Hoe onderscheid je jezelf van de rest?” dit is een van de vragen die we aan nieuwe Malters stellen. Om je op het platform te onderscheiden moet je in de eerste plaats je profiel tot in de kleinste details voltooien. Volg daarna onze handige tips om je profiel naar voren te schuiven bij opdrachtgevers die op zoek zijn naar een freelancer. Ontdek hieronder wat de belangrijkste stappen zijn om je zichtbaarheid te verhogen en om meer opdrachten binnen te krijgen op Malt.   

Vul je profiel volledig in

Het eerste wat je moet doen om je zichtbaarheid te verhogen op het Malt platform is je profiel volledig invullen. Op Malt gaan we ervan uit dat een volledig profiel ook een overtuigend profiel is: dit is hét moment om jezelf te verkopen. Bovendien, hoe meer relevante zoektermen je opneemt in je profiel, hoe meer je gevonden zal worden in relevante zoekopdrachten. Neem het volgende voorbeeld: het is goed om te benoemen dat je een Front-End developer bent, maar het is nog beter om ook toe te lichten dat je Next.js of mySQL volledig beheerst. Een opdrachtgever zal zoeken op trefwoorden maar ook op categorie.

Hieronder vind je een paar onmisbare elementen die je moet invullen om je profiel op Malt te voltooien:

 • Een professionele profielfoto

 • Je belangrijkste werkzaamheden

 • Je vakgebied

 • Je omschrijving: specificeer de diensten die je aanbiedt, de manier waarop je werkt, etc.

 • De talen die je beheerst

 • Je woonplaats (of de plaatsen waar je naartoe kan reizen)

 • Je werkervaring 

 • Je opleidingen en diploma’s

 • Je verschillende vaardigheden

 • Je gemiddelde dagtarief

 • Je juridische documenten

 • Het ondertekende Malt-handvest

Geef je beschikbaarheid op

Je beschikbaarheid is een belangrijk onderdeel van je Malt profiel. Aan de hand hiervan kunnen opdrachtgevers zien of je beschikbaar bent voor nieuwe opdrachten en kunnen onze teams je opdrachten toesturen waar je op kan reageren.

Er bestaan twee statussen op Malt:

-        Beschikbaar: dit moet je elke 7 dagen bijwerken onder vermelding van het aantal dagen dat je beschikbaar bent. Bijvoorbeeld: 2 dagen per week in het weekend.

-        Niet beschikbaar: je bent al met een opdracht bezig of je bent bijvoorbeeld op vakantie. Specificeer de dag waarop je weer beschikbaar bent om nieuwe opdrachten aan te nemen om ervoor te zorgen dat je in die tussenliggende periode niet benaderd wordt. Maar maak je geen zorgen, we zullen iets vooruitlopen op je terugkomst: 2 maanden voor de datum dat je weer beschikbaar bent kun je nieuwe opdrachtvoorstellen binnenkrijgen en 1 maand voor die datum verschijn je weer in de zoekmachine.  

Als je een langdurige opdracht bent begonnen voor een opdrachtgever raden we je aan om jezelf op “niet beschikbaar” te zetten. Als je daarentegen wel tijd hebt om nieuwe opdrachten aan te nemen, bevestig dan regelmatig (elke zeven dagen) je beschikbaarheid om zoveel mogelijk opdrachten binnen te krijgen. Opdrachtgevers hebben vaak haast: als je je beschikbaarheid goed opgeeft, verdubbel je de kansen dat een opdrachtvoorstel werkelijkheid wordt. 

Zorg voor een goede reactiesnelheid

Naarmate je het Malt platform gebruikt, zul je opdrachten binnenkrijgen van onze teams of direct van opdrachtgevers die op zoek zijn naar een freelancer voor een project. Je reactiesnelheid is een doorslaggevende factor in je zichtbaarheid. Hoe sneller je ingaat op een opdrachtvoorstel, hoe hoger je terugkomt in de zoekresultaten op Malt. En dat, ongeacht de aard van je reactie. Je kunt het opdrachtvoorstel accepteren of weigeren: dit heeft allebei een positief effect op de zoekmachine van Malt.

Als je een opdracht afwijst, vragen we je de reden van je afwijzing op te geven. Dit helpt ons om de voorstellen beter te omschrijven en om je alleen de voorstellen te sturen die bij je profiel passen. Wij sporen opdrachtgevers ook aan om snel te reageren op berichten van freelancers. Als een opdrachtgever na een eerste uitwisseling een paar dagen lang niet antwoordt, overweeg dan de opdracht af te wijzen om je zichtbaarheid niet te benadelen door een voorstel die in afwachting is van een formeel antwoord. 

Download de Malt App om je reactiesnelheid nog meer te verbeteren door direct via je smartphone te reageren op inkomende opdrachtvoorstellen.

Update je profiel en je vaardigheden

Opdrachtgevers richten zich naar freelancers omdat het vaak gespecialiseerde experts zijn die zichzelf de nieuwe technologieën en tools aanleren die nodig zijn in hun vakgebied. Onze studie ‘Freelancing in Europe’ toont aan dat freelancers bijna vier uur per week bezig zijn met hun eigen ontwikkeling. Maar, het helpt natuurlijk niet om je helemaal in het geheim door te ontwikkelen. Het is heel belangrijk dat je je nieuwe vaardigheden vooraan zet op je Malt profiel. Als je een certificaat hebt behaald, als je vooruitgang hebt geboekt op een bepaald terrein of als je geleerd hebt een nieuwe software te gebruiken, voeg die vaardigheid dan ook toe aan je Malt profiel.

Denk er tevens aan om je Malt profiel na elke opdracht te updaten, beschrijf je ervaring en voeg eventueel extra zoektermen toe aan je profiel. Dit is een goede manier om je vaardigheden naar voren te brengen en om je zichtbaarheid voor opdrachtgevers te vergroten.

Vraag om externe aanbevelingen

Net als op een professioneel sociaal netwerk, werkt het zichtbaarheidssysteem van Malt deels op basis van aanbevelingen. Deze beoordelingen zijn essentieel om je toekomstige opdrachtgevers te verzekeren van de betrouwbaarheid van je diensten en om gewicht te geven aan je voormalige werkervaring. Een voormalige opdrachtgever of een ex-collega kan je met een aanbeveling van een paar zinnen al helpen om vooraan in de zoekresultaten te komen op het platform.

Het is heel eenvoudig om een aanbeveling aan te vragen die zal verschijnen op Malt: het volstaat om naar je profiel te gaan en te klikken op “een aanbeveling vragen”. Daar kun je het e-mailadres van je contactpersoon opgeven die vervolgens een link ontvangt waarmee ze de aanbeveling kunnen schrijven.

Naast deze externe aanbevelingen bestaat er ook een andere manier: opdrachtgevers kunnen elke opdracht die je voor ze hebt voltooid beoordelen. Ze kunnen je een cijfer van één op vijf geven evenals een schriftelijke toelichting. Deze reviews verschijnen ook op je Malt profiel en dragen bij aan je zichtbaarheid op het platform. Omdat veel van de werkzaamheden volledig online plaatsvinden zijn veel opdrachtgevers gerust door het idee van samenwerken met een werknemer die al positieve aanbevelingen heeft.

Het geheim van de chef: gebruik Malt voor al je projecten

We hebben allemaal een netwerk om ons heen, of het nu zakelijk is door werkervaring in een bedrijf, of zelfs privé door ontmoetingen tussen freelancers, vrienden of familieleden die in dezelfde sector werken als de onze. Dit netwerk is van onschatbare waarde en we raden je aan dit zo goed mogelijk te benutten.

Weet dat het altijd mogelijk is om Malt te gebruiken met je eigen opdrachtgevers. Voor deze opdrachten zijn de Malt commissie kosten voor jou verlaagd naar 2% en 0% voor je opdrachtgever. Dit is een hele goede manier om de betaling van je opdrachten te versnellen, je te beschermen als er iets mis gaat door middel van de Hiscox-verzekeringspolis en om je zichtbaarheid op het platform te vergroten. Gemiddeld vergroot een enkele opdracht via Malt met een van je eigen opdrachtgevers de zichtbaarheid van je profiel al met 60%. Drie opdrachten kunnen je positie in de zoekresultaten zelfs verdubbelen.

Durf je deze uitdaging wel aan? Nodig je eigen opdrachtgevers uit voor Malt!

De zoekmachine van de profielen op het Malt platform spoort freelancers aan om hun zichtbaarheid te vergroten door kleine regelmatige handelingen. Vergeet niet om je profiel goed aan te vullen, om je beschikbaarheid bij te werken en om aanbevelingen te vragen aan voormalige collega’s of opdrachtgevers. Zodra je opdrachten binnen begint te krijgen van nieuwe opdrachtgevers, zorg dan dat je ze snel beantwoordt. Zelfs als je de opdracht afwijst! Wanneer je klaar bent met een opdracht, vraag dan je opdrachtgever om een kleine beoordeling. Hoe meer opdrachten je voltooit via Malt, hoe meer je je zichtbaarheid vergroot. Je krijgt meer voorstellen binnen, je hebt dus ook meer keuze tussen verschillende opdrachten waardoor je ook langzaamaan je tarief kan verhogen.