De Nederlandse overheid heeft in het Belastingplan voor 2023 een aantal fiscale wijzigingen doorgevoerd die invloed hebben op zelfstandig ondernemers in de huidige talenteneconomie. De gevolgen zullen merkbaar zijn voor zzp’ers in verschillende inkomensschalen. Het gaat in het bijzonder om drie wijzigingen in het belastingstelsel:
- De zelfstandigenaftrek gaat omlaag
- De middelingenregeling vervalt
- De fiscale oudedagsreserve (FOR) vervalt
In dit artikel bespreken we de verschillende wijzigingen. We leggen uit wat er precies verandert, wat dat betekent voor jouw belastingaangifte als zzp’er en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat deze fiscale wijzigingen zo min mogelijk impact hebben op je bedrijf. Wij willen graag dat jij goed voorbereid bent op je belastingaangifte van 2023 en dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Wat gaat er veranderen?
Voor het jaar 2023 heeft het kabinet een aantal wijzigingen doorgevoerd die impact hebben op het belastbare inkomen van zzp’ers. Dit doen ze enerzijds om de arbeidsmarkt meer in balans te brengen door het verschil in belastingdruk tussen werknemers en ondernemers te verkleinen en anderzijds om het belastingstelsel te vereenvoudigen (bron: aankondiging Belastingplan 2023 Rijksoverheid ). Hieronder bespreken we wat de drie belangrijkste fiscale wijzigingen voor zzp’ers precies inhouden.
Verlaging van de zelfstandigenaftrek
Werk jij minimaal 1225 uur per jaar voor je eigen onderneming? Dan kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek. Dit betekent dat je een vastgesteld bedrag van je winst mag aftrekken, daar betaal je dus geen belasting over. De overheid heeft een aantal jaar geleden aangekondigd de zelfstandigenaftrek stapsgewijs te gaan verlagen. Voor 2023 is het bedrag vastgesteld op 5.030 euro, dit was 6.310 euro in 2022 en 6.670 euro in 2021. Ook de komende jaren zal het bedrag verder omlaag gaan, het huidige plan is om de zelfstandigenaftrek verder af te bouwen tot 900 euro in 2027.
Verval van de middelingenregeling
De middelingenregeling is bedoeld voor mensen die een inkomen hebt dat per jaar sterk wisselt en die meer belasting betalen dan wanneer hun inkomen gelijkmatig verdeeld zou zijn. Wanneer je de middelingenregeling aanvraagt baseert de Belastingdienst jouw inkomensbelasting op het gemiddelde inkomen over een periode van drie jaar. Voor freelancers kan deze regeling voordelig zijn, omdat zij vaak op projectbasis factureren, wat kan zorgen voor een sterk wisselend inkomen. De middelingenregeling vervalt vanaf 1 januari 2023 en de laatste periode waarvoor je dit kunt aanvragen is 2022 tot 2024.
Verval van de fiscale oudedagsreserve (FOR)
De fiscale oudedagsreserve (FOR) is een gereserveerd deel van de winst waar ondernemers uitstel van belasting voor krijgen. Wanneer iemand stopt met ondernemen kan het gereserveerde bedrag gebruikt worden om een lijfrente of ander pensioenproduct mee aan te schaffen. Op dat moment wordt er alsnog belasting over geheven, het gaat hier dus niet om een aftrekpost, maar de belasting kan in sommige gevallen wel lager uitvallen. Deze regeling werd door ondernemers gebruikt om voordelig meer te kunnen investeren in hun bedrijf. Vanaf 1 januari 2023 mag de FOR niet verder aangevuld worden. Voor het bedrag dat je al opzij hebt gezet als FOR veranderen de regels niet, zolang je ondernemer blijft geldt het belastingvoordeel net als eerder.
Meer weten? Bekijk dit artikel over de belastingwijzigingen op de website van de Kamer van Koophandel. Op deze pagina vind je ook een rekentool, waarmee je kunt inschatten wat voor effect de wijzigingen hebben op jouw persoonlijke situatie.
Directe gevolgen voor zelfstandig ondernemers
Het wegvallen van de middelingenregeling is vooral nadelig voor zzp’ers die een sterk wisselend inkomen hebben. Als jij in een kalenderjaar veel factureert en daardoor een relatief hoge omzet hebt, kun je al snel in een hogere belastingschaal terechtkomen, waardoor je meer belasting moet betalen. Daarbij kan het goed zijn dat een jaar met veel omzet wordt gevolgd door een jaar met aanzienlijk minder omzet. Dat betekent dat een hogere belastingaanslag valt in een jaar dat je op financieel gebied sowieso al minder ruimte hebt.
Het verval van de FOR betekent dat het minder makkelijk wordt voor zzp’ers om hun oude dag veilig te stellen. Wanneer je van deze regeling gebruik maakte zul je daarnaast vanaf dit jaar belasting gaan betalen over een groter gedeelte van je omzet. Het verval van de zelfstandigenaftrek maakt het belastbare deel van je inkomen nog groter, met als mogelijk gevolg dat je in een hogere belastingschaal terechtkomt en meer belasting moet betalen.
De drie wijzigingen zorgen er samen voor dat de meeste freelancers vanaf dit kalenderjaar meer belasting moeten gaan betalen dan voorheen. Hierdoor zijn minder middelen beschikbaar om te investeren in hun bedrijf, of om zichzelf winst uit te keren. Dit zorgt ervoor dat zij minder vrijheid en flexibiliteit hebben. Ze zullen zich meer moeten gaan richten op het maken van winst, want ze moeten meer geld binnenkrijgen om dezelfde resultaten te behalen.
Wat kun jij doen om de impact te beperken?
Door de wijzigingen in het belastingstelsel is de kans groot dat jij ook meer belasting gaat betalen. Om te voorkomen dat je belastingaanslag veel hoger is dan verwacht is het goed om nu al na te denken over hoe het verschil zo klein mogelijk houdt. We bespreken een paar dingen die je kunt doen om de impact van de fiscale wijzigingen te beperken.
Hanteer de juiste tarieven
Denk goed na over hoeveel je bij bestaande en nieuwe klanten in rekening brengt. Kijk naar de markt en doe een vergelijkend onderzoek met andere freelancers die ongeveer evenveel ervaring hebben als jij. En, heel belangrijk, ga niet lager zitten met jouw tarief! Dat lijkt misschien tegenstrijdig, maar wanneer jij een hoger tarief rekent geef je opdrachtgevers te kennen dat je kwaliteitswerk levert en dat je expert bent in jouw vakgebied. En voor een goede balans tussen werkdruk en omzet is het beter om minder klanten hebben die je naar waarde betalen, dan een heleboel klanten die op zoek zijn naar goedkope diensten.
Met bestaande klanten over tariefverhogingen praten is voor veel freelancers niet het leukste onderdeel van zelfstandig ondernemen. Om je bedrijf gezond te houden is het echter essentieel dat jouw tarieven naar omstandigheden bij worden gesteld. Hou daarom de inflatie in de gaten en bekijk of er andere kostenposten zijn die het uitvoeren van je werk duurder maken. Plan jaarlijks een gesprek in met je vaste klanten om de verhoging van je tarieven te bespreken. Als je dit structureel doet zal het voor hen niet als verrassing komen en met een beetje oefening zal het gesprek voor jou steeds makkelijker worden.
Denk na over je pensioen
Het lijkt nog ver weg, maar toch is het belangrijk dat je nu al plannen maakt voor je pensioen. In het Nederlandse systeem is het zo dat je over je hele loopbaan pensioen opbouwt. In loondienst word je door je werkgever aangemeld voor een pensioenfonds, als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Doe je dit niet, dan moet je straks rondkomen van slechts de AOW. Op de website van de Kamer van Koophandel wordt in detail uitgelegd hoe het pensioensysteem in elkaar zit voor zzp’ers. Bekijk hier wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat jij er ook zonder de FOR op je oude dag warm bij zit.
Schakel een financieel adviseur in
Het Nederlandse fiscale stelsel is ingewikkeld en de meeste freelancers zijn geen financieel expert. Om ervoor te zorgen dat jouw belastingaangifte op de meest voordelig mogelijke manier gedaan wordt raden we je daarom aan om een financieel adviseur in dienst te nemen die gespecialiseerd is in zelfstandig ondernemen. Het is nu een extra kostenpost, maar dat betekent ook dat jij minder tijd hoeft te investeren in het doen van onderzoek. Daarnaast kan de expertise van een belastingadviseur op de lange termijn een aanzienlijk verschil maken. Met het oog op de hierboven besproken wijzigingen kan hij of zij onder meer op de volgende manieren helpen:
- De impact van de afnemende zelfstandigenaftrek beperken. Bijvoorbeeld door je werk in de toekomst slimmer in te delen, zodat dit gelijk loopt met het afnemende belastingvrije bedrag.
- Het effect van sterk wisselende inkomsten verkleinen. Belastingadviseurs weten alles van schalen, percentages, aftrekposten, tarieven en meer en kunnen advies geven over jouw specifieke situatie.
- Een correct geformuleerd pensioenplan opstellen. Dit kan een goede vervanging zijn als je gebruik maakte van de FOR. Deed je dat niet, dan is dit alsnog een goed moment om je pensioen te regelen.
Houd Malt in de gaten
Malt is een platform voor freelancers, door freelancers en wij weten als geen ander wat de uitdagingen zijn bij het runnen van je eigen bedrijf. Het is ons doel om onze krachten in te zetten om onze freelancers zoveel mogelijk te helpen. Daarom gaan we in 2023 verschillende partnerschappen aan met pensioenfondsen en belastingadviseurs. Wij onderhandelen met de beste partijen, zodat jij dit niet zelf hoeft te doen. Op die manier hopen wij meer waarde te kunnen toevoegen voor onze freelancers en een stukje zekerheid te bieden in een tijd met financiële uitdagingen.
Daarnaast doen wij hard ons best om ervoor te zorgen dat onze zzp community toegang heeft tot nuttige informatie. Wij verzorgen regelmatig informatieve webinars en evenementen en we houden onze freelancers op de hoogte van relevant nieuws. We besteden ook aandacht aan de vragen die freelancers hebben over het fiscale stelsel. Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op social media.