Kun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Pieter Jan, 44 jaar en afkomstig uit Teteringen bij Breda. Mijn achtergrond ligt in de landbouw, waar ik ben opgegroeid op een boerenbedrijf. Ik heb gestudeerd in Wageningen en Rotterdam en ben altijd werkzaam geweest in de agro- en foodsector, met name in de aanvoer van grondstoffen. Sinds het najaar van 2021 werk ik als zelfstandig consultant op het gebied van regeneratieve landbouw.
Hoe ben jij je carrière begonnen?
Mijn carrière begon eigenlijk heel technisch met mijn opleiding Soil Science: Soil Fertility & Plant Nutrition in Wageningen. Maar ik wilde meer dan alleen bodemkunde en besloot daarom om bedrijfskunde te gaan studeren in Rotterdam. Met een focus op supply chain management en inkoop had ik goede papieren om te starten in een traineeship bij Cargill, een gigantisch bedrijf in agrofood. Daar werkte ik zes jaar, eerst als trainee en later als teamleider en manager. Ik leerde veel, maar wilde toch graag weer dichter bij mijn roots en bij de landbouw komen. Ik nam ontslag en werkte twee jaar bij een klein biologisch bedrijf, waar ik de andere kant van het spectrum leerde kennen. Daarna ben ik doorgegroeid als inkoper van grondstoffen bij een grote frietfabrikant. Na vier jaar was het tijd voor iets nieuws en begon ik bij de concurrent, waar ik uiteindelijk doorgroeide naar directeur.
Waarom heb je de stap gemaakt naar freelancen?
Ik ben niet de persoon die heel lang bij een bedrijf kan blijven, dat heeft mijn carrière ook wel aangetoond. Ik was altijd wel op zoek naar nieuwe dingen, nieuwe onderwerpen en een nieuwe omgeving. Ik kan ook heel moeilijk elke dag naar dezelfde locatie gaan, het wordt al snel sleur. Dat was wel een drive om voor mezelf te beginnen als freelancer. Iedereen heeft altijd weer een baas. Als freelancer werk je wel voor bedrijven, maar ben je meer eigen baas. Het freelance concept paste heel goed bij de opdracht die op mijn pad kwam over regeneratieve landbouw. Dat was een moment waarvan ik dacht, daar ga ik voor.
Na mijn vertrek bij een non-profit organisatie was er geen overeenkomst voor een nieuwe klus, maar wel concrete mogelijkheden. Ik werd daar niet onrustig van en besloot de tijd te nemen om te wachten op het juiste moment. Het duurde een maand of drie voordat ik iets tekende. Het brengt wel onzekerheid met zich mee, maar het geeft ook vrijheid. Mijn tweede grote opdracht kwam via Malt en dat was eigenlijk net het perfecte moment. Als je heel onrustig wordt van de onzekerheid dan moet je misschien niet als freelancer beginnen, maar voor mij werkt het.
Wat heeft jou het meeste geholpen om die stap naar freelancen te maken?
Ik denk zeker dat mijn 15+ jaar ervaring in de levensmiddelen industrie gecombineerd met mijn boerenachtergrond, mijn opleiding in Wageningen plus bedrijfskunde mij heeft geholpen. Die mix is namelijk heel dun gezaaid en daar ligt mijn meerwaarde. Een bedrijf wil misschien iemand met mijn profiel die hen kan helpen om iets op te zetten, maar geen vaste functie willen inrichten. Voor interim management of specifieke projecten ben ik dan de geschikte persoon.
Wat zijn jouw tips voor freelancers?
- Je bent meer waard dan je denkt. Het is daarom van groot belang om goed op te schrijven wat je precies brengt en wat jou uniek maakt. Dit gaat niet alleen om een diploma of werkervaring, maar om de hele mix van jouw levenservaring.
- Denk aan PR. Ik ben niet per se een perfect voorbeeld, maar ik probeer wel actief te zijn op LinkedIn en af en toe te vermelden waar ik mee bezig ben. Een goed gesprek face-to-face blijft ook belangrijk. Zo stuurde ik laatst nog een berichtje naar een andere interim partij om mezelf voor te stellen en te kijken of er mogelijkheden tot samenwerking waren. Het is essentieel om van elkaars bestaan af te weten.
Wat zijn de voordelen en nadelen van het werk als zelfstandige?
Eén van de grootste voordelen is de flexibiliteit die je hebt als het gaat om het indelen van je werkweek. Bij organisaties zie ik vaak dat mensen erg geleefd worden door de organisatie en dat er veel extra taken en verantwoordelijkheden bij komen kijken. Als freelancer heb ik een afgemeten opdracht en ben ik meer betrokken bij het werk dat ik doe, maar kan ik wel duidelijker een streep zetten.
Een ander voordeel is dat je betaald krijgt voor alle uren die je maakt. Als werknemer maak je soms heel veel uren, maar krijg je deze niet altijd uitbetaald. Dit gaf mij het gevoel dat ik hard aan het werk was voor een familie- of aandeelhoudersclub, terwijl het nu allemaal naar mij toe komt.
Een nadeel van het freelance bestaan is dat je in het begin zelf je netwerk en geloofwaardigheid moet opbouwen. Daarnaast kan het een bepaalde stress geven als je niet meteen nieuwe opdrachten krijgt en je nog geen financiële buffer hebt opgebouwd. Het is fijn om altijd opties te hebben en niet keuzes te moeten maken die je eigenlijk niet had willen maken.
Hoe houd je jezelf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen en technologieën als consultant?
Zoals ik zelf ervaar, snijdt het mes aan twee kanten. Door mijn werk kom ik ook in contact met veel nieuwe partijen en leer ik veel van de gesprekken die ik voer. Ik plan óók bewust een vrije dag in mijn week om me te focussen op training en het uitbreiden van mijn netwerk. Het is een investering in toekomstige samenwerkingen en je eigen merk. Het is een tip die ik anderen kan meegeven: zorg dat je die ruimte hebt voor acquisitie en training.