuren van een freelancer die wel over deze specialiteit beschikt een stuk aantrekkelijker en eenvoudiger. 

De kosten van een freelancer

Hoewel freelancen een paar belangrijke voordelen heeft ten opzichte van werken in loondienst, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Als werknemer in loondienst zijn er namelijk een aantal dingen waar jij je geen zorgen over hoeft te maken. Denk bijvoorbeeld aan pensioenregelingen en ziekteregelingen. Dit wordt allemaal door je werkgever gedekt. 

Als freelancer ben je je eigen werkgever. Dit betekent dat je zelf voor deze dingen moet zorgen. Hierbij hebben wij het over de volgende dingen:

  • Pensioenregeling: de meeste werkgevers regelen de pensioenregeling voor hun werknemers. Aangezien je je eigen werkgever bent, moet je dit zelf regelen. Dit betekent dat de kosten voor het pensioen ook voor je eigen rekening zijn. Hoewel dit leidt tot extra kosten en extra tijd, heeft het ook zijn voordelen. Door zelf je pensioen te regelen kan je zelf bepalen waar jij je pensioen wilt opbouwen en op welke manier je dit wilt doen. 
  • Aansprakelijkheid: als werknemer in loondienst ben jij niet aansprakelijk voor eventuele schulden van het bedrijf. Wat er ook met het bedrijf gebeurt, je werkgever is aansprakelijk. Als freelancer ben je zelf aansprakelijk. Je kunt dus wel een hoger uurtarief vragen, maar er komt ook meer verantwoordelijkheid bij kijken. 
  • Arbeidsongeschiktheid: als werknemer in loondienst word je in de meeste gevallen volledig doorbetaald als je ziek bent. Je werkt namelijk voor een aantal uren per maand en de werkgever is verplicht deze uren uit te betalen. Bij een freelancer werkt dat niet zo. Als je ziek bent kan je niet werken en krijg je dus niet betaald voor die uren. Het is daarom verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. 
  • Zakelijke uitgaven en investeringen: als er bepaalde investeringen nodig zijn, zijn deze kosten voor de rekening van de onderneming. Bij freelancers betekent dit dus dat je deze kosten zelf moet betalen. Het voordeel hiervan is dat je wel volledig zelf kunt bepalen welke producten of diensten je afsluit. 

Meer geld verdienen met Malt

Starten als freelancer brengt dus ook risico’s met zich mee. Gelukkig neemt Malt een aantal van deze risico’s weg. Wij maken namelijk gebruik van automatische administratie. Hierdoor bespaar je als freelancer tijd, energie en kosten. Zo hoef je bijvoorbeeld niet via een boekhoudingsprogramma offertes en facturen op te stellen, maar doe je dat eenvoudig binnen Malt zelf. 

Daarnaast heb je via Malt meer zekerheid over de uitbetaling van je opdrachten. Na het accepteren van een offerte dienen opdrachtgevers het bedrag voor te financieren. Jij ontvangt hier ook een melding over. Bij Malt word je altijd binnen 5 werkdagen na het opleveren van een opdracht betaald en worden alle opdrachten verzekerd. 

Door te werken met Malt kan je ook op acquisitiekosten besparen. Je hoeft namelijk niet zelf op zoek te gaan naar opdrachtgevers, zij gaan op zoek naar jou. Door een goed aangevuld profiel aan te maken zorg je ervoor dat je goed vindbaar bent voor nieuwe opdrachtgevers. 

Conclusie

Aan de slag gaan als freelancer brengt niet alleen maar voordelen met zich mee. Je neemt namelijk meer risico dan als je als werknemer in loondienst aan de slag gaat. Het is belangrijk om rekening te houden met de volgende zaken:

  • Pensioenregeling
  • Aansprakelijkheid
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Zakelijke uitgaven en investeringen

Hoewel dit in eerste instantie geen zaken zijn waar je je mee bezig wilt houden, krijg je hier als freelancer wel wat voor terug. Je kunt over het algemeen namelijk een stuk meer verdienen dan iemand in loondienst. Dat komt onder andere door vraag en aanbod, flexibiliteit en belastingvoordelen, maar ook door deze risico’s. Juist omdat jij met deze risico’s te maken hebt, is het normaal dat jij extra geld vragen. Daarbij weet je door goed te berekenen wat je extra kosten zijn, ook precies hoeveel je extra per uur moet rekenen om er niet op achteruit te gaan.