A person is typing on their laptop, textwriting, tekstschrijven

In dit artikel zullen we de essentiële vaardigheden en technieken toelichten die freelance tekstschrijvers nodig hebben om teksten te creëren die binnenkomen bij de lezer en ieder gewenst doel kunnen verwezenlijken. Zo schrijf jij straks niet alleen artikelen waar je zelf heel trots op kan zijn, maar zal je ook je opdrachtgevers onwijs blij maken en daarmee flinke stappen in je freelance carrière in tekstschrijven kunnen maken. 

1. Begrijp je doelgroep

Een van de meest essentiële vaardigheden voor een freelance tekstschrijver is het begrijpen van de doelgroep. Om overtuigende teksten te schrijven, moet je weten wie je lezers zijn, wat hen motiveert en welke problemen ze proberen op te lossen. Doe grondig onderzoek naar je doelgroep en creëer persona's om een duidelijk beeld te krijgen van hun behoeften, verlangens en pijnlijke punten.

Als je eenmaal inzicht hebt in je doelgroep, kun je je taalgebruik, toon en inhoud afstemmen op hun specifieke behoeften. Met andere woorden: de tone-of-voice van de tekst juist bepalen. Spreek hun taal, gebruik de juiste woorden en zorg ervoor dat je tekst relevante en waardevolle informatie biedt. 

2. Verleid met krachtige titels

Een goed begin is het halve werk. Een overtuigende tekst begint dan ook met een krachtige titel die de aandacht trekt en de nieuwsgierigheid van de lezer prikkelt. Besteed extra aandacht aan het creëren van pakkende, intrigerende en informatieve titels die de lezer verleiden om verder te lezen. Gebruik krachtige woorden, stel vragen, bied oplossingen aan en maak beloftes die je in de tekst waarmaakt. 

Zie het zo: al heb je je beste tekst ooit geschreven, als de titel niet pakkend is wordt er ook niet op geklikt en zal uiteindelijk niemand het lezen. 

3. Gebruik de kracht van storytelling

Verhalen hebben een ongelooflijke kracht om mensen te boeien en te beïnvloeden. Maak gebruik van storytelling-technieken om je boodschap op een meeslepende en memorabele manier over te brengen. Gebruik levendige beschrijvingen, beeldende taal en persoonlijke anekdotes om een emotionele connectie met je lezers tot stand te brengen. Verhalen kunnen de lezer raken, hen aan het denken zetten en hen aanzetten tot actie. Een heel klein stukje storytelling geeft de tekst direct een andere dimensie.

4. Gebruik krachtige call-to-actions

Een overtuigende tekst moet altijd leiden tot een gewenste actie. Gebruik krachtige call-to-actions (CTA’s) om je lezers aan te zetten tot de gewenste actie, zoals het kopen van een product, het inschrijven op een nieuwsbrief of het delen van je content. Gebruik hier je creativiteit mee! Krachtige woorden die je vaak terugziet in een call-to-action zijn: Koop, probeer, abonneer, download, leer meer, lees meer, ga door, swipe up, deel, nu etc. Probeer de standaard: “klik hier” te vermijden. 

6. Houd het eenvoudig en toegankelijk

Overtuigende teksten moeten gemakkelijk te begrijpen en toegankelijk zijn voor een breed publiek. Vermijd jargon, ingewikkelde zinnen en overmatig gebruik van vaktermen. Houd je teksten eenvoudig, duidelijk en beknopt. Gebruik korte alinea's, duidelijke koppen en maak gebruik van bulletpoints en opsommingstekens om de leesbaarheid te vergroten.

7. Wees overtuigd van je eigen woorden

Om overtuigend te schrijven, moet je zelf overtuigd zijn van de boodschap die je overbrengt. Wees gepassioneerd en geloof in de waarde van je tekst. Schrijf met zelfvertrouwen en straal enthousiasme uit. Je woorden zullen krachtiger zijn als je zelf gelooft in wat je schrijft en hoe gek het ook klinkt, de lezer zal dit opmerken. Daarbij maak je het voor jezelf ook een stuk leuker als je volledig achter je eigen woorden staat. 

8. Blijf leren en verbeteren

De kunst van overtuigend schrijven is een voortdurend leerproces. Net zoals bijna alles in het vak van freelance tekstschrijven in deze moderne wereld. Blijf jezelf daarom ontwikkelen, lees boeken en artikelen over copywriting, volg cursussen en workshops, en blijf op de hoogte van de nieuwste trends en technieken in de industrie. Experimenteer met verschillende schrijfstijlen en technieken om te ontdekken wat het beste werkt voor jou en je doelgroep. Vraag ook aan opdrachtgevers waar je al eerder mee in zee bent gegaan wat de effecten waren van geschreven teksten. Dankzij data kan je groeien, maak daar gebruik van!

Als freelance tekstschrijver is het jouw taak om de kracht van woorden te gebruiken om impact te maken. Met de juiste vaardigheden en technieken kun je overtuigende en invloedrijke teksten creëren die conversies stimuleren en het publiek aanspreken. Dus wees creatief, wees gedurfd en gebruik deze vaardigheden om de freelance tekstschrijver te worden waar klanten naar op zoek zijn.

En loop je vast? Weet dan dat je bij Malt een community hebt met andere freelancers. Zelfstandig werken betekent niet dat je alles per se alleen hoeft te doen.

Succes!