Vertrouw op deze checklist om je te helpen met reageren op de eerste voorstellen van opdrachtgevers op Malt, zonder iets te vergeten! Vergeet niet dat het belangrijk is om op elk voorstel dat je binnenkrijgt te reageren, zelfs als je deze wil weigeren. Door dit te doen klimt je profiel omhoog in de zoekmachine van Malt. Zo krijg je ook gemakkelijk nieuwe projectvoorstellen binnen.

Hou je hoofd koel

Overhaast je niet: als een opdrachtgever contact met je heeft opgezocht is dat omdat je profiel de aandacht heeft getrokken. Je kunt met een kort bericht antwoorden waarin je de opdrachtgever bedankt voor de benadering en waarin je vertelt dat je het voorstel gaat bekijken en spoedig met een reactie komt.

  • Lees het bericht van de opdrachtgever nauwkeurig door om alle informatie in je op te nemen.

  • Win wat informatie in over het bedrijf van de opdrachtgever.

  • Inventariseer wat de eisen van de opdrachtgever zijn en controleer of sommigen niet buiten je bevoegdheden vallen (hier moet je de opdrachtgever zo snel mogelijk van op de hoogte stellen).

  • Bepaal of jij de beste persoon bent om deze opdracht aan te nemen en of je dus het gesprek aangaat met de opdrachtgever. Als dit niet het geval is, denk er dan over na de opdracht te weigeren door te klikken op ‘Weigeren’. Een reactie, zelfs een negatieve, heeft een positief effect op de zichtbaarheid van je profiel op Malt.

Verstuur een volledig antwoord

Neem de tijd om een volledig antwoord voor te bereiden door jezelf te informeren over de behoeften en het bedrijf van de opdrachtgever. Dit is de beste manier om je professionaliteit en je expertise te laten zien.

  • Bereid een antwoord voor die laat zien dat je de behoeften van de opdrachtgever goed begrepen hebt, dat je over de specifieke kennis beschikt die nuttig zal zijn en dat je geïnteresseerd bent in de opdracht.   

  • Afhankelijk van de opdracht is het soms zinvol om voor te stellen een (video) belafspraak te maken met de opdrachtgever. Hierin kun je het dan wat concreter hebben over de opdracht en de verwachtingen van de opdrachtgever. Dit is ook een goede gelegenheid om kennis te maken en om te kijken of het klikt tussen jullie.

  • We raden je af gelijk een offerte te sturen na het eerste contact met de opdrachtgever. Het is het beste om eerst de verwachtingen aan beide kanten in kaart te brengen, de deadline en de oplevering te bespreken en een paar berichten heen en weer te sturen om er zeker van te zijn dat jullie op dezelfde golflengte zitten.

  • Stuur je antwoord via het Malt platform. Dit is een beveiligde berichtendienst waarin je desgewenst ook documenten kunt versturen. Door al je gesprekken te centraliseren op Malt voorkom je dat je informatie kwijtraakt en bescherm je jezelf.

Praat met de opdrachtgever

Communiceer met de opdrachtgever en neem de tijd om elk punt ter sprake te brengen dat volgens jou nog toelichting nodig heeft. 

  • Praat met de opdrachtgever. Doe dit in ieder geval via Malt, of, nog beter, via de telefoon of via videobellen. Vraag zoveel mogelijk details over hun verwachtingen en over de opdracht.

  • Of het nu gaat om de oplevering, de deadline, de te gebruiken tools of om je beschikbaarheid; er zijn veel verschillende onderwerpen die je moet bespreken met de opdrachtgever aan de hand van de diensten die je aanbiedt.  

  • Hou de menselijke kant van je relatie met de opdrachtgever in je achterhoofd: dit gesprek is dé gelegenheid om een goede band op te bouwen met je toekomstige opdrachtgever.

Stuur een gedetailleerde offerte

Als je eenmaal alle verwachtingen van de opdrachtgever perfect in kaart hebt gebracht is het tijd om een offerte aan te gaan maken. De offerte moet altijd via Malt verstuurd worden zodat je gebruikmaakt van de Hiscox-verzekering. Deze verzekering dekt je in het geval van een ongeval of een vergissing tijdens het uitvoeren van de opdracht.

  • Schrijf je offerte zo gedetailleerd mogelijk. Dit is een veelgemaakte fout bij beginnende freelancers: je offerte moet de praktische en wettelijke richtlijnen volgen die gelden voor je opdracht. Het volstaat niet om alleen op te schrijven dat je een website gaat maken. Je moet elke dienst die je gaat uitvoeren gedetailleerd omschrijven, met een verwachte leveringstijd en een tarief voor elke taak. Dit verschilt natuurlijk erg veel voor verschillende beroepen. Schroom je niet om ervaren freelancers om advies te vragen en van hen te leren.

  • Stuur je offerte altijd via Malt naar de opdrachtgever om van de Hiscox-verzekering te profiteren. Afhankelijk van de opdracht kan het verstandig zijn om aan je opdrachtgever voor te stellen nog een belafspraak te maken zodat je de verschillende delen van je offerte mondeling kunt uitleggen. Hierin is het natuurlijk belangrijk dat je alles op papier zet in een nieuwe versie van je offerte. Stuur de nieuwe versie dan nogmaals via Malt na afloop van het gesprek.

  • Het staat je vrij om bepaalde delen van je offerte (oplevering, deadline, tarief of iets anders) aan te passen op basis van de feedback van de opdrachtgever. Daarna moet je wederom de laatste versie van je offerte via Malt versturen.

Bereid je voor om de opdracht te beginnen

Heeft de opdrachtgever je offerte geaccepteerd? Gefeliciteerd! Je kunt in alle rust beginnen met werken aan de opdracht. Volg voor je begint nog enkele stappen.

  • Als de opdrachtgever de offerte heeft geaccepteerd, zorg dan dat alles klaar staat voor je begint met werken. Als het een opdracht betreft met een aanbetaling, moet je zeker wachten tot de opdrachtgever je via Malt heeft betaald voordat je begint.

  • Hou een oogje op je Malt inbox: je ontvangt een bericht in je gesprek met de opdrachtgever als je kunt beginnen met werken. Download de Malt App voor maximale flexibiliteit.

  • Controleer al je juridische documenten op Malt. Ga naar je profiel en controleer of je documenten up-to-date zijn, voornamelijk je KVK-uittreksel.

Nu weet je alles wat je nodig hebt om te reageren op een opdracht op Malt!