Zorgen voor vrije tijd als freelancer

Vrij nemen als freelancer, de meeste mensen die zelf niet freelancen zullen denken dat dat o zo gemakkelijk is. Koffietje hier, terrasje daar, even op vakantie? Hup, doen we gewoon. Helaas ziet het echte freelance leven er een stuk minder rooskleurig uit. Want om jezelf die vrije tijd te gunnen en te kunnen geven, zal er hard gewerkt en goed gepland moeten worden. Hiernaast moet je natuurlijk ook durven loslaten, want echt, je klanten kunnen echt wel een paar uurtjes of dagen zonder je! Als freelancer is tijd je grootste vriend, want alleen jij bent de baas over hoe je je dagen precies invult. De truc is om precies de juiste balans te vinden tussen het grijpen van kansen en jezelf de rust gunnen die je zo hard nodig hebt. In dit artikel leggen we uit hoe je dit precies voor elkaar krijgt.

Kies de juiste freelancestrategie 

Als freelancer word je (als het goed is) beter betaald dan de meeste mensen in loondienst. Dat bekent dus dat je eigenlijk de keuze hebt om meer te verdienen óf minder te werken. 

Wanneer je voor jezelf de juiste strategie en tarieven kiest, kun je hierin doen wat je wilt. Of misschien kun je deze twee dingen wel combineren. Kies er bijvoorbeeld eerst een tijd voor om meer te verdienen, om jezelf vervolgens meer vrijheid te gunnen en minder te werken. De buffer die je hebt opgebouwd met de periode daarvoor kun je vervolgens mooi gebruiken in deze periode van minder werken. 

Welke strategie je kiest hangt natuurlijk ook compleet van je dromen en doelen af. Het is ook niet raar als deze strategie in de loop der jaren – of zelfs maanden – verandert, want je leven ziet er natuurlijk niet altijd hetzelfde uit. Wil je op wereldreis? Dan is het slim om je strategie aan te passen om meer verdienen, zodat je in alle rust en vrijheid van die reis kunt genieten, zonder te hoeven werken. Of misschien vind je het juist wel fijn om in het dagelijks leven te kunnen genieten van meer vrije uurtjes, dan kies je er waarschijnlijk voor om minder te werken en gewoon te verdienen wat je nodig hebt.

Productiviteitstips voor freelancers

Voordat we het gaan hebben hoe je nou precies voor die vrije tijd als freelancer kunt zorgen, willen we je eerst de nodige productiviteitstips meegeven. Want, hoe productiever je werkt, hoe gemakkelijker je vrij kunt nemen!

Maak elke dag een to-do lijst voor jezelf.

Beter nog, begin de week met een wekelijkse to-do lijst. Wanneer je op een rijtje hebt wat je moet doen, kun je gemakkelijker je tijd indelen. Stel, je moet tien artikelen schrijven als tekstschrijver, hoeveel kun je er per dag schrijven? Hou daarbij rekening met de hoeveelheid vooronderzoek. Ook voordelig aan een to-do lijst, je vergeet geen kleine dingen die misschien klein, maar wél belangrijk zijn. Het is mij geregeld overkomen dat ik kleinere opdrachten over het hoofd zag en ik die aan het einde van de week (of in het weekend) nog als de wiedeweerga af moest maken. Geen fijn begin van je weekend! 

Blok tijd om je mailbox te legen.

Tussendoor je mail bekijken en erop antwoorden is namelijk killing voor je productiviteit. Het werkt afleidend en je vergeet half waar je eigenlijk mee bezig was. Zorg ervoor dat je ’s morgens direct de openstaande mails wegwerkt en plan aan het einde van de dag nog een halfuurtje in. Vind je dit toch te weinig? Vooruit, trek er rond de lunch dan ook een kwartiertje voor uit. Zolang je je mailbox tussendoor maar lekker dicht laat.

Weg met afleiding!

Hier vallen dus mails onder, maar ook de grootste boosdoener van tegenwoordig: social media. Er gebeurt steeds wat nieuws, dus voor je het weet zit je minutenlang doelloos te scrollen door je tijdlijn om te zien wat andere mensen uitspoken. Hartstikke leuk natuurlijk, maar niet echt goed voor je workflow. Leg je telefoon dus heel ver weg, zet de meldingen van je apps uit en/of zet je internet helemaal uit. Het is even afkicken, maar veel beter voor je productiviteit. 

Doe de opdrachten waar je het meest tegenop ziet eerst.

Want je kent het vast wel, klusjes waar je echt geen zin in hebt, stel je uit tot het eind van de week. Maar eh, heb je er tegen die tijd wel zin in? Waarschijnlijk niet. En doordat je ertegenaan loopt te hikken, spookt het toch rond in je hoofd. Het is dus veel slimmer om dat soort opdrachten meteen af te ronden, zodat je er snel vanaf bent. Voelt nog eens hartstikke lekker ook! 

Neem pauzes.

Klinkt cliché, blijft waar. Er zijn ik weet niet hoeveel freelancers die het werk maar blijven aannemen en zichzelf geen enkele pauze gunnen. De hele dag zitten is funest voor je lichaam, dus zorg ervoor dat je tussendoor een fijne wandeling maakt of loop desnoods even rond wanneer je een telefoontje pleegt (dit telt niet als pauze!). Doordat je in beweging komt schiet je concentratielevel meteen omhoog. De pauzes hoeven niet eens lang te zijn, werk bijvoorbeeld volgens de pomedoro techniek, waarbij je 25 minuten werkt en daarna 5 minuten pauze neemt. Mocht je dit te kort vinden, kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om 50 minuten te werken en 10 minuten pauze te nemen. Neem sowieso lekker de tijd voor een lunchpauze – niet achter de laptop.

null

Hoe zorg je voor genoeg vrije tijd?

Nu je een pro bent in productief werken, is het een stuk gemakkelijker om vrije tijd in te plannen. Hoe je dat doet?

Plan vooruit en maakt een juiste tijdsinschatting

Zorg ervoor dat je de projecten die je aanneemt passen in jouw tijdlijn. Is het bijvoorbeeld een langdurig project dat precies overlapt met jouw geplande vakantie? Denk er dan nog maar even tien keer over na, want grote kans dat je dan op je vakantie alsnog aan het werk bent. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wil je het project wel graag aannemen? Overleg met de opdrachtgever of het mogelijk is om de planning iets aan te passen.

null

Communiceer goed met je klanten

Op Malt vul je altijd je beschikbaarheid in voor de komende tijd. Als je ‘binnenkort beschikbaar’ instelt, kunnen klanten je vanaf een maand tot je terug bent van vakantie wel gewoon in de zoekresultaten terugvinden. Wanneer je beschikt over Malt Plus, blijf je gewoon berichten van potentiële klanten ontvangen, tenzij je langer dan twee maanden niet beschikbaar bent.

“Een paar weken voordat ik op vakantie ga informeer ik al mijn vaste klanten, zodat ik er zeker van ben dat ik last minute klusjes nog af kan maken. Wanneer ik weg ben check ik nog steeds mijn mail, maar zorg er wel voor dat er een out of office bericht verzonden wordt. Dan weten huidige klanten dat het een tijdje kan duren voordat ik antwoord en nieuwe klanten dat ik nu niet beschikbaar ben.” – Bryan B

Het is sowieso een goed idee om je bestaande klanten persoonlijk op de hoogte te stellen door een mailtje of telefoontje. Doe dat het liefst zo vroeg mogelijk en stuur ze een week van tevoren ook nog even een herinnering. Zo kunnen ze mogelijke last minute vragen nog stellen. Vergeet ook geen out of office mailbericht in te stellen.

null

Bereken vakantiegeld in je uurtarief

Het grote nadeel aan freelance werken is dat je geen vakantiegeld krijgt en geen betaalde vakantie uren opbouwt. Zorg er dus voor dat je hier een berekening van maakt en dit meeneemt in je uurtarief. Op deze manier spaar je hier gewoon zelf voor en sla je niet meteen een gat in je bankrekening wanneer je eens een paar dagen of weken weg bent. Je kunt het gespaarde geld inzetten om het missende inkomen mee op te vullen of om een collega-freelancer te betalen die een gedeelte van je opdrachten overneemt wanneer het echt niet anders kan.

Al met al concluderen we dus dat je prima vrije tijd kunt nemen als freelancer, zolang je maar productief werkt, je klanten op de hoogte houdt en het jezelf gunt. En dat laatste is misschien nog wel het belangrijkst, want rust nemen als freelancer is hard nodig. Dus hup, plan meteen maar een weekendje of weekje weg. Je verdient het!