Dé belangrijkste aftrekposten voor freelancers om veel geld te besparen

Als freelancer heb je wellicht meer rechten dan je op voorhand zou denken. Deze rechten komen vaak voor in fiscale regelingen. Deze fiscale regelingen, ofwel aftrekposten, zijn eigenlijk best simpel en ze kunnen je enorm veel geld besparen. In principe zijn er basale aftrekken en overige aftrekposten. In dit artikel leggen we je de belangrijkste aftrekposten uit zodat jij precies weet hoe je veel geld kan gaan besparen in het belastingseizoen.

Zelfstandigenaftrek

Als jij minimaal 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt, dan kun je aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek. Dit houdt in dat je een bedrag van €5.030 van je winst mag aftrekken voordat je belasting betaalt. Dit kan een flinke besparing opleveren. Zorg wel dat je aan alle eisen voldoet.

Startersaftrek

Ben jij nog maar kort zzp’er en heb je de afgelopen vijf jaar niet meer dan twee keer gebruikgemaakt van de zelfstandigenaftrek? Dan kun je ook nog aanspraak maken op de startersaftrek. Deze regeling houdt in dat je nog eens een extra bedrag van €2.123 van de winst mag aftrekken. Het verhoogt je fiscale ruimte als startende ondernemer.

Investeringsaftrek (KIA)

Ga je investeren in bedrijfsmiddelen? Dan kun je aanspraak maken op de investeringsaftrek. Dit houdt in dat je een deel van de investeringskosten mag aftrekken van je winst en zo minder belasting betaalt. De percentages verschillen per jaar en per investering, check daarom altijd goed de meest up-to-date informatie.

Ondernemersaftrek

Naast de zelfstandigenaftrek en startersaftrek kun jij als zzp’er soms ook aanspraak maken op de ondernemersaftrek. Deze aftrekposten zijn speciaal gemaakt voor ondernemers en zijn bedoeld om het ondernemerschap te stimuleren. Enkele voorbeelden van de ondernemersaftrek zijn de meewerkaftrek, de stakingsaftrek en de speur- en ontwikkelingsaftrek.

Overige aftrekposten

Los van bovenstaande aftrekposten zijn er nog andere belastingaftrekposten waar je waarschijnlijk al gebruik van maakt zonder dat je er erg in hebt dat je deze je geld kunnen besparen. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn:

1. Kantoorruimte

Als freelancer heb je waarschijnlijk een thuiskantoor. Het goede nieuws? Je mag een deel van je woonkosten aftrekken als bedrijfsruimte. Dit omvat huur, hypotheekrente, nutsvoorzieningen en onroerendgoedbelasting. Het is belangrijk om te onthouden dat je alleen een aftrek krijgt voor de ruimte die uitsluitend voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Als je bijvoorbeeld een kamer in je huis hebt die je exclusief voor je werk gebruikt, kun je een deel van je huur of hypotheekrente aftrekken.

2. Reizen

Als je als freelancer reist voor zaken, kun je bepaalde kosten aftrekken. Hieronder vallen onder meer autokosten, brandstof, parkeertarieven, inspecties en onderhoud. Als je bijvoorbeeld naar een klant reist of zakelijke boodschappen doet, kun je proberen om zoveel mogelijk van deze kosten bij te houden. Zorg ervoor dat je bonnen en facturen bewaart, zodat je ze kunt gebruiken als bewijs voor je aftrekposten.

3. Kantoormateriaal

Als freelancer heb je waarschijnlijk kantoormateriaal nodig, zoals papier, pennen, inkt en enveloppen. Je kunt deze kosten aftrekken als ze uitsluitend voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Vergeet ook hier niet om alle bonnen en facturen te bewaren die bij deze aankopen horen, zodat je ze later weer kunt gebruiken als bewijs voor je aftrekposten.

4. Zakelijke telefoon- en internetkosten

Als freelancer vertrouw je waarschijnlijk op je telefoon en internet om verbonden te blijven met klanten en opdrachtgevers. Het goede nieuws is dat deze kosten aftrekbaar zijn. Dit omvat je telefoonrekening, de kosten voor internet en voorzieningen zoals Skype. Zorg ervoor dat je een nauwkeurig overzicht bijhoudt van de kosten die je maakt voor deze diensten.

5. Training- en opleidingskosten

Als freelancer moet je up-to-date blijven met de nieuwste trends en technologieën in jouw vakgebied. Gelukkig kan je het grootste deel van de kosten aftrekken die je maakt om bij te blijven. Dit kan onder meer de kosten van seminars, conferenties, webinars en andere educatieve activiteiten omvatten. 

6. Ziektekosten

Als freelancer moet je ook zelfstandig ziektekostenverzekering regelen. Gelukkig zijn deze kosten aftrekbaar. Dit omvat onder meer de premies voor ziektekostenverzekering, tandartsverzekering en andere medische kosten. Wat wel en niet precies vergoed wordt staat op de website van de Belastingdienst.

Als freelancer zijn er zoals je ziet veel regelingen waar jij aanspraak op kunt maken. Dit kan vaak een flinke besparing opleveren. Hou met de belastingaangifte dit artikel bij de hand en wees je ervan bewust dat je op veel aftrekposten recht hebt. Het belangrijkste is dat je de eisen goed kent (zoals het urenminimum) en je ondernemer bent voor de belastingdienst. Voor de overige aftrekposten is het van groot belang dat je alle bonnen en facturen goed bewaard.

Het zou zonde zijn als freelancers niet op de hoogte zouden zijn van deze aftrekposten en daarmee dief van hun eigen portemonnee worden. Zeg het voort, deel dit artikel en ondersteun jezelf en je medefreelancers als het aankomt op belastingaangifte.