Kiezen om je te specialiseren in een vaardigheid of een sector maakt freelancers vaak bang, omdat ze vrezen dat deuren zullen sluiten. Toch kan specialisatie een manier zijn om meer activiteit op te bouwen, met hogere tarieven en klanten die gemakkelijker te overtuigen zijn. Laat de angst om jezelf op te sluiten in een niche los!
Marion Giraudon, expert in digitale strategie en sinds 2015 ingeschreven op Malt, deelt haar ervaring en advies als consultant in digitale strategie en mentor voor freelancers. Sinds 2018 helpt ze andere freelancers bij het starten en ontwikkelen van hun activiteiten, met de nadruk op organisatie, administratie en de commerciële kant, vaak beschouwd als een van de grootste uitdagingen. Ontdek hieronder haar beste tips 👇
Het debat over specialisatie
De angst om te specialiseren is gebruikelijk onder freelancers. Velen denken dat zich concentreren op een specifiek domein hen potentiële klanten kan ontzeggen. Freelancers vrezen vaak dat specialisatie hen in een routine zal opsluiten of hen zal beletten hun projecten te diversifiëren. Specialisatie biedt echter echte voordelen, zoals het gemakkelijker creëren van een expertimago en het inspireren van vertrouwen bij klanten. Specialisatie betekent niet dat je alle andere kansen opgeeft, maar eerder dat je je richt op je sterke punten om jezelf te onderscheiden. Het is mogelijk om te specialiseren per sector (bijvoorbeeld toerisme of gezondheidszorg) of per type dienst (bijvoorbeeld SEO-schrijven of webontwikkeling).
De voordelen van specialisatie
Specialisatie stelt freelancers in staat om de specifieke problemen van hun klanten dieper te begrijpen, waardoor uitwisselingen gemakkelijker worden en de kans op conversie toeneemt. Bijvoorbeeld, door te werken met spelers in de hotelbranche, kun je problemen anticiperen en oplossen die specifiek zijn voor die sector, wat helpt het vertrouwen van klanten te winnen. Specialisatie helpt ook bij het creëren van een sterk merkimago, essentieel om op te vallen in een concurrerende markt.
Door je te specialiseren, creëer je een imago van een expert. Je prospects zullen gemakkelijker te converteren zijn omdat je hun markt kent, moeilijkheden kunt anticiperen en concrete voorbeelden van je expertise kunt presenteren. Je bespaart ook tijd tijdens je marktonderzoek, door je inspanningen te concentreren op een specifieke sector. Deze focus heeft invloed op je personal branding en communicatie, zorgt voor een constante aanwezigheid en vergemakkelijkt de ontwikkeling van je netwerk via mond-tot-mondreclame.
Zo bouw je, door te kiezen voor de specialisatie van je sector of je activiteit, een expertimago op dat het overtuigen van je prospects vergemakkelijkt, vanwege het volgende:
Het resultaat? Het converteren van je prospects wordt een stuk eenvoudiger. Bovendien kunnen klanten op Malt filteren op sector, wat je vindbaarheid verbetert en je gemakkelijker in ons algoritme plaatst. Daarom wordt aangeraden om één goed gedetailleerd profiel te hebben als de vaardigheden complementair zijn, of meerdere profielen als de diensten zeer verschillend zijn (bijvoorbeeld als je zowel vertalingen doet als motion design).
Specialisatie maakt ook marktonderzoek eenvoudiger en minder tijdrovend. Het stelt je in staat om rustiger samen te werken met concurrerende bedrijven, omdat deze praktijk in een specifieke sector meer geaccepteerd is. Het is een beetje zoals in de serie "Mad Men", waar het reclamebureau moet kiezen tussen het behouden van een kleine trouwe klant of het proberen om een contract te winnen met een industrie-reus.
Specialisatie per sector
Je specialiseren in een specifieke sector stelt je in staat de bijzonderheden en uitdagingen van dat domein te beheersen. Bijvoorbeeld, exclusief werken met klanten in de gezondheidszorg stelt je in staat een diepgaande expertise te ontwikkelen die zeer gewaardeerd wordt door deze klanten, wat hun vertrouwen en aanbevelingen vergroot.
Functionele specialisatie
Je specialiseren in een specifieke functie, zoals digitale marketing of projectbeheer, stelt je in staat een erkende expert in dat gebied te worden. Dit vergemakkelijkt de conversie van prospects, omdat je concrete voorbeelden van eerdere successen kunt tonen en een diepgaand begrip van de tools en methodologieën die specifiek zijn voor die functie.
De nadelen van specialisatie
Specialisatie als freelancer kan vele voordelen bieden, zoals hogere tarieven en een betere conversie van klanten. Echter, het brengt ook enkele nadelen met zich mee die belangrijk zijn om te overwegen voordat je deze strategische keuze maakt.
Hoe definieer je je specialisatie
Het definiëren van je specialisatie als freelancer kan complex lijken, vooral aan het begin van je carrière. Dit proces kost vaak tijd om geavanceerde vaardigheden te verwerven, te bepalen wat je het meest aanspreekt in je werk en het type klanten te identificeren dat je wilt bedienen. Voordat je je aanbod herstructureert of je micro-onderneming in een gespecialiseerd gebied lanceert, stel jezelf de juiste vragen.
Hier zijn enkele extra stappen om je te helpen je specialisatie te definiëren:
Zodra je specialisatie is gedefinieerd, hoef je alleen nog maar geduld te hebben om erkend te worden in je markt. Weet dat een gespecialiseerde activiteit iets meer tijd kan kosten om zich te ontwikkelen, omdat je aanbod zich richt op een beperkter publiek. Echter, na verloop van tijd zul je ongetwijfeld de referentiefreelancer in je vakgebied worden, wat een constante stroom van prospects en trouwe klanten aantrekt. Aarzel niet om jezelf bekend te maken op sociale media, vooral LinkedIn, om jezelf te profileren en je reputatie als expert te versterken.
Specialisatie is een krachtig hulpmiddel voor freelancers, omdat het hen in staat stelt zich te onderscheiden en het vertrouwen van klanten te winnen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de ondersteuning van Malt voor specifieke vragen over het platform.