Hey, jij daar! Hardwerkende freelancer. Je bent al een tijdje bezig met verschillende opdrachten, hebt ondertussen ervaring opgedaan en je wordt steeds beter in je werk. Vind je het niet eens tijd worden om je uurtarief te verhogen? Tja, het is inderdaad niet altijd even makkelijk om te bepalen hoeveel je waard bent of om dit door te communiceren aan je opdrachtgevers, maar je bent nu eigen baas en er is binnen het ondernemerschap geen ruimte om niet voor jezelf op te komen! 

In dit artikel leggen we je alles uit over waarom en hoe je je uurtarief verhoogt en hoe je dit vervolgens communiceert aan je opdrachtgevers. 

Je huidige tarief analyseren

Laten we eerst een kijken naar je huidige (uur)tarief. Wanneer je start met freelancen is het best even lastig om je tarief op te stellen. Op basis van je ervaring, concurrentie, diensten en kosten kom je met een bedrag waar je de eerste paar maanden mee werkt.

Na de eerste paar maanden is het echter tijd om dit tarief te evalueren. Een paar belangrijke factoren die aanduiden dat je je tarief kan verhogen zijn bijvoorbeeld:

  • Tijd
    Als je al meer dan een half jaar niet je prijzen hebt aangepast mag je ze best eens onder de loep nemen. Vaak is een half jaar de tijd waarin de meeste freelancers hun prijzen verhogen. 
  • Een drukke agenda
    Als je omkomt in het werk en geen tijd meer is dit vaak een teken dat je je tarief als freelancer kan verhogen. Als je genoeg opdrachten hebt, dan heb je ook de ruimte om de prijzen te verhogen. Hierdoor verlies je misschien wat werk, maar win je tijd en door je verhoogde tarief loop je weinig tot geen geld mis. 

Het is belangrijk om als freelancer goed je uren en kosten bij te houden. Zo kan je precies zien aan welke opdrachten je het meeste tijd kwijt bent, welke opdrachten het meeste kosten én welke opdrachten het meeste opleveren. Op basis hiervan kan je duidelijkere beslissingen maken over je tarief. 

Redenen om je tarief te verhogen

Als je in loondienst werkt dan kan je rekenen op bepaalde zekerheden. Je krijgt eens per maand je salaris, wellicht eens in de zoveel tijd een loonsverhoging, je baas betaalt netjes de verplichtte belastingen. Als freelancer kan niemand je die zekerheden geven behalve jijzelf, en de belangrijkste manier om dit te doen is door je tarief te verhogen.

Als je dit een lastig onderwerp vindt, weet dan dat je niet de enige bent. Enorm veel freelancers vinden het lastig om hun tarief te verhogen. Ze zijn bang dat ze opdrachtgevers verliezen, ze vinden het lastig om hun tarief te bepalen of ze hebben last van het zogenaamde imposter syndrome. 

Toch is het ontzettend belangrijk om je tarief te verhogen. We hebben momenteel allemaal te maken met inflatie, waardoor het leven een stuk duurder is geworden. Zo zal ook jouw uitgavepatroon veranderd zijn. Daarbij zal je in verloop der tijd een stuk meer ervaring hebben opgedaan binnen jouw vak. Misschien heb je wel een cursus gevolgd en heb je er nieuwe skills bij. Of heb je simpelweg verschillende opdrachten afgerond waardoor je nu een stuk gespecialiseerder bent. 

Het komt erop neer dat je erop mag vertrouwen dat je je prijzen mag verhogen. Je bent het waard om als freelancer betaalt te krijgen naar wat je levert en je bent het waard om rond te komen van je werk. Je bent nu eigen baas wat betekent dat je daar ook naar mag handelen. 

Het nieuwe tarief

Het nieuwe tarief kan je bepalen aan de hand van verschillende factoren. Als je je tarief wilt verhogen om je levenskosten te kunnen onderhouden, reken dan uit hoeveel je nodig hebt om rond te komen. 

Als je je tarief wilt verhogen omdat je simpelweg meer wilt verdienen en je vindt dat je nu meer waard ben, doe dan goed onderzoek naar onder andere de concurrentie en jouw concurrentiepositie en de marktwaarde van je diensten. 

Daarbij is het vaak een tactischere zet om eens per half jaar je tarief met flink wat euro’s te verhogen dan om de paar maanden het tarief een beetje te verhogen. Het is namelijk én fijner voor jezelf omdat je niet veel helpt aan hele kleine verhogingen, én fijner voor je opdrachtgevers om te weten waar ze aan toe zijn.

Het communiceren van je tariefverhoging naar opdrachtgevers

Goed bezig! Je hebt een nieuw tarief opgesteld. Het enige wat je nu nog rest is dit door communiceren naar je opdrachtgevers. Dit lijkt misschien heel spannend, maar je weet wat je waard bent en je komt simpelweg alleen maar professioneel voor jezelf op. 

Het belangrijkste is dat je je vaste opdrachtgevers ruim van tevoren informeert. Zo’n twee tot drie maanden van tevoren is netjes en geeft de opdrachtgevers de ruimte om erover na te denken en hun budget aan te passen. Mochten ze het niet eens zijn met je verhoging hebben ze ook voldoende tijd om vervanging te vinden. 

Wanneer je je opdrachtgevers op de hoogte stelt van je nieuwe tarief is het belangrijk om toe te lichten waarom je je prijs verhoogt. Reflecteer bijvoorbeeld op het werk wat je voor ze gedaan hebt en hoe dit hen geholpen heeft. Ervaring is altijd een goede reden om je tarief te verhogen. Probeer dit dan ook mooi te presenteren in de vorm van een website, portfolio of ander middel. Daarbij hoef je je nooit te verontschuldigen wanneer je je nieuwe tarief bekend maakt. Als jij beter bent geworden in je vak en dit kan aantonen, dan blijven je opdrachtgevers waarde voor hun geld krijgen. 

Onderhandelen over je nieuwe tarief is een vak apart, maar wel eentje waar je in de loop der tijd steeds beter in wordt. Hou je minimumtarief in gedachte, bereidt je argumenten goed voor en maak er een jaarlijks terugkomend ding van.

Oh en, kleine tip: bij elke nieuwe opdrachtgever kan je experimenteren met een hoger uurtarief. Zo verdien je organisch steeds meer naarmate je meer nieuwe opdrachtgevers vindt. 

Een goede relatie met je klanten

Het is belangrijk een goede relatie te onderhouden met je vaste opdrachtgevers. Wanneer je een goede relatie hebt kan je ook makkelijker je uurtarief verhogen, omdat je opdrachtgevers weten wat ze aan je hebben.

Deze goede relatie onderhoud je onder andere door altijd netjes op tijd te reageren op je opdrachtgevers, kwalitatief goed werk te leveren en met ze mee te denken waar nodig. 

Concluderende tips

  • Bereidt een duidelijke uitleg voor de tariefverhoging voor

Meer ervaring en meer skills betekent een hogere waarde voor je opdrachtgevers en daarmee meer dan genoeg reden om je tarief te verhogen.

  • Communiceer het op de juiste manier

Wees op tijd met het communiceren van je verhoging, mimimaal zo’n twee tot drie maanden van tevoren. 

  • Sta open voor onderhandeling

Wees flexibel en sta open voor onderhandeling. Kijk wat je je opdrachtgevers kan bieden als ze het niet eens zijn met de verhoging, zoals een aanbieding of alternatief. Ga echter niet onder je minimale verhogingsprijs zitten en accepteer het als verlies van de opdracht als de opdrachtgever het niet eens is met je verhoging. 

  • Benadruk de waarde die jij biedt 

Herinner je opdrachtgever aan het eerder geleverde werk en wat voor impact dit had.

Bij Malt

Malt heeft als marktplaats een omgekeerde benadering. De opdrachtgevers benaderen de freelancers met een klus in plaats van andersom. Het is daarom belangrijk dat freelancers een volledig profiel hebben om zo hun algemene zichtbaarheid te vergroten. 

Wat heeft dit te maken met het proces van tariefwijzigingen? Het wijzigen van je tarieven via Malt is niet alleen een eenvoudig proces, je kunt de prijs op jouw profiel binnen enkele seconden wijzigen. 

Dit systeem van klanten die freelancers benaderen betekent dat je jouw tarieven niet hoeft te verlagen om te concurreren met vele andere freelancers voor dezelfde klus, klanten kiezen jou voor de klus en zijn op de hoogte van je tarieven. Je tarieven moeten weerspiegelen hoeveel je waard bent, niet hoe graag je jouw volgende opdracht wilt. 

Mocht je ooit vragen hebben of advies nodig hebben over hoe je jouw tarieven kunt verhogen, dan staat ons Community Team altijd klaar om je te helpen!