Feedback vragen als freelancer is een belangrijk onderdeel van het freelance-leven. Het levert je stof tot nadenken op, hopelijk een hele hoop complimenten en het laat toekomstige klanten zien dat je te vertrouwen bent. Want we weten allemaal, zodra een product of dienst goede recensies heeft, zijn we eerder geneigd het te kopen. Toch blijft feedback vragen voor freelancer best een dingetje. Wanneer vraag je erom, hoe vraag je er precies om en hoe zorg je dat klanten de feedback ook echt geven? Vandaag geven wij onze beste tips voor het vragen van feedback!

Hoe vraag je om feedback aan een opdrachtgever?

Feedback vragen lijkt makkelijk, maar wordt toch vaak vergeten in het werkproces. Opdrachten worden afgerond, je hebt de laatste mail er al een paar dagen gelegen uitgegooid en ineens denk je: shit, vergeten te vragen. Nouja, laat nu maar zitten. Om dit te voorkomen is het handig om vanaf het begin af aan te laten weten dat je open staat voor feedback. Niet alleen aan het eind van het proces zodat je de feedback kunt verwerken op bijvoorbeeld je website, maar ook tussendoor. Gewoon, zodat je vertrouwen wekt bij de opdrachtgever en hij of zij niet schroomt om vragen/opmerkingen te delen. 

Ook kun je alvast aangeven dat je aan het einde van de samenwerking enkele korte vragen opstuurt. Wat me direct op het volgende punt breng: stel een korte vragenlijst op. Van een simpele ‘Hoi, zou je mij van wat feedback willen voorzien?’ krijgen veel mensen kortsluiting of ze maken zich er gemakkelijk vanaf. Aan feedback als: ‘fijne samenwerking, heel tevreden met de uitvoering!’ heb je natuurlijk niet erg veel. Als je zelf wat korte vragen opstelt, weet je zeker dat je de duidelijke, bruikbare feedback krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Wat was precies je probleem toen je mij benaderde?
  • Wat wilde je graag bereiken?
  • Op welke manier heb ik je precies geholpen?
  • Hoe vond je de communicatie verlopen?
  • Wat spreekt je het meeste aan in het eindproduct?
  • Wat vond je het fijnst aan onze samenwerking?

Wat ook altijd een leuke toevoeging is: zeg in de desbetreffende mail ook altijd iets over hoe jij de samenwerking met de opdrachtgever hebt ervaren. Dat wordt vaak erg gewaardeerd en maakt dat de opdrachtgever zelf ook sneller feedback aan jou geeft.

Wanneer vraag je precies om feedback?

Het lijkt voor de hand te liggen om pas na de oplevering van het eindproduct om feedback te vragen, maar zoals ik hierboven al aangaf, is dat niet altijd de beste manier. Naast het vroegtijdig aangeven dat je in de eindfase om feedback gaat vragen, kan het ook handig zijn om de feedback al vóór het laatste mailcontact te vragen. Dit is vooral handig wanneer je aan een groot project hebt gewerkt. De opdrachtgever weet na een tijdje al genoeg van jouw werkwijze om daar feedback op te geven, dus kun je best twee weken voor het einde van de samenwerking al om feedback vragen – of misschien zelfs nog eerder. Op deze manier ben je nog on top of mind bij de opdrachtgever, omdat de opdracht nog steeds lopende is. Bij een eenmalige opdracht is dit misschien wat moeilijker, zet je vraag/vragen dan direct in de laatste mail. 

Wat als opdrachtgevers niet reageren?

Een veelvoorkomend probleem: je werk is gedaan, je krijgt een bedankmailtje, maar de feedback wordt vergeten. Dat is jammer. Wat nu? Heel simpel, gooi er meteen een mailtje achteraan! Geen zorgen, een eerste herinnering voelt echt niet meteen pusherig. Geef gewoon nog eens aan dat je het heel fijn zou vinden om feedback te ontvangen. Dat je weet dat de opdrachtgever vast druk is, maar dat je daarom ook alvast de vragen hebt opgesteld, om het extra makkelijk te maken. Je zal zien dat de meeste opdrachtgevers het dan echt wel even oppakken, helemaal als het een fijne samenwerking is geweest. Mocht je nu nog niks terug horen, zou je het altijd een maandje later nog eens kunnen vragen. Dat is dan meteen de laatste keer, want te veel tijd stoppen in dit soort dingen is ook zonde. Volgende keer beter!

Ook op je Malt profiel kunnen opdrachtgevers feedback achterlaten. Probeer zoveel mogelijk feedback te verzamelen, want hoe uitgebreider je profiel, hoe beter! Zelf kun je ook feedback achterlaten bij opdrachtgevers. Doe dat ook vooral, want zo kunnen andere Malt’ers meteen zien of het een fijne partij is om mee samen te werken.