In ons dagelijks leven komen we regelmatig algoritmes tegen. Simpel gezegd zijn dat stapsgewijze instructies die uitgevoerd worden om een bepaald resultaat te behalen. In het digitale tijdperk zijn algoritmes overal en dat is bij Malt niet anders. In de Q&A hieronder geven we antwoord op al jullie brandende vragen over het Malt algoritme 👇

Wat moet ik weten over het Malt algoritme?

Ons algoritme zorgt ervoor dat jij de meest relevante/kwalitatieve projecten van cliënten krijgt

Dankzij krachtige machine learning zorgt ons algoritme ervoor dat freelancers zo snel mogelijk de meest relevante projectvoorstellen krijgen. 

Het leert van de reacties die freelancers geven op de duizenden opdrachtvoorstellen en uitgevoerde projecten op ons platform, zodat we betere resultaten kunnen bieden in de toekomst.

Het legt verbanden tussen profielen die op elkaar lijken (als iemand bijvoorbeeld zoekt op “Java programmeur”, stellen we ook Kotlin programmeurs voor). We streven ernaar om onze cliënten diverse profielen te laten zien die relevant zijn voor hun project en waar ze misschien in de eerste plaats zelf niet aan gedacht hebben.

Freelancers hebben invloed op de projectvoorstellen die ze ontvangen en hun plek in de zoekresultaten

 • Kwaliteit en nauwkeurigheid van het profiel: vul je profiel zorgvuldig in, inclusief profielfoto, vaardigheden (minimaal 7), een beschrijving en werkervaring. Onderteken het freelancer handvest en vraag om externe aanbevelingen.

 • Activiteit op het profiel: voer al je projecten uit via Malt, geef regelmatig je beschikbaarheid door, reageer snel, geef een antwoord op elk projectvoorstel via Malt door de opdracht aan te nemen of af te wijzen (de Malt chat is niet bedoeld voor neutrale gesprekken) en werk je profiel bij als dat nodig is.

Freelancers hebben niet op alle factoren invloed

 • Cliënt en project: een opdrachtgever kan bij het plaatsen van een project of het zoeken naar een freelancer de resultaten filteren, zodat er alleen profielen getoond worden die relevant zijn voor de opdracht. Er kan gefilterd worden op dagelijks tarief, ervaringsniveau, sector, vaardigheden, talenkennis, locatie en of een freelancer vanuit huis of op locatie werkt.

 • Relevantie in de zoekresultaten: op welke plek je staat in de zoekresultaten hangt ook af van de andere profielen in jouw regio. Malt weerspiegelt de freelancemarkt in het gebied waar jij actief bent (land of stad) en sommige beroepen zijn op bepaalde plekken competitiever dan andere.

Hoe kom ik in de topresultaten?

Ons algoritme houdt rekening met verschillende factoren en sommige hebben een grotere impact dan andere. De plaatsing van freelancers in de topresultaten hangt onder andere af van:

 • De kwaliteit van het profiel van een freelancer

 • Hoe actief een freelancer is op zijn of haar profiel

 • Het project en de criteria van de cliënt

Om freelancers te koppelen aan de projectvoorstellen van cliënten gebruiken we bijvoorbeeld de volgend gegevens:

Kwaliteit

 • Profielkenmerken: titel, vaardigheden (noem er minimaal 7), beschrijving, ondertekend freelancer handvest

 • Aantal externe aanbevelingen

 • Hoeveel ervaring je hebt

 • Ervaring in de sector

Er is geen perfect aantal vaardigheden dat je kunt toevoegen op je profiel. Noem er in elk geval 7, zodat we je kunnen bereiken voor alle opdrachtvoorstellen die bij je profiel passen, maar voel je vrij om tien, twintig of meer vaardigheden toe te voegen. Het gaat niet om het aantal, maar om hoe relevant en accuraat de vaardigheden zijn. Bedenk daarom hoe je jezelf het beste kunt beschrijven. En vergeet niet om de rest van je profiel ook in te vullen, want een compleet profiel is de sleutel tot meer projectvoorstellen die beter bij je passen.

Activiteit

 • De verhouding tussen de projectvoorstellen waar je voor bent geclassificeerd en waar je op hebt gereageerd. Gesprekken moeten worden beantwoord en gearchiveerd, of ze een positieve uitkomst hadden (je hebt een offerte verstuurd) of een negatieve (je hebt het project afgewezen)

 • Aantal gesprekken dat resulteerde in een offertes en facturen

 • Aantal projecten voltooid op Malt

 • Laatste update van je profiel (inclusief beschikbaarheid)

 • Gemiddelde reactietijd

 • Aantal reviews

 • Aantal externe aanbevelingen

 • Gemiddelde beoordeling van cliënten

Criteria van de cliënt

 • Locatie en of je op kantoor of op afstand werkt

 • Beschikbaarheid

 • Talenkennis

 • Dagelijks tarief

 • Supermalter-status

Wat betreft je beschikbaarheid, is het belangrijk om te onthouden dat je nieuwe opdrachtvoorstellen kunt ontvangen:

 • Als je de afgelopen 7 dagen je beschikbaarheid hebt doorgegeven

 • Als je hebt aangegeven ‘binnenkort beschikbaar’ te zijn

 • Als je je beschikbaarheid niet hebt bevestigd, maar je in de afgelopen 12 maanden hebt ingelogd op het Malt platform (je krijgt deze status automatisch als je je beschikbaarheid niet hebt bevestigd in de afgelopen 7 dagen)

Freelancers die aangeven dat ze langer dan twee maanden niet beschikbaar zijn, ontvangen geen projectvoorstellen meer via Malt.

En hoewel het algoritme deze factoren niet meeneemt, blijkt het dat potentiële opdrachtgevers vaker kiezen voor profielen met een kwalitatief goede profielfoto en geverifieerde juridische documenten. En vergeet niet dat jouw plek in de zoekresultaten ook afhangt van de andere actieve freelancers in jouw omgeving en van de zoekcriteria die de cliënt heeft ingevuld. Het is onmogelijk om volledige controle te hebben over het proces.

Met hoeveel freelancers wordt per opdracht contact opgenomen?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst iets anders uitleggen. Het is belangrijk om te weten dat cliënten twee verschillende manieren hebben om een freelancer te vinden voor hun project: ze kunnen de zoekmachine gebruiken of ze kunnen een project plaatsen.

Zoekmachine

Een opdrachtgever kan de zoekmachine gebruiken om profielen van freelancers te vinden door trefwoorden in te vullen en dan te filteren op de volgende criteria: hoofdcategorie freelancer, dagelijks tarief, talenkennis, sectorervaring, etc.

De volgende stap is om contact op te nemen via de chat van Malt. Om te voorkomen dat er voor een opdracht te veel freelancers worden aangesproken kunnen cliënten contact opnemen met maximaal 10 profielen per project.

Een project plaatsen

Opdrachtgevers kunnen tijd besparen door een project rechtstreeks op Malt te plaatsen. Dit proces is heel anders dan het gebruik van de zoekmachine: de cliënt vult in welke vaardigheden nodig zijn voor het project, hoe lang de duur is, wat de locatie is (en of het op afstand kan), wat het budget is (cliënten kunnen dit geheim houden) en voegt een briefing toe.

Ons algoritme gaat dan op zoek naar freelancers die bij het project passen en stuurt matchingvoorstellen naar profielen die aan alle voorwaarden voldoen en die het meest relevant zijn. Sommige cliënten vragen de hulp van onze Recruiting Consultants of Freelance Success Managers om de perfecte freelancer te vinden voor hun project. Het is ons streven om voor elke opdracht één of meer positieve reacties te genereren, maar om in het proces zo min mogelijk freelancers te contacteren. Om deze conversie te optimaliseren beperken we soms de grootte van onze selectie.

Bij sommige opdrachtvoorstellen laten de resultaten zien dat we met meer freelancers contact op moeten nemen om een positief antwoord te krijgen. Ons algoritme bepaalt hoe groot de selectie is, met als doel om niet meer dan 8 positieve antwoorden te krijgen.

Krijg ik meer opdrachten als ik Supermalter ben?

Als je Supermalter bent betekent dat dat je in de afgelopen maanden een bepaald aantal projecten hebt uitgevoerd en dat we op Malt de achtergrond daarvan kunnen zien.

Of je meer opdrachten krijgt hangt af van hoe actief je bent, hoe recent je projecten zijn, wat voor soort projecten je zoekt, wat de status is van andere freelancers, etc.

Krijg ik meer opdrachten als ik veel projecten via Malt gedaan heb?

Het aantal projecten dat je hebt uitgevoerd via Malt is belangrijk, maar het is niet de enige factor die invloed heeft op het aantal projectvoorstellen dat je krijgt. Of jij in de zoekresultaten naar voren komt hangt bijvoorbeeld ook af van de ‘levendigheid’ van je profiel. Zorg er dus voor dat je je profiel regelmatig bijwerkt, dat je nieuwe relevante vaardigheden blijft leren, dat je snel reageert op de verzoeken die je ontvangt, etc.

Om een voorbeeld te geven: de kans dat je een nieuw projectvoorstel krijgt is groter als je een bijgewerkt profiel hebt met up-to-date beschikbaarheid, dan wanneer je Supermalter bent, maar je al vier maanden niet meer hebt ingelogd op Malt.

Ik reageer niet meer op matchingvoorstellen, omdat ik het idee heb dat er veel concurrentie is en dat ik er bijna nooit werk uit krijg. Hoe krijg ik meer directe opdrachten van cliënten?

Bij Malt streven we ernaar om relevante projecten te vinden, die passen bij jouw vaardigheden en wensen en om daarbij rekening te houden met je beschikbaarheid en je expertise. Cliënten hebben twee verschillende opties om freelancers te vinden voor hun project: ze kunnen handmatig zoeken of ze kunnen Malt vragen om geschikte freelancers voor hun project te vinden. De tweede optie kost minder tijd voor cliënten en daarom wordt deze steeds meer gebruikt. Soms maken ze ook gebruik van beide opties om meer kans te hebben de perfecte freelancer te vinden voor hun project. Het kan dus heel goed dat de cliënten die je eerst direct projectvoorstellen stuurden nu gebruik maken van de andere optie. 

Op dit moment hebben freelancers niet de mogelijkheid om alleen directe voorstellen van cliënten te ontvangen. Maar of je geïnteresseerd bent in het project of niet, het is belangrijk om altijd te reageren op de voorstellen die je ontvangt. Het is niet erg om een project af te wijzen, hiermee geef je het Malt algoritme nieuwe informatie, waardoor opdrachten in de toekomst beter bij je passen. We sturen je namelijk alleen een matchingsvoorstel als we denken dat je hier interesse in hebt. Wanneer we een opdrachtgever helpen bij het vinden van freelancers voor een project willen we zeker weten dat we een match vinden. Het algoritme stuurt daarom genoeg matchingsvoorstellen om maximaal 8 positieve reacties te krijgen.