Jilke is een echte creatieve alleskunner. In dit interview vertelt ze over hoe ze haar carrière begon als journaliste en hoe ze nu ook werkt als creative copywriter, digital content specialist, creative producer en social media manager. Jilke deelt haar ervaringen en geeft advies voor mensen die zelf als freelancer van start willen gaan. Denk aan: het bepalen van je niche, het belang van social skills, het uitbesteden van administratie, het blijven ontwikkelen van je vaardigheden en het bewaken van je grenzen. Lees verder om te leren van Jilke’s ervaringen en adviezen als freelancer in de creatieve sector.
Kun je ons iets vertellen over jezelf en je carrière?
Ik ben al zo’n 7 jaar actief als freelancer in Amsterdam. Ik begon mijn carrière als journaliste voor verschillende magazines als L’Officiel, Marie Claire en Vogue. Voor deze media schreef ik vooral over mode, cultuur en muziek. Mijn interesse in digital publishing werd steeds groter en uiteindelijk heb ik mijzelf opgewerkt naar mooie rollen als managing editor, digital content manager en social media manager. Sinds 1,5 jaar ben ik vooral aan het werk als creative copywriter, digital content specialist, creative producer en social media manager. Vooral de vrijheid van het freelancen sprak me aan om fulltime voor mezelf te beginnen.
Wat is het belangrijkste advies voor iemand die zijn eigen freelance bedrijf wil beginnen?
Het belangrijkste is om te bepalen in welke niche jij echt uitblinkt. Dit is voor opdrachtgevers ontzettend handig, want zo schets je een duidelijk beeld van wat je aanbiedt. Door het hebben van een bepaald specialisme onderscheidt je jezelf; dit betekent dan ook minder concurrentie op de arbeidsmarkt én potentiële opdrachtgevers zijn verzekerd van jouw expertise.
Kun je best practices delen voor het werken als freelancer?
- Kies voor zekerheid: als je net start als freelancer kan het nogal overweldigend en onzeker aanvoelen; want, zijn er wel voldoende opdrachtgevers? Gaat dit me lukken? Ik raad aan om te starten als parttime ondernemer om vervolgens over te schakelen naar fulltime freelancer. Zo ervaar je geen geldstress en heb je nog de zekerheid van je parttime baan als de freelance kansen even uitblijven.
- Ontwikkel je sociale vaardigheden: als freelancer ga je meer dan ooit ‘koffie doen’ met potentiële klanten, vooral in de creatieve sector. Naast dat de persoon die jou wil inhuren al overtuigd is van jouw skills, is fijne communicatie key. Laat je karakter spreken tijdens een eerste kennismaking.
- Besteed dingen uit: Is administratie niet je ding? Twijfel niet en huur een goede boekhouder in. Focus op jouw sterke kanten en laat de administratieve rompslomp aan een ervaren iemand over. Als je net begint is het natuurlijk wel fijn om alle ins en outs te weten over de financiële back-end van je bedrijf. Ga vooral in gesprek met je boekhouder om je bedrijf elk jaar te laten groeien.
- Blijf jezelf ontwikkelen: verdiep je in de ontwikkelingen van je sector. En blijf jezelf uitdagen door telkens een nieuwe skill aan te leren. Dit kan onder andere door de cursussen en opleidingen van ‘Nederland Leert Door’ of maak gebruik van het ‘STAP-budget’. Door jezelf te blijven ontwikkelen verbeter je je positie op de concurrerende arbeidsmarkt.
- Heb je tijd voor meer klussen? Schreeuw het zogezegd van de daken via social media en je eigen netwerk. De leukste klussen scoor je ‘via via’. Stel je beschikbaarheid op je Malt-profiel juist in, zo blijf je nieuwe opdrachten ontvangen.
- Bewaak je grenzen: het is als zzp’er soms moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen een nieuwe opdrachtgever. Probeer het toch te doen wanneer je merkt dat je agenda overvol zit en je daardoor deadlines niet kan nakomen.
- Geniet van de vrijheid die bij het freelancen komt; jij bent je eigen baas.
Welke tips kun je freelancers geven die overwegen zich te registreren op Malt?
- Je maakt automatisch deel uit van een fijne community met gratis events, webinars en trainingen. Soms kan het werken als freelancer wat eenzaam voelen, omdat je niet vaak in teamverband werkt. Door deel te nemen aan events en webinars kom je in contact met andere freelancers en deel je je ervaringen over je florerende maar uitdagende business.
- Het is heel gemakkelijk om je kosteloos aan te melden op het platform. En je staat altijd direct in contact met de opdrachtgever, dat maakt de communicatie erg fijn en gemakkelijk.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste voordelen van het gebruik van een market place als Malt? (Wat viel je op bij het aanmaken van je account of het doorlopen van het proces van het accepteren en afronden van een project)
- Wat ik heel fijn vind aan projecten uitvoeren via Malt is de supersnelle betaling. Als zzp’er krijg je namelijk vaak te maken met onbetaalde facturen die lang op zich laten wachten. Bij Malt word je binnen maximaal 72 uur uitbetaald.
- Als freelancer op Malt kun je gevonden worden door meer dan 60 duizend opdrachtgevers. Dit betekent dat wanneer je je beschikbaarheid juist aangeeft en je profiel helemaal up-to-date is, er snel een ideale match wordt gemaakt tussen opdrachtgever en freelancer.
- Malt is heel gebruiksvriendelijk: je bespaart kostbare tijd doordat je handig offertes op kunt maken, je portfolio snel kunt uploaden en daarnaast worden administratieve taken uit handen genomen. Het team van Malt is ontzettend hulpvaardig dus als je er even niet uitkomt, word je meteen geholpen.
Wat kan het verschil maken bij de keuze tussen het ene en het andere project? Wat kan het ene aantrekkelijker maken dan het andere?
Het is vooral belangrijk om voor een project te kiezen dat uitdagend genoeg is, máár neem geen risico door een klus aan te nemen die je niet succesvol kan afronden. Weet wat je vaardigheden zijn en wat je kan realiseren voor de klant. Zo wordt er niemand teleurgesteld.