Je hebt je ingeschreven op Malt, je profiel is compleet en je krijgt net de langverwachte e-mail “Nieuwe berichten van …”. En wie nieuwe berichten zegt, zegt een nieuw projectvoorstel op Malt!

Hoe reageer je hier op? Binnen hoeveel tijd? Moet je overal ja op zeggen? Kan ik het me veroorloven om nee te zeggen? Allemaal vragen die freelancers zichzelf stellen wanneer ze net beginnen. Hieronder maken we samen met jou de balans op om je zo goed mogelijk te begeleiden.

De chronologie van een antwoord op een projectvoorstel op Malt

  • 1 - Zorg ervoor dat je juridische documenten altijd up-to-date zijn op Malt.

  • 2 - Accepteer of weiger het projectvoorstel.

  • 3 - Stel jezelf voor, stel vragen, plan een eerste ontmoeting (bijvoorbeeld over de telefoon of videobellen).

  • 4 - Stel een gedetailleerde offerte op en verstuur hem via Malt.

  • 5 - Wacht tot de opdrachtgever de offerte goedkeurt en de vooruitbetaling uitvoert (indien van toepassing).

  • 6 - Je hebt nu alle stappen gevolgd en dus is het tijd om te beginnen. Op uw plaatsen, klaar, af!

Vergeet voor je begint niet om je juridische documenten op Malt te controleren! (H2)

Dit is een belangrijke stap om te garanderen dat je de betaling ontvangt. Ga naar je Malt profiel en controleer of je juridische documenten up-to-date zijn, voornamelijk je KvK uittreksel. Als freelancer ben je er namelijk verantwoordelijk voor om een goede betalingsgeschiedenis van je sociale premies op Malt aan te tonen. Dit duurt maar een minuutje! Begin dus bij deze stap om eventuele onzekerheden te voorkomen wanneer je de opdracht begint.

 

Antwoord snel via de berichtendienst van Malt

Ik antwoord om mijn statistieken bovenaan te houden!

Het is belangrijk dat je alle opdrachtgevers beantwoordt die contact met je opzoeken via Malt om je projectvoorstellen te doen. Als je het spelletje meespeelt win je gemakkelijk aan zichtbaarheid op het platform. Het is niet nodig dat je in het eerste berichtje gelijk al met een gedetailleerde uitleg komt: je hoeft de opdrachtgever alleen te bedanken dat hij contact met je heeft opgezocht en te zeggen dat je het voorstel gaat bestuderen. Je reactiesnelheid wordt weergegeven op je profiel, dit kan het verschil maken voor een gehaaste opdrachtgever om contact met je op te nemen (of om voor iemand anders te kiezen).

 

Kan ik het me veroorloven om nee te zeggen?

Let op, dit wil niet zeggen dat je overal ja op hoeft te zeggen. Verre daarvan! Het werkt wel in je voordeel om op elk projectvoorstel te antwoorden, of dit nu een positief of negatief antwoord is. Je antwoord speelt een doorslaggevende rol in de uiteindelijke keuze van de opdrachtgever en kan het verschil maken. Koester je gesprekken en vooral de eerste interacties die de doorslag kunnen geven.

 

Je kunt zeker een voorstel weigeren als je niet beschikbaar bent, als je niet alle benodigde vaardigheden hebt of als het voorstel je niet bevalt. Het is heel eenvoudig: het volstaat om op ‘weigeren’ te klikken. Je zichtbaarheid op Malt wordt niet beïnvloed als je een voorstel weigert. Je kunt zelfs de reden voor je weigering anoniem opgeven, dit helpt ons om de voorstellen beter te kwalificeren.

 

Download de Malt app om te voorkomen dat je een opdracht misloopt die wellicht interessant had kunnen zijn. Krijg nieuwe voorstellen direct op je telefoon binnen.

 

Praat met de opdrachtgever om zijn of haar behoeften beter te begrijpen

De berichtendienst van het Malt platform is een beveiligde plek om gegevens uit te wisselen, ideaal om verduidelijking te vragen over bijvoorbeeld de verwachtingen en de opdracht zelf. Neem de tijd om je nieuwe opdrachtgever te leren kennen en om de uitdagingen te begrijpen. Verlies het menselijke aspect van de relatie met de opdrachtgever niet uit het oog. Als freelancer stel je het ongetwijfeld op prijs dat je kunt kiezen met wie je werkt. Dit is het moment om daarvan te profiteren!

 

Wij raden het je af om een offerte als eerste reactie op het projectvoorstel van een klant te sturen. Het is beter om eerst een paar berichten heen-en-weer te sturen. Op die manier kun je je vaardigheden uitlichten, laten zien dat je serieus en gemotiveerd bent, maar zo kun je ook het probleem en de werkwijze van de opdrachtgever beter identificeren. Zo kan je uiteindelijk een offerte opstellen die zo dicht mogelijk bij de verwachtingen van de opdrachtgever ligt.     

 

Sommige freelancers presenteren in korte promotievideo’s hun werkervaring die overeenkomt met de behoeftes van de opdrachtgever, de manier waarop ze werken, voorbeelden van voltooide opdrachten of zelfs aanbevelingen van tevreden opdrachtgevers. Anderen schrijven bijvoorbeeld een korte introductie met een link naar hun portfolio. Welk format ook je voorkeur heeft, dit is hét moment om de opdrachtgever te laten zien dat je geïnteresseerd bent in het project. Plan een eerste ontmoeting met de opdrachtgever om de verwachtingen beter te kunnen identificeren, of dit nu over de telefoon of via videobellen is. Afhangend van je situatie kun je een lijstje opstellen met vragen over de behoeften van het bedrijf, het verloop van de opdracht, de deadlines en de opmaak van de oplevering.

 

Stel een offerte op met details over je tarieven

Als je eenmaal je opdrachtgever ontmoet hebt en wanneer de vraag en de verwachtingen geen mysterie meer voor je zijn, is het tijd om een offerte op te stellen. Deze stap moet altijd plaatsvinden op Malt zodat je profiteert van de korte betalingstermijnen, doorgaans binnen 3 werkdagen.

 

Een terugkerende fout bij beginnende freelancers is dat ze hun eerste offerte niet van genoeg details voorzien. Bijvoorbeeld: het volstaat niet om alleen maar op te schrijven dat je een website gaat ontwikkelen voor een opdrachtgever. Neem daarentegen de tijd om zoveel mogelijk elementen te specificeren: waar is je website, welke technologie ga je gebruiken, gedurende welke periode, etc. Je offerte dient als inkadering van de opdracht maar dient vooral als contract tussen je opdrachtgever en jou. Elk detail is dus van belang. Specificeer dus tot in detail de diensten die je voor deze opdracht aanbiedt, de geschatte termijn en het tarief voor elke afzonderlijke taak. Het staat je vervolgens vrij de offerte samen met de opdrachtgever te herzien om bepaalde factoren te veranderen. Afhankelijk van de omvang van de opdrachtgever is het verstandig om een nieuwe telefonische afspraak te maken met de opdrachtgever om je offerte tot in detail te bespreken, om te antwoorden op eventuele vragen en om te specificeren wat niet is opgenomen in je offerte.

 

Als je eenmaal je offerte hebt verstuurd via Malt, wacht dan tot de opdrachtgever de offerte goedkeurt voor je begint met werken. Let op: in het geval van een opdracht met een vooruitbetaling moet je absoluut wachten tot de opdrachtgever heeft betaald voor je begint. Hou een oogje op je inbox op Malt, je krijgt een berichtje in het gesprek met je opdrachtgever als je kunt beginnen met werken.  

 

Het volgen van deze eerste stappen op Malt kan je al garanderen van een positieve ervaring met je eerste opdrachtgever. Je verhoogt je kansen door snel en nauwkeurig te antwoorden. De volgende stap? Je hoeft alleen te beginnen! Als je de opdracht eenmaal hebt afgerond, vergeet dan niet je opdrachtgever te vragen om een positieve beoordeling. Dit verhoogt je zichtbaarheid en waarom zou je geen Super Malter willen worden?