Als freelancer heb je gedurende de dag genoeg dingen te doen. Niet alleen het werken aan je eigen opdrachten, maar ook alle randzaken. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van nieuwe klanten, administratie, onderhandelingen, et cetera. Door die enorme hoeveelheid aan taken is het freelance leven niet altijd even makkelijk en daarom hebben we speciaal voor jullie allerlei freelance lifehacks op een rijtje gezet!
Prijzen & onderhandelen
Het bepalen van je prijzen en onderhandelen met klanten is iets wat je als freelancer doorlopend moet blijven doen. Of je nu met uurprijzen of projectprijzen werkt, grote kans dat die per klant nogal eens verschillen. Ook groeien je prijzen hoogstwaarschijnlijk mee met de ervaring die je opdoet binnen jouw vakgebied. Soms zie je door al die getallen en prijzen van concurrenten door de bomen het bos niet meer, dus bij deze een aantal tips van ons.
1) Stel een hoge dagprijs in
Op ons platform vul je een bepaalde dagprijs in. Veel mensen starten laag, omdat ze denken dat ze op deze manier snel en makkelijk veel klanten binnenhalen. Maar geloof ons, dat is helemaal niet nodig!
Weet je niet goed wat je kan vragen? Neem een kijkje op de profielen van andere Malt’ers of gebruik de KvK Rekentool.
Geef op je profiel of website duidelijk je ervaring en skills aan. Wees ook duidelijk over de resultaten die de klant mag verwachten en wat diegene eruit kan halen, zodat de klant je prijs begrijpt.
Maak er geen wedstrijdje van op het gebied van de laagste prijs. Zoals we wel eens zeggen: goedkoop is duurkoop. Het feit dat jij jezelf voor een lage prijs in de markt zet, betekent niet dat je meer klanten krijgt.
2) Bereid je voor op onderhandelen
Wanneer je je niet voorbereidt op de onderhandeling met je potentiële klant, kan dat ervoor zorgen dat je tijdens het gesprek overvallen wordt en daardoor akkoord gaat met verkeerde prijzen en/of deadlines. Niet fijn!
Voor het onderhandelen eens begint denk aan je minimale en maximale prijs. Dan weet je al vooraf wat je grenzen zijn op het gebied van je prijzen.
Bereid je voor op een uitleg over de prijs/kwaliteitverhouding. Snel geleverd werk betekent niet altijd goed geleverd werk.
Ondanks dat je altijd moet proberen het onderste uit de kan te halen, zal dat niet altijd lukken. Dan zal je moeten geven en nemen. Stel je bijvoorbeeld voor: je gaat akkoord met een lager tarief dan je in gedachten had, maar je spreekt wel alvast af dat je de komende klussen ook mag doen.