De Total groep wil haar activiteiten omtrent de carwash Total Wash moderniseren en digitaliseren.
Ondanks dat de digitalisatie van Total Wash al volop op gang is, voornamelijk op het gebied van de app, wil de organisatie zich graag concentreren op de uitdagingen die verbonden zijn aan de data en klantenkennis.
Om hen te helpen in deze ontwikkeling heeft Total Wash een beroep gedaan op meerdere freelance consultants die de interne teams dagelijks ondersteunen.
Het freelancen, de stroomversneller voor digitalisering in een grote groep
De Total groep, voorheen de “Compagnie française des pétroles” (DFP), viert dit jaar zijn 97-jarig bestaan. Voor dit vlaggenschip van de zware industrie is de digitale transformatie meer dan ooit een grote uitdaging. Maar hoewel het bedrijf de digitalisatie al volop is begonnen, wordt het geconfronteerd met een gebrek aan technische vaardigheden en, op een grotere schaal, een gebrek aan een “digitale cultuur”. Gezien deze situatie heeft Michel Centeno, strategisch directeur van Total Wash (een dochteronderneming van Total die gespecialiseerd is in wasinstallaties), ervoor gekozen om hybride teams samen te stellen. In deze teams komen interne talenten en freelance consultants samen, Michel is ervan overtuigd dat deze uitwisseling en overdracht zullen leiden tot het succes van de transformatie projecten.
Goedemiddag Michel, kun je ons de organisatie van je team binnen Total Wash voorleggen?
Het digitale team van Total Wash bestaat uit drie subgroepen: we hebben een intern team dat zeer klantgericht is, een vaste partner waar we sinds 2017 mee samenwerken die zich bezighoudt met de back-end development en de freelance consultants die we op Malt hebben uitgekozen waar we nu anderhalf jaar mee samen werken.
Het is dus een hybride team waarin iedereen zich moet integreren en met elkaar moet communiceren. Het is niet elke dag heel duidelijk, maar dit is een zeer grote verrijking voor het bedrijf.
Waarom hadden jullie het nodig een beroep te doen op freelancers?
In de eerste plaats zijn er natuurlijk de huidige omstandigheden door de Covid-19 crisis, die niet echt gunstig zijn voor het aannemen van personeel. Vervolgens dat Total in volle ontwikkeling is en zich graag wil concentreren op duurzame energie en nieuwe mobiliteit. We moeten dus meer dan ooit pragmatisch denken en een organisatiemodel vinden die ons toestaat onze roadmap te volgen. Freelancen is naar mijn mening de meest directe, transparante en effectieve manier om toegang te krijgen tot de vaardigheden die we nodig hebben.
Denk je dat dit voorbeeld van een hybride team precies het model is om te volgen?
De huidige situatie vereist dat we wendbaar en flexibel zijn, en we moeten de juiste mensen vinden die ook de juiste mindset hebben. Want als de vaardigheden zo belangrijk zijn, moeten we er ook voor zorgen dat de freelancers zich op humane wijze kunnen integreren in de organisatie. Naar mijn mening is dat overigens het allerbelangrijkste.
Aanpassingsvermogen, mindset, menselijke relaties: je benadrukt het belang van “soft skills” bij freelancers, kun je ons daar meer over vertellen?
Bij Total Wash en bij andere entiteiten van de organisatie voelen we heel goed de voordelen aan van deze “soft skills”. Zoals iedereen weet zijn we een welbekend begrip binnen de zware industrie. Dat is waarom we zeker mensen om ons heen moeten hebben die hun digitale ervaring met ons delen en die ons bovendien kunnen laten zien hoe digitalisering in de praktijk werkt. Dat is iets wat nog mist binnen de organisatie en dat nog zeer abstract is. Onze teams profiteren van de ervaringen en de kennis die de freelancers meenemen. Dit is daarnaast ook beslissend voor als we willen dat de digitale transitie probleemloos verloopt. We hebben ook nog niet de interne middelen met een vergelijkbaar vaardigheidsniveau, ervaring en mindset. We zijn niet een Google of Amazon en we hebben niet altijd die digitale reflexen. Als we op Malt freelancers tegenkomen die 10 jaar ervaring hebben dan maken we daar natuurlijk gebruik van.
Hoe ga je te werk om goede freelancers te vinden?
Ik denk dat het net zo gaat als bij een normale werving, je hoeft niet op zoek te gaan naar specifieke tips voor freelancers. Het is een normale ontmoeting maar je moet er zeker voor zorgen dat het matcht met de rest van het team.
In verband met de maturiteit van verschillende digitale kwesties, probeer ik freelancers te vinden die in het verleden dit type ervaringen hebben opgedaan, ik pas mijn zoekopdracht aan als het gaat om een product dat in de startfase zit of volop in ontwikkeling is.
Ik zoek de menselijke ontmoeting op, de juiste mindset en iemand die zich kan aanpassen aan een hybride organisatie. Iemand die in dit opzicht “te klassiek” denkt tegenover dit type organisatie zal nooit kunnen bloeien binnen het bedrijf.
In welke opzichten denk je dat de freelance consultants een bijdrage leveren aan de digitale cultuur van het bedrijf?
Er ligt veel werk in de digitale cultuur binnen het bedrijf op het hoogste managementniveau, en dat moet gebeuren om morgen de beste kandidaten te kunnen “verleiden”. Een programmeur richt zich waarschijnlijk eerder op een bedrijf dat 100% tech is in plaats van een organisatie die in ontwikkeling is omdat die niet gezien zullen worden als van dezelfde waarde. Het gaat tijd kosten, maar ik weet zeker dat we binnen 5 of 10 jaar programmeurs gaan werven die geassocieerd zullen worden met freelancers en dat dat de hybride modellen zijn die zullen zegevieren.
Welke visie heb je op de toekomst van het freelancen?
Ik denk dat het voor grote bedrijven die, zoals veel nieuwe organisaties, niet begonnen zijn in de digitale wereld en die een volledige schone lei hebben, “makkelijker” is. Als we het hebben over de digitale transformatie bij grote bedrijven zoals Total met een flink personeelsbestand, is het logisch dat dat niet binnen 5 jaar gebeurt. We hebben het eerder over een tiental jaren. We zullen steeds meer capabele freelancers nodig hebben die hun vaardigheden en hun kennis meenemen naar grote organisaties.
Daarnaast is het ook een levenswijze die steeds meer begint te bevallen. Het is vandaag de dag een zeer sterke onderliggende trend. En als de vraag en aanbod blijven stijgen, is er geen reden dat deze golf verzwakt.
Total Wash is het netwerk van wasstraten van Total. De entiteit telt vandaag de dag 1080 wascentra en vertegenwoordigt een omzet van 115 miljoen euro (exclusief wisselkoerseffect). Total Wash is aanwezig op alle soorten was segmenten: in wascentra, in Indigo parkeergarages, bij bedrijven (en binnenkort ook beschikbaar voor vrachtwagens). In 2019 heeft Total Wash een mobiele app gelanceerd om te voldoen aan de nieuwe toepassingen voor gebruikers (mobiele betalingen, rijkere ervaring voor de klant, etc.) en streeft er naar om binnenkort de 400.000 transacties te bereiken (ofwel 4 miljoen euro in omzet).