Talent werven is moeilijk en ook het aantrekken van de juiste freelancers is voor bedrijven een uitdaging. Dat terwijl het aantal freelancers is gegroeid met 12,5%. Een kloof die gedicht moet worden dus. Wij interviewden Dustin Robinson, Head of Marketing van Malt, en vroegen hem naar tips om zzp’ers aan te trekken én te behouden. De best practices vanuit Malt geven we je cadeau.
We behandelen 4 onderdelen in dit artikel om ervoor te zorgen dat je succesvol zzp’ers inhuurt, freelancers graag bij je werken én ook graag terugkomen:
- De freelance waardepropositie
- Onboarding
- Management en feedback
- Relatieonderhoud en talentpools
1. De Freelance waardepropositie
Bij de waardepropositie van medewerkers (de employer value proposition of EVP) denk je misschien al snel aan ‘material offerings’ zoals salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, apparatuur en werkomgeving. Maar ook persoonlijke ontwikkeling, verbinding met de organisatie en community – het gevoel hebben erbij te horen – gaan een steeds grotere rol spelen. Daarnaast hechten medewerkers er veel waarde aan zich te kunnen identificeren met de kernwaarden, missie en visie van een organisatie.
Wat voor medewerkers geldt, geldt voor freelancers eigenlijk net zo. Malt heeft onderzoek gedaan onder zzp’ers in heel Europa en de bevindingen delen we in dit artikel. Uit dit onderzoek is onder andere gebleken dat voor 53% van de freelancers, zich gelukkig voelen op werk de belangrijkste reden om een project aan te gaan. De freelance waardepropositie is eigenlijk een soort EVP+. Alle punten die gelden bij de waardepropositie van medewerkers gelden ook voor freelancers, maar bij zzp'ers kunnen we daar nog een paar punten aan toevoegen.
Uitdagende opdracht en goede begeleiding
Voor freelancers is de impact van uitdaging van een opdracht een belangrijke waarde. Als zij een belangrijke skill of project kunnen toevoegen aan hun CV en portfolio, kiezen zij eerder voor een bepaalde opdracht. Maar ook de middelen die de freelancer tot de beschikking heeft en de ondersteuning die tijdens het project wordt gegeven dragen bij aan de freelance waardepropositie.
Freelancers willen doen waar ze zin in hebben. Een transactionele relatie met een freelancer is soms effectief, maar werkt zeker niet altijd. Juist daarom is de freelance-waardepropositie zo belangrijk.
“Als je freelancers benadert, focus je dan op deze waardepropositie.”
Hoe pakken we dit aan bij Malt?
In Spanje is het freelance vak over het algemeen pionieren, in het kader van de freelance waardepropositie zorgt Spanje daarom dat freelancers extra support en begeleiding krijgen.
In België wordt de focus gelegd op de schaal van het project en hoe impactvol het zal zijn.
En in Nederland? Bij Malt Nederland zorgen we ervoor dat interim freelancers echt onderdeel uitmaken van het team. Zij zijn essentieel succes van Malt in NL als ‘start-up’.
De freelancer is binnen, top! Maar hoe zorg je voor een soepele onboarding? Dustin Robinson licht toe: “Wat de Verenigde Staten betreft heeft 33% van de bedrijven geen echte onboarding. Slechte of geen onboarding heeft ook effect op freelancers. Gemiddeld duurt het in de V.S. 12 maanden voordat new-hires hun volle potentie bereiken, freelancers hebben die volle potentie al omdat ze expert zijn in hun vakgebied.” Volgens Robinson wijken de cijfers in Europa wel iets af van de cijfers in de V.S., maar zijn ze zeker vergelijkbaar. “44% van de freelancers in Europa krijgt zelden een duidelijke briefing, terwijl dit juist kan zorgen voor heldere kaders en verwachtingen tussen opdrachtgever en freelancer.”
Hoe pakken we dit aan bij Malt?
In Duitsland is de Hiring Manager de eigenaar van A tot Z en bouwt diegene een op maat gemaakt inwerktraject. In Spanje worden de verwachtingen en tijdlijnen vastgelegd met afgesproken check-ins in een project roadmap en briefing. In Nederland krijgen freelancers the full experience: een onboarding in Parijs én een gepersonaliseerd onboarding programma.
3. Management en feedback
Zzp’ers moeten project feedback krijgen, eventueel aan de hand van de hierboven genoemde project roadmap. Vanuit de V.S. is gebleken dat we 12,5% meer productief zijn met feedback en dat 60% van de werknemers graag wekelijks feedback ontvangt. Zonder feedback raken we ‘disengaged’ (40% van de werknemers) en dat geldt zeker ook voor freelancers.
Door feedback van te voren bespreekbaar te maken met de zzp’er wordt het geven (en het krijgen) ervan een eitje. Helemaal als je hiervoor vaste momenten neemt. Ook door feedback op de actie zelf te richten en door het benoemen van best practices als alternatieven vergemakkelijk je het proces.
Hoe pakken we dit aan bij Malt?
In Frankrijk krijgen freelancers coaching en feedback over hoe zij skills kunnen verbeteren en uitbreiden. In België zijn freelancers vaak terughoudend om feedback te geven, maar Malt moedigt dit juist aan. En in Spanje hechten freelancers, net als vast personeel, veel waarde aan een wekelijkse check-in.
4. Relatieonderhoud en talentpools
Freelancers hebben, zeker in deze markt, de keuze met welke opdrachtgevers ze in zee gaan. Bijna 40% van de zzp’ers in Nederland heeft 1 tot 10 opdrachtgevers en meer dan 45% heeft er wel 10 tot 20. Bij een slechte ervaring neemt een freelancer dus de benen.
“Is een freelancer voor een opdracht te duur? Geef aan contact te willen houden voor een volgende keer!”
Wanneer een zzp’er te duur is voor een opdracht hoeft dat geen uitsluiting te zijn voor opdrachten in de toekomst. Freelancers zijn brandmanagers in de freelance community en juist daarom is relatieonderhoud zo belangrijk.
“Een spreadsheet gebruiken om een talentpool bij te houden is écht uit den boze!”
Een spreadsheet is niet GDPR-compliant, niet goed voor je naam én het kan je ook nog eens een flinke boete opleveren. De Malt talentpools hebben uitgebreide features met onder
andere: private pools, gedeelde pools met je team en zicht op wanneer freelancers beschikbaar zijn.
Hoe pakken we dit aan bij Malt?
In Frankrijk en in België zorgen we voor een feedbacksessie aan het einde van een project en een klein feestje om het te vieren. In heel Europa hebben we Unique talent pools per team en een toegewijd programma om 200 profielen te managen. En ons eigen land zorgen we voor open gesprekken over tarieven en budgetten, ook als het betekent dat wij iemand niet kunnen inhuren.
“Werken met freelancers is geen gezagsverhouding. Als iets niet goed gaat mag je het aangeven, maar je mag de persoon níét managen.”
Zzp’ers aantrekken en behouden wordt met bovenstaande tips een stuk makkelijker dan je denkt. Concluderend kunnen we het volgende zeggen:
- Beschouw freelancers als medewerkers die een klein beetje extra waarde nodig hebben, dan krijg je er extra waarde voor terug. Zorg daarom voor een uitdagende of impactvolle opdracht, voldoende middelen en goede ondersteuning.
- Een goede onboarding is key. Dit schept duidelijke kaders en heldere verwachtingen aan beide kanten.
- Maak feedback bespreekbaar door van tevoren vaste momenten in te plannen en richt je feedback op de actie zelf, benoem eventueel best practices als alternatieven.
- Onderhoud je relaties met freelancers. Wijs ze niet af voor altijd, maar houd contact voor een eventuele volgende keer. Bundel je talentpools in een overzichtelijk programma, zoals bijvoorbeeld die van Malt.