Zoals je weet, heb je als geregistreerde freelancer op Malt de mogelijkheid tot het maken en verrijken van een portfolio. Velen doen dit echter niet, en dat is eeuwig zonde, daarom heb ik besloten om je vandaag wat tips te geven om een top portfolio samen te stellen. Je zult na het lezen hiervan begrijpen waarom jouw portfolio en het blijven updaten hiervan belangrijk is en wat het geheim is van een portfolio waarmee je meer opdrachten kunt scoren.
Waarom is het portfolio zo belangrijk voor een freelancer?
Dit is een goede vraag. Waarom is het portfolio zo belangrijk voor de activiteiten van een freelancer? Eigenlijk simpelweg omdat, ter aanvulling op externe aanbevelingen en klantenbeoordelingen, het portfolio biedt je dé mogelijkheid om je reputatie te versterken en jezelf zichtbaar te maken voor klanten.
Laten we niet vergeten dat klanten, vanuit hun oogpunt, vaak de keuze hebben uit verschillende freelancers. Naast de presentatie, de foto, jouw ervaring en de prijs, hebben ze niet veel anders om op af te gaan voor hun keuze als zij je niet al kennen. Het is belangrijk om te weten dat een klant gemiddeld met 3 freelancers contact opneemt op Malt. Ongeacht de exacte vaardigheden of het soort werk, is de concurrentie hevig en is het dus al een kleine overwinning wanneer er contact met je wordt opgenomen.
Het is vaak het portfolio en aanbevelingen van andere klanten die het verschil maken. Daarom dienen beide elementen zeker niet over het hoofd gezien te worden.
Ben je overtuigd? Hier nog een aantal super bruikbare tips
1. Licht je beste prestaties uit
Het is misschien overduidelijk maar toch: het is niet nodig om ALLES in je portfolio neer te zetten. Je moet kiezen uit jouw beste prestaties, degene die het meeste voor je klanten hebben opgeleverd en waar je het meest trots op bent.
Als je bijvoorbeeld een grafisch ontwerper bent, licht dan je meest prachtige logo’s uit, of je mooist ontworpen websites.
Als je een schrijver bent, twijfel dan niet om je meest deskundige artikelen eruit te lichten, welke een hoop onderzoek hebben gekost, met bijvoorbeeld een screenshot hiervan.
Als je een adverteerder of SEO-specialist bent, kies voor screenshots van applicaties die internetverkeer analyseren met belangrijke resultaten (CTR, ROI, etc.)
Als je een developer bent, licht dan applicaties, hulpmiddelen, software of websites uit die je hebt gemaakt.
Als je een community manager bent, kies dan voor het uitlichten van berichten of pagina’s die het meest populair zijn en het meeste resultaat hebben gegenereerd.
In het kort, is er absoluut geen tekort aan ideeën, ongeacht het beroep. Het doel is om aan je klanten te laten zien, via enkele beelden, dat je een deskundige bent in jouw werkveld!
2. Kies goede foto’s uit
Nu je weet wat je moet uitlichten, is het nog steeds belangrijk dit te combineren met de juiste beelden.
Bij het samenstellen van een portfolio is vaak de eerste reflex: ik maak screenshots, en ik bombardeer mijn portfolio hiermee, en dat zal prima werken. Maar wacht even: dat is niet hoe je gebombardeerd zal worden met berichten!
Een foto of beeld wat goed wordt uitgelicht maakt de weergave veel meer gebalanceerd. Malt raadt het volgende aan: upload afbeeldingen die 600px bij 375x zijn.
Ik gebruik persoonlijk Canva, het is gratis en een top applicatie voor het maken van beelden. Op Canva, kun je afbeeldingen creëren in elke afmeting die je maar wilt. Daarna heb ik de functies en modellen gebruikt van Canva: hier is onder andere een scherm waarmee je heel gedetailleerd je afbeeldingen kunt insluiten tot je de juiste afmetingen hebt.
Dit is hoe het eruit ziet op mijn profiel:
Canva gebruiken is voor iedereen makkelijk. Er hoeft niet heel veel moeite voor te worden gedaan en het zal een groot verschil maken voor je portfolio!
3. Beschrijf je prestaties
Op je Malt portfolio, kun je reacties toevoegen van circa 100 tekens. Hiermee kun je je prestatie goed uitleggen: welke opdracht heb je voltooid en met welke resultaten?
100 tekens is uiteraard vrij gelimiteerd, maar je moet exact uitlichten wat het belangrijkste is voor deze specifieke opdracht. Denk daarbij aan vragen als: Hoe ben ik begonnen? Welke acties heb ik ondernomen? Welke resultaten zijn er behaald?
Je moet jouw project verkopen en recht doen aan de plaats die het inneemt in jouw portfolio.
4. Promoot je klanten
Jouw portfolio is er om je deskundigheid, je kennis en jouw prestaties aan te tonen. De beste manier om jouw portfolio betrouwbaar en aantrekkelijk te maken is om je klanten te presenteren en deze eruit te lichten: grafisch, met foto’s en indien mogelijk in de commentaren.
Ik probeer persoonlijk altijd kort en bondig de klant te presenteren – hun activiteiten, hun doelen, hun werkzaamheden en hun opdrachten, met hun logo zichtbaar daarbij gevoegd.
Zelfs als je nog niet voor hele grote organisaties gewerkt hebt (zoals ik), zal het je klanten geruststellen. Want potentiële klanten die je profiel bezoeken zullen ook de sites van je eerdere klanten kunnen zien. Als je goed en representatief werk hebt verricht, zal dit zijn weerslag hebben op het imago wat je uitstraalt naar de nieuwe klant.
5. Deel je portfolio
Jouw portfolio zal zichtbaar worden voor mensen die je profiel bezoeken. Als je goede referenties hebt op Malt, zal dit daarom worden gezien door klanten die al op Malt aanwezig zijn.
Om meer zichtbaarheid te geven aan je portfolio en jouw profiel in het algemeen: deel het!
Echt waar, het simpelweg delen van jouw profiel op sociale netwerken is erg nuttig. Zie het als het delen van je CV. Aan de andere kant, de link van jouw Malt profiel delen met als toevoeging een bericht als “Ontdek mijn portfolio en al mijn prestaties op mijn Malt profiel” maakt natuurlijk nog meer indruk.
Tenslotte zijn het niet de diploma’s of de ervaring van iemand om mogelijk mee samen te werken waar we naar kijken, maar meer naar de prestaties. Dit is in het bijzonder het geval voor creatieve en aanverwante beroepen.
Wat je wel en niet moet delen in je portfolio
- De diploma’s van een grafisch ontwerper – niet, zijn prestaties – wel
- De school van een developer – niet, de applicaties of websites zien die zij heeft ontwikkeld – wel
- De cursussen die een marketeer heeft genomen – niet, de resultaten van de campagnes – wel
- De certificaten van een editor – niet: zijn beste werk – wel.
Ik kan zo nog wel even verdergaan, want dit geldt voor bijna alle soorten werk. Niets is beter om je vaardigheden te kunnen tonen dan een goed imago: dit komt veel beter binnen dan een lange introductietekst (welke trouwens ook nog altijd belangrijk is).
Iets over mij: mijn naam is Guillaume Guersan, ik ben een freelancer in Digitale Marketing gevestigd in Frankrijk, en al meerdere jaren op Malt geregistreerd, je kunt mijn mijn Malt profiel hier zien.