8 tips om de juiste freelancer voor jouw project te kiezen

De maatschappij en de arbeidsmarkt zijn voortdurend in beweging en de laatste jaren wordt in Europa steeds meer werk op freelancebasis gedaan. Freelancers hebben als ZZP’er alle vrijheid, ze bepalen zelf hun arbeidsvoorwaarden en kiezen hun eigen opdrachtgevers uit en dat bevalt ze prima. Ook voor bedrijven heeft werken met freelancers zo zijn voordelen. Voor sommige projecten zijn bepaalde vaardigheden nodig, denk bijvoorbeeld aan vertalenwebdevelopment en branding. Maar als organisatie heb je misschien niet zoveel werk in dit domein dat je er voltijd iemand voor wilt aannemen. Ideaal dus om hier een freelancer voor aan te trekken. Maar hoe vind je een freelancer? Op papier ziet het eruit als een praktische en efficiënte oplossing, als je tenminste de juiste persoon vindt voor de opdracht. In dit artikel geven wij je een paar tips and tricks om het juiste freelance profiel te kiezen voor jouw toekomstige opdrachten.

Waarom een selectieprocedure voor freelancers opzetten?

Hoe vind je de juiste freelancer? Onze tips and tricks

  1. projectkader en briefing
  2. één taak tegelijk
  3. hou een flexibel budget aan
  4. Neem de tijd
  5. Vraag meerdere offertes
  6. Het gesprek
  7. Begin met een klein project
  8. Maak gebruik van Malt

Hoe kies je de juiste freelancer: tot slot

Waarom een selectieprocedure voor freelancers opzetten? 

De juiste freelancer vinden voor het ontwerp van een logobeheer van sociale netwerken of creëren van SEO-content is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Freelancen is populair, er zijn eindeloos veel profielen te vinden en je hebt verschillende platforms die bemiddeling aanbieden. Maar als professional kun je geen hele dagen besteden aan het vinden van de perfecte match.

Het is erg fijn dat je keuze hebt, maar dat maakt het selectieproces wel lastiger. Je bent niet op zoek naar een vaste werknemer, maar het is toch belangrijk om de juiste persoon te vinden. De kwaliteit van het werk van de freelancer heeft namelijk direct invloed op het project. Als je de juiste persoon vindt voor deze opdracht voorkom je dat je achteraf nog veel moet corrigeren. En als je een freelancer aanneemt waar je tevreden over bent, staat niks je in de weg om diegene in de toekomst nog een keer inhuren.

null

Hoe vind je de juiste freelancer? Onze tips and tricks

Heb je een freelancer nodig voor een eenmalig project, maar weet je niet hoe je iemand moet vinden? Met deze tips richt jij een selectieprocedure in waarmee je de beste freelancers vindt.

1) projectkader en briefing

Een goed afgebakend projectkader en een gedetailleerde briefing vormen de basis voor een succesvolle samenwerking tussen een bedrijf en een freelancer. Het eerste wat je moet doen als bedrijf, is echt even de tijd nemen om praktisch na te denken over jullie behoeften en hoe het werken met een freelancer jullie kan helpen. Als je dit goed doet, heb je direct een duidelijk kader voor het project en kun je een heldere briefing schrijven. Beide zijn van cruciaal belang om de freelancer te vinden die het meest geschikt is voor jullie project.

2) één taak tegelijk

Bedenk goed wat je nodig hebt voor dit project. Als verschillende vaardigheden belangrijk zijn, is het een goed idee om meerdere specialisten in te schakelen. Freelancers kunnen met elkaar samenwerken aan het project en elkaar aanvullen. 

Sommige freelancers zijn echte alleskunners, die kun je inzetten voor verschillende soorten taken. Maar je kunt van een software engineer niet verwachten dat ze net zo’n creatieve pen hebben als een copywriter.

3) hou een flexibel budget aan

Het is een eerste reflex om op zoek te gaan naar een freelancer die geweldig werk levert voor een lage prijs, want je wil natuurlijk zoveel mogelijk waar voor je geld.

Maar sprookjes bestaan helaas niet. Kwaliteitswerk heeft een prijs, en de beste freelancers vragen vaak een dagtarief dat hoger ligt dan het gemiddelde. Als het voor jouw project belangrijk is om de kosten laag te houden, moet je op zoek naar freelancers die concurrerende tarieven bieden. Dit kan gelijk een mooie kans zijn voor een startende freelancer.

4) Neem de tijd

In de meeste gevallen is haasten geen motor voor succes, integendeel. Huur daarom niet meteen de eerste freelancer in die reageert. Reactiviteit is een goede eigenschap, maar neem de tijd om het profiel te analyseren en zorg ervoor dat de freelancer over de vaardigheden beschikt die nodig zijn voor de opdracht.

Lees het profiel en de beschrijving goed door, zo weet je zeker de freelancer aan je verwachtingen voldoet. Op Malt kun je de portefeuille van de freelancer inzien en kun je zien wanneer een opdracht afloopt. Zo krijg je een beeld hoe deze persoon werkt.

5) Vraag meerdere offertes

Wees niet bang om contact op te nemen met meerdere freelancers. Je kunt de profielen met elkaar vergelijken en je krijgt zo informatie over de kosten die je kunt verwachten. In de offertes zie je meer details over hoe de opdracht uitgevoerd kan worden. Vervolgens kun je een eerste selectie maken.

6) Het gesprek

Als je de vorige tips hebt doorlopen, heb je als het goed is een handjevol profielen over. Het is een goed idee om nu een telefonisch gesprek of een videocall in te plannen met enkele freelancers. Bespreek het project en kom er zo achter welk profiel het beste bij de opdracht past.

Dit is het moment om duidelijker te formuleren wat je nodig hebt en wat je verwacht en je kunt meer details geven over de opdracht. Geef zoveel mogelijk informatie aan de kandidaten en laat ze vertellen wat hun capaciteiten zijn en op welke manier ze het project zouden aanpakken.

7) Begin met een klein project

Het kan natuurlijk niet altijd, maar als het wel mogelijk is raden we aan om te beginnen met een kleine klus die niet heel veel kost. Zo kun je kijken of deze freelancer inderdaad de gewenste kwaliteit levert en of de samenwerking bevalt. Daarna kun je de freelancer een grotere opdracht geven. Of ben je toch minder tevreden? Neem dan contact op met een van de andere kandidaten op je lijst. 

8) Maak gebruik van Malt

Op het platform van Malt staan meer dan 350.000 freelancers ingeschreven. Wij hebben de juridische gegevens van elke freelancer gecontroleerd, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Op het platform kun je verschillende zoekcriteria invullen (vaardigheden, tarieven, deskundigheid, opleiding, enz.) en rechtstreeks contact opnemen met de profielen die je interessant vindt. 

Heb je geen tijd om zelf profielen te zoeken, vul dan de beschrijving van de opdracht in op de website van Malt, ons algoritme stelt freelancers voor die bij dit project passen. Of maak gebruik van onze projectmanagers. Zij kunnen profielen voorstellen van freelancers die via ons platform hebben bewezen dat ze kwalitatief werk leveren. 

Malt zorgt voor soepele communicatie en centralisatie van jouw externe wervingsprojecten. Om de administratie eenvoudig te houden kun je vooraf voor een opdracht betalen. 

Hoe kies je de juiste freelancer: tot slot

Het selecteren van een freelancer heeft iets weg van het werven van een vaste werknemer. Toch is het minder definitief, omdat het in principe om een eenmalige opdracht gaat. Freelancers hechten veel waarde aan heldere communicatie, het is daarom belangrijk dat je als opdrachtgever transparant bent over de scope van de opdracht en je verwachtingen. Op ons platform vind je een schat aan profielen van freelancers. Van IT-professionals tot consultants en digitale marketingexperts, Malt heeft een breed scala aan professionals die klaar staan om jouw projecten tot een goed einde te brengen.

Als je eenmaal een freelancer hebt gevonden waar je prettig mee samenwerkt, heeft dit veel voordelen voor jouw bedrijf. Je hebt nu contact met een dienstverlener die jouw organisatie kent en waar je in de toekomst weer een beroep op kunt doen. 

Sluit je nu aan bij de 50.000 bedrijven die al vertrouwen op Malt en vind de juiste freelancer die jouw project een boost geeft!