De freelance revolutie is in volle gang, het aantal talentvolle professionals dat kiest voor een carrière als zzp’er blijft groeien. Op het freelance platform van Malt zagen we tussen 2020 en 2021 een toename van 39% in het aantal nieuwe inschrijvingen en 63% daarvan bestaat uit functies die in het verleden vooral door vaste werknemers werden uitgevoerd. Deze verschuiving op de arbeidsmarkt zorgt voor een nieuwe dynamiek, freelancers die hun vak goed verstaan krijgen meer dan voldoende opdrachten aangeboden en kunnen kiezen voor welk bedrijf zij willen werken. Het is steeds vaker aan het bedrijf om zichzelf te verkopen, willen ze met interessante freelance profielen samenwerken.
“Om succesvol toptalent te kunnen werven zullen bedrijven verder moeten gaan dan alleen het aanbieden van opdrachten en de betaling daarvoor. Net als wanneer zij een vaste werknemer in dienst willen nemen moeten ze een overtuigende waardepropositie opstellen, waarin de doelen en waarden van de organisatie naar voren komen ,” legt Dustin Robinson, Marketing and Community Lead van Malt Nederland uit.
Met een waardepropositie geef je identiteit aan je bedrijf en onderscheid je je van de concurrentie. Het is een essentieel onderdeel van elke marketingstrategie, zo ook voor het werven van freelance talent. In dit artikel geven we 5 tips om een effectieve waardepropositie op te stellen en ervoor te zorgen dat freelancers jouw projectvoorstel uitkiezen.
1. Stel een duidelijke briefing op
Voor het begin van een opdracht is het belangrijk dat je een uitgebreide en heldere briefing opstelt die gebruikt kan worden als leidraad bij eventuele projectonderhandelingen. Een freelancer moet in een oogopslag kunnen zien wat de scope van het project is en welke rol zij hierin spelen. Beschrijf wat de uitdagingen binnen het bedrijf zijn die ertoe hebben geleid dat jij deze opdracht uitschrijft, wat je met het project wilt bereiken en wat de doelstellingen zijn. Geef een overzicht van het team, de software en andere technische instrumenten die gebruikt gaan worden. Voeg een zo gedetailleerd mogelijke tijdlijn toe. Kortom, zorg voor een volledige projectbriefing die uitnodigt om samen te werken.
2. Pas het projectaanbod aan op de waarden van freelancers
Wanneer een werknemer zijn of haar vaste baan verruilt voor een functie als zelfstandige komt dit vaak voort uit een verlangen naar vrijheid en flexibiliteit. Het gaat om profielen met een waardevolle skillset, die ze volgens hun eigen voorwaarden en op hun eigen manier willen inzetten. Een projectaanbod dat te veel weg heeft van een regulier vast contract, zal daarom voor de meeste freelancers niet interessant zijn. Om toptalent aan te trekken is het belangrijk dat je toekomstige freelance medewerkers tegemoet komt in de waarden die voor hen essentieel zijn.
Een competitieve vergoeding
Het tarief voor zzp’ers ligt doorgaans hoger dan dat van vaste medewerkers. Dit komt onder andere omdat freelancers buiten de wettelijke afspraken met betrekking tot loonkosten vallen. Alle kosten die zij als zelfstandige maken, zoals het inrichten van een werkplek, vakantiedagen, verzekeringen, transportkosten en meer, berekenen ze door aan hun klanten. Dit betekent echter ook dat jouw kosten als opdrachtgever beperkt blijven tot de factuur met het vooraf afgesproken tarief. Wie daarbij de efficiëntie van het werken op projectbasis optelt – een vaste medewerker is altijd in dienst, ook als er weinig werk is – zal erachter komen dat het verschil onder de streep in de meeste gevallen niet heel groot is of zelfs positief uitvalt voor het werken met freelancers.
Talentvolle freelancers zijn expert in hun eigen vakgebied. Ze hebben zich een vaardigheid eigen gemaakt en ze weten wat dit waard is voor bedrijven. Ook zorgen ze ervoor dat ze goed op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen. Die specialistische kennis en kunde komt met een bijpassend prijskaartje. Als jij ervoor wilt zorgen dat het allerbeste talent voor jouw organisatie kiest is het belangrijk om niet te beknibbelen op freelancetarieven. Doe een aanbod dat interessant is voor de zzp’er en sta open om hierover te onderhandelen.
Een van de dingen die freelancers waarderen in hun positie als zelfstandige is de vrijheid om zelf te kiezen waar en wanneer ze werken. Zorg ervoor dat jouw projectvoorstel voldoende flexibiliteit biedt op deze punten en geef een duidelijk overzicht van de mogelijkheden. Sommige freelancers zullen de voorkeur hebben om op locatie te werken, terwijl anderen juist hun eigen werkplek verkiezen. Ook wat werktijden betreft is flexibiliteit een must. Natuurlijk kun je verwachten dat vergaderingen tijdens kantooruren plaatsvinden, daarnaast moet het mogelijk zijn het werk op elk tijdstip uit te voeren, of dit nu in het weekend of midden in de nacht is.
Groeimogelijkheden en trainingen
Freelancers zijn verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling. Voor ambitieuze profielen die graag verder willen komen in hun specialiteit is het een enorme meerwaarde als een bedrijf ze als onderdeel van een freelancecontract de mogelijkheid biedt om deel te nemen aan relevante trainingen of kennisdelingen. Stuur als onderdeel van je waardepropositie een overzicht mee van de inhouse trainingen die aangeboden worden binnen de organisatie en geef aan dat de mogelijkheid bestaat om deze bij te wonen.
Bekijk voor je een projectvoorstel uitschrijft welke vaardigheden en kennis binnen jouw organisatie interessant kan zijn voor een zzp’er. Een SEO specialist kan er baat bij hebben om kennis op te doen van een nieuwe marketingtool en een programmeur kan het interessant vinden om te werken met iemand die veel ervaring heeft met een bepaalde programmeertaal. Freelancers die bij verschillende bedrijven opdrachten uitvoeren zijn het gewend om steeds met andere software en systemen te werken, ze zullen nieuwe vaardigheden doorgaans snel oppikken. Wanneer jij interessante ontwikkelmogelijkheden biedt is dit positief voor de freelancer, maar ook voor jou, want jij bouwt zo een goede band op met een expert die steeds kundiger wordt in zijn of haar eigen vakgebied.
3. Zorg voor een positieve bedrijfscultuur
Hoewel interessante projectvoorwaarden belangrijk zijn, ben je er daarmee als opdrachtgever nog niet. De bedrijfscultuur en het merkimago van jouw organisatie zullen ook een significante invloed hebben op de projectkeuze van freelance talent. Wanneer een freelancer overweegt om met een nieuw bedrijf in zee te gaan zullen ze eerst onderzoeken of het bedrijf dezelfde waarden heeft als zij en of het een prettige plek is om te werken.
Bedrijven worden tegenwoordig geacht om een duidelijk standpunt te nemen op het gebied van duurzame ontwikkeling, inclusiviteit en diversiteit en dat zal binnen jouw organisatie niet zijn. Om freelance talent te kunnen aantrekken is het belangrijk dat initiatieven en acties op het gebied van duurzaamheid en inclusiviteit op een positieve manier naar buiten komen. Publiceer nieuws hierover op je website en via andere media, zodat freelancers dit zien wanneer ze jouw bedrijfsnaam op Google of op social media intypen.
Verder is het essentieel dat je een positieve bedrijfscultuur promoot en dat medewerkers en freelancers zich thuis voelen binnen de organisatie. Onthoud in de eerste plaats dat een freelancer zelfstandig is en dat er dus geen ondergeschikte relatie is. Zorg er daarnaast voor dat opdrachten van begin tot eind soepel verlopen. Freelancers moeten hun werk efficiënt kunnen uitvoeren en er moet een contactpersoon zijn die bereikbaar is voor vragen en het bespreken van de voortgang van het project. Aarzel niet om aan het einde van een opdracht een testimonial te vragen aan je freelancers, zodat je dit op kunt nemen in je waardepropositie.
In een onderzoek dat Malt heeft uitgevoerd onder zijn community freelancers vroegen we naar de belangrijkste criteria voor een goede samenwerking met een opdrachtgever. 69% van de freelancers noemde een goede omgang met het projectteam en 49% vond regelmatige communicatie over de voortgang van het project belangrijk. Dat twee van de hoogst scorende criteria over communicatie gaan verbaast ons niks. En laten zien dat helder communiceren binnen jouw bedrijf de norm is begint bij de eerste besprekingen.
- Reageer tijdens de projectonderhandelingen vlot. Wanneer het een paar dagen duurt voordat je antwoord kunt geven op een vraag of opmerking, zal dit een freelancer doen vermoeden dat processen binnen het bedrijf moeizaam verlopen. Vergeet ook niet dat het een competitieve markt is, wanneer concurrenten sneller reageren zal het talent voor je neus weggekaapt worden.
- Wees volledig, maar beknopt. Natuurlijk wil je uitgebreid laten zien waarom een freelancer voor jou moet kiezen in plaats van voor de concurrent, maar te veel informatie is ook niet goed. Bepaal vooraf welke elementen belangrijk zijn en maak van elk punt een overzichtelijke beschrijving met kernpunten.
- Aarzel niet om de telefoon op te pakken, of een videogesprek voor te stellen tijdens de projectbesprekingen. Een telefonisch gesprek is een efficiënte manier om projectdetails door te spreken en vragen te beantwoorden.
4. Maak gebruik van de feedback van freelancers
Omdat de arbeidsmarkt voortdurend in beweging is, is ook het formuleren van waardeproposities een continu proces. Om aantrekkelijk te blijven voor freelance talent is het belangrijk dat de waarden van je bedrijf meegaan met trends en ontwikkelingen.
Een goede manier om op de hoogte te blijven van actuele veranderingen is door met je huidige freelancers in gesprek te gaan. Introduceer feedbackmomenten aan het eind van elke opdracht en vraag je freelancers wat zij vinden van de huidige waardepropositie van het bedrijf en hoe je deze volgens hen kunt verbeteren. Omdat freelancers bij verschillende bedrijven werken hebben zij een unieke positie waarin zij bedrijfsculturen en methodes met elkaar kunnen vergelijken. Gebruik de informatie die je uit deze gesprekken haalt om je waardeproposities te verfijnen. De nieuwe elementen kun je vervolgens testen in een volgende ronde feedbackgesprekken en zo creëer je een waardevol toetsingssysteem.