Kun je ons iets vertellen over jezelf en het begin van je carrière?
Mijn naam is Jane en ik heb fiscaal recht gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Na mijn studie moest ik een keuze maken: een baan bij een advocatenkantoor, belastingdienst of in de consultancy, of misschien zelfs solliciteren bij het ministerie van Financiën. Ik besloot om verschillende stages te lopen bij advocatenkantoren en de Big Four in consultancy om een gevoel te krijgen voor de verschillende mogelijkheden. Uiteindelijk koos ik ervoor om als fiscalist te beginnen bij een Big Four kantoor, KPMG Meijburg en Co in Rotterdam. Het was een geweldige leerschool met korte lijnen, waar ik direct met de partners in gesprek was en meteen feedback kreeg. Het was hard werken en ik moest ook nog mijn NOB-opleiding en het wekelijks vaktechnisch overleg in de avonduren en in het weekend voorbereiden, maar het was de moeite waard, want ik leerde ontzettend veel in korte tijd. Na verloop van tijd voelde ik me binnen die grote organisatie wel als een klein poppetje in een enorm systeem.
Bedrijfsleven
Op een gegeven moment wilde ik naar Amsterdam verhuizen en moest ik op zoek naar een andere baan. Geïnspireerd door mijn vader, die financieel directeur was bij een groot cosmetica bedrijf, wilde ik uiteindelijk in het bedrijfsleven terechtkomen. Dat was mijn langetermijnvisie. Het was echter niet gebruikelijk in die tijd (rond 2000) voor bedrijven om bedrijfsfiscalisten aan te nemen, maar ik liet me niet tegenhouden. Uiteindelijk ben ik door een recruiter benaderd om bedrijfsfiscalist te worden bij Hewlett-Packard (HP), in een relatief klein Tax team dat snel groeide.
Ik greep deze kans met beide handen aan en groeide binnen HP al snel door naar een manager positie. Mijn unieke ervaring en de keuzes die ik maakte, toonden aan dat niet gebruikelijke keuzes eigenlijk heel goed mogelijk waren, maar ook beloond werden met interessante kansen voor professionele groei en ontwikkeling. Ik specialiseerde me in indirect tax/ BTW en met vastberadenheid en het volgen van specialistische opleidingen groeide ik uit tot een gerespecteerde BTW-manager op Europees niveau.
Wat sprak je dan specifiek zo aan aan het bedrijfsleven?
Wat mij echt aansprak aan het bedrijfsleven is dat je het bedrijf van a tot z leert kennen en je vertrouwd raakt met alle processen. Je krijgt de kans om niet alleen als consultant adviezen te geven en te hopen dat ze worden opgevolgd, maar je speelt ook een actievere rol. Het voelt alsof je meer aan het roer staat en betrokken bent bij de implementatie van efficiënte processen en besluitvorming, wat tot stand komt in samenwerking met de mensen van andere afdelingen. Tax moet altijd samenwerken met Finance/ Procurement/ Legal/ Logistics.
Het bedrijfsleven biedt mij de mogelijkheid om operationeel betrokken te zijn, wat ik echt ontzettend leuk vind. Bovendien werk je veel samen met de verschillende professionals, zoals juristen en financiële experts, en dat zorgt voor een dynamische samenwerking. Als zzp'er blijft het werken voor meerdere bedrijven ook hartstikke boeiend. Dit hele aspect maakt mijn werk als freelancer op meerdere fronten inspirerend en uitdagend.
Waarom heb je de stap gemaakt om als zelfstandige aan de slag te gaan?
Ik moet zeggen dat ik na bijna 13 jaar bij hetzelfde bedrijf te hebben gewerkt wel weer toe was aan iets nieuws. Ik had alles al wel gezien en gedaan in business en de mogelijkheden waren op zich wel goed, maar op een gegeven moment werd het toch een beetje hetzelfde. Ik was ook wel benieuwd hoe het er bij andere bedrijven aan toe ging.
Veel mensen om mij heen waren op dat moment al voor zichzelf begonnen, voornamelijk als financieel adviseur/ boekhouder of IT specialist, en dat sprak mij enorm aan. Dit was rond 2010. Ze zeiden allemaal: 'Waarom begin je niet voor jezelf? Het is hartstikke relaxed en leuk, en je werkt aan allemaal verschillende opdrachten.' Ik zag inderdaad dat ze erg leuk werk hadden en overal aan de slag konden. Als financieel adviseur, boekhouder of jurist was het heel normaal om als freelancer te werken, maar voor fiscalisten was dat toen nog niet gebruikelijk. Het idee dat je als zzp'er kon werken aan projecten als fiscalist was toen nog niet doorgedrongen. Daarom twijfelde ik best wel lang om te gaan freelancen. De omslag kwam toen mijn toenmalige werkgever in 2015 besloot drastische veranderingen door te voeren binnen het bedrijf. Ik zag dat niet helemaal zitten en vond het een goed moment om weg te gaan en voor mezelf te beginnen.
Hoe heb je dat aangepakt in het begin als zelfstandige?
In het begin van mijn freelance avontuur nam ik bewust de tijd om rustig te starten. Het proces van het bedenken van een passende bedrijfsnaam en het ontwerpen van mijn logo en website was erg leuk en verfrissend. Ik wist al snel dat ik me wilde richten op grotere bedrijven en supply chain, en Europese operaties spraken me enorm aan.
Na de inschrijving van mijn bedrijf in KvK, begon ik mensen uit mijn eigen netwerk te benaderen. Gelukkig kende ik enkele andere zelfstandige professionals die me waardevolle adviezen gaven over het freelancen. Een van hen bood me een opdracht bij de Dierenbescherming aan, hoewel het niet direct in mijn expertisegebied lag. Toch besloot ik de uitdaging aan te gaan, en deze opdracht groeide uit tot een interessante klus van bijna drie jaar. In die tijd heb ik veel kunnen betekenen en ervaring opgedaan. Na verloop van tijd kreeg ik een aanbod om bij Heineken te werken als ondersteuning van de btw-manager. Terug in het bedrijfsleven wist ik steeds beter mijn weg te vinden, en sindsdien weten mensen me goed te vinden voor interessante opdrachten. Momenteel zit ik via Malt op een opdracht voor Coty, een Frans-Amerikaanse multinational in de beautyindustrie.
Heb je nog specifieke tips voor beginnende freelancers?
Als beginnende freelancer vond ik het in het begin ook spannend om de stap te zetten, vooral omdat werken in loondienst comfortabel en veilig is. Toch geniet ik nu van de vrijheid en uitdagingen die het freelancen met zich meebrengt. Hier zijn enkele specifieke tips die ik graag met andere freelancers wil delen:
- Flexibiliteit: Freelancen biedt een semi-flexibele werkomgeving, maar het vergt ook discipline. Soms kunnen er drukke periodes zijn met overlapping van opdrachten, maar weet dat deze tijdelijk zijn. Als je goed kunt omgaan met pieken en dalen in je werklast, kan het freelancen bijzonder bevredigend zijn.
- Vertrouwen verdienen: In het begin moet je jezelf bewijzen bij opdrachtgevers voordat je meer flexibiliteit krijgt om je eigen tijd in te delen. Wees transparant over je plannen en communiceer openlijk over eventuele aanpassingen in je werktijden.
- Uurtje-factuurtje: Sommige opdrachtgevers kunnen vasthouden aan traditionele 40-urige werkweken, maar als je jouw werk binnen 35 uur kunt voltooien, wees dan niet bang om voor je werkelijke uren te factureren. Een uurtje-factuurtje aanpak kan je helpen je tijd beter te beheren en een gezonde balans te behouden.
- Netwerk onderhouden: Een actief en up-to-date netwerk is van onschatbare waarde als freelancer. Blijf in contact met mensen in je vakgebied en investeer tijd in informele ontmoetingen, zoals koffieafspraken. Proactief je netwerk benaderen en laten weten dat je beschikbaar bent voor nieuwe opdrachten kan verrassend snel leiden tot interessante kansen.
Wat is jouw ervaring met Malt?
Ik vond de snelheid heel erg positief: de snelheid waarmee het gesprek met de opdrachtgever werd opgezet en de snelheid waarmee eigenlijk alles tot stand is gekomen. Dat vond ik echt heel fijn. Voor de rest is het heel makkelijk met het invullen van het achteraf invullen van je uren en het uitbetaald krijgen.