Freelancers met imposter syndrome

Als freelancer beginnen met jouw carrière kan behoorlijk spannend en uitdagend zijn. Het kan voelen als een sprong in het diepe en als je niet oppast kan het je zelfvertrouwen flink beïnvloeden. Misschien denk je wel eens dat je niet goed genoeg bent of dat je niet weet waar je mee bezig bent. Dit zijn allemaal gedachten die passen bij het imposter syndrome.

Wat is het imposter syndrome?

Het imposter syndrome is een psychologische term dat verwijst naar een veelvoorkomend gevoel van onzekerheid en twijfel, die vaak komt uit de angst om betrapt te worden als 'bedrieger'. Dit gevoel gaat gepaard met de overtuiging dat jouw successen meer te maken hebben met geluk dan hard werken en talent. Zelfs wanneer je succesvol bent in jouw werk, kan het imposter syndrome ervoor zorgen dat je denkt dat het per ongeluk is, of dat je geluk hebt gehad.

Hoe ontstaat imposter syndrome?

Er zijn verschillende oorzaken van het imposter syndrome, maar een veelvoorkomende daarvan is perfectionisme. Veel freelancers zijn perfectionistisch en willen altijd zo goed mogelijk presteren. Wanneer iets niet perfect is, kan het imposter syndrome toeslaan en kan je gaan denken dat je niet goed genoeg bent. Een andere oorzaak is jezelf vergelijken met anderen. Wanneer je anderen vergelijkt met jouw eigen werk, kan je gaan denken dat zij beter zijn, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Er zijn daarnaast nog een aantal factoren die imposter syndrome kunnen versterken, waaronder;

-   Bang om te worden afgewezen: als je net als freelancer start wil je uiteraard jezelf succesvol in de markt te zetten en klanten winnen. Dit kan ertoe leiden dat je bang wordt voor afwijzing, met name in het begin.

-   Focus op feedback van anderen: als freelancer krijg je geregeld feedback van klanten en opdrachtgevers. Als deze feedback tegenvallend is, of anders dan je had verwacht, dan kan dit ervoor zorgen dat je het gevoel krijgt te kort te schieten.

-   Onzekerheid over je vaardigheden en prestaties: De start van je freelancecarrière betekent vaak nog weinig ervaring, waardoor het logisch is dat je nog wat onzekerder bent over je werk. Vaak ben je nog zoekende naar een specialisatie en tot die tijd kan het voelen alsof je niet precies weet wat je doet.

Hoe kan je imposter syndrome tegengaan?

Gelukkig zijn er manieren om van het imposter syndrome af te komen. Onderstaande tips kunnen je helpen om jouw zelfvertrouwen te vergroten en het oplichterssyndroom van je af te schudden.

1. Praat erover met anderen

Een van de beste manieren om van het imposter syndrome af te komen is door hierover te praten met anderen. Door jouw gevoelens te delen, zal je merken dat je niet de enige bent die deze emoties en gedachten heeft. Het bespreekbaar maken is een goede manier om perspectief te krijgen en te realiseren dat je niet de enige bent die zich zo voelt.

2. Erken jouw prestaties

Het erkennen van jouw prestaties is een krachtige manier om het imposter syndrome te overwinnen. Maak een lijst van je successen en prestaties en wees trots op wat je al hebt bereikt. Het kan ook helpen om positieve feedback te verzamelen van klanten. Het zien van positieve feedback kan een grote boost geven aan jouw zelfvertrouwen.

3. Accepteer fouten en mislukkingen

Fouten en mislukkingen horen bij het leven. Het zal nooit mogelijk zijn om alles perfect te doen, en dat is iets dat iedereen moet accepteren. Het mooie aan het maken van fouten is dat je ervan kan leren zodat je in de toekomst beter kan presteren. Fouten maken betekent niet dat je faalt, maar dat je simpelweg beter wordt in wat je doet op de lange termijn.

4. Stop met vergelijken

Het is bijna onmogelijk om jouw werk te vergelijken met dat van anderen omdat iedereen anders is. Jouw werk is uniek omdat jij uniek bent. Focus daarom op jouw eigen werk en prestaties en probeer je niet te fixeren op wat anderen doen. Hierdoor krijg je meer rust en zal het imposter syndrome minder vat op je krijgen.

5. Geloof in jezelf

Misschien wel de belangrijkste tip: geloof in jezelf. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is essentieel om van het imposter syndrome af te komen. Stop met twijfelen aan je eigen capaciteiten en richt je op het versterken van jouw zelfvertrouwen. Realiseer je dat jij zelf de enige bent die bepaalt of je het goed doet, en dat jouw mening de enige is die telt.

Freelance community

Het is volkomen normaal om af en toe last te hebben van het imposter syndrome. Laat het echter niet iets zijn dat jou ervan weerhoudt om te starten als freelancer. Zoals de eerste tip al aangaf kan het je zelfvertrouwen een enorme boost te geven door erover te praten. 

Bij Malt hebben we een sterke freelance community. Door je hierbij aan te sluiten heb je niet alleen een sterk netwerk en het gevoel van verbondenheid, maar ook toegang tot vele evenementen met sprekers die veel over onderwerpen als imposter syndrome weten. Aan het einde van de dag zijn we allemaal in staat om als freelancer aan de slag te gaan en een steuntje in de rug kan hetgeen zijn dat we nodig hebben om in onszelf te geloven.